23-09-2020

Κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της Σαρίας στη Θράκη προανήγγειλε ο Τσίπρας

 

Την πρωτοβουλία της κυβέρνησης για συναινετική de facto κατάργηση της Σαρία ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Κομοτηνή, κάνοντας λόγο για μη τιμητική πρακτική της χώρας. 

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 6ο Περιφερειακό Αναπτυξιακό Συνέδριο, η υποχρεωτική προσφυγή στον μουφτή για οικογενειακές και κληρονομικές υποθέσεις της μειονότητας στη Θράκη, θα είναι από δω και στο εξής προαιρετική, αφού θα έρθει σύντομα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.

Δείτε επίσης: Τσίπρας: Η Ελλάδα της αρπαχτής χρεοκόπησε μαζί με την Ελλάδα της κρίσης (video)

Η προσφυγή θα είναι προαιρετική και μόνο εφόσον όλα τα εμπλεκόμενα μέλη συμφωνούν, θα απευθύνονται στον μουφτή. Σε κάθε άλλη περίπτωση αρμόδια θα είναι τα αστικά δικαστήρια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό.

Με την ίδια πρωτοβουλία, θα διατυπώνεται ρητά ότι τις κληρονομικές και οικογενειακές σχέσεις διέπει το αστικό δίκαιο και μόνο αν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές το δηλώνουν εγγράφως θα ρυθμίζονται από το ισλαμικό δίκαιο, ενώ θα διασφαλιστούν τα θέματα των διαθηκών που έχουν συνταχθεί μέχρι σήμερα νόμιμα.

Τέλος, με Προεδρικό Διάταγμα θα καθοριστούν οι δικονομικοί κανόνες που θα διέπουν τον τρόπο λήψης αποφάσεων για τους μουφτήδες, στις περιπτώσεις που κάποιοι επιλέξουν ότι θα απευθυνθούν εκεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Ιανός»: Αποζημιώσεις ύψους 4 εκατ. ευρώ στον Δήμο Καρδίτσας για την ανακούφιση των πληγέντων

«Οι αξιακοί κώδικες και της πλειονότητας και της μειονότητας θα βρουν κοινά στοιχεία και κάθε κοινό στοιχείο που προσθέτουμε κάνει ακόμη πιο ισχυρή την κοινωνική συνοχή και τους δεσμούς που μας κινούν ισότιμα μπροστά, προς όφελος της κοινωνίας, χωρίς διακρίσεις» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Εκτιμάται ότι η ρύθμιση αντιμετωπίζει έπειτα από έναν αιώνα το απαρχαιωμένο ζήτημα των ιεροδικείων, μοναδικό φαινόμενο στην Ευρώπη, που πλήττει τη θέση της γυναίκας, ενώ αναμένεται να τύχει της ικανοποίησης του δικαιωματικού χώρου αλλά και του νομικού κόσμου που θέτει το θέμα εδώ και χρόνια.

Πληροφορίες από xanthi2.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Tο altsantiri.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.