12-05-2021

Αναμονή για τις αποφάσεις των θεσμών σχετικά με τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών

Αναμένονται οι τελικές αποφάσεις των επικεφαλής των θεσμών, σχετικά με το θέμα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας αναδιάρθρωσης των οφειλών, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις που χρωστούν σε Τράπεζες, Δημόσιο και Ασφαλιστικά Ταμεία, από 20.000-50.000 ευρώ, μετά τη σημερινή συζήτηση.

Δείτε επίσης: Το πρώτο «ραντεβού» για την τρίτη αξιολόγηση – Στο τραπέζι τα δημοσιονομικά

Σε θετικό κλίμα διεξάχθηκε η σημερινή συζήτηση της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί και αύριο, ενώ το θέμα για την αντιμετώπιση των ελεύθερων επαγγελματιών θα συζητηθεί σε νέα συνάντηση που θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη.

Σχετικά με την ελληνική πρόταση για τους μικροοφειλέτες, προβλέπει να μπορούν να ενταχθούν στην αυτοματοποιημένη διαδικασία όσοι κρίνονται βιώσιμοι και έχουν θετικό ΕBITDA την τελευταία χρόνια πριν από την αίτηση ή θετικό EBITDA δύο έτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας πριν την αίτηση υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό.

Παράλληλα, προτείνεται η μηνιαία δόση (ανώτερο ύψος δόσεων οι 120) προς όλους τους πιστωτές να προκύπτει από την αφαίρεση των εξόδων από τα έσοδα. Η προτεινόμενη μηνιαία δόση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 50 ευρώ ανά πιστωτή, ενώ ο αριθμός των μηνιαίων δόσεων στην περίπτωση των θεσμικών πιστωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 120 και για τους υπόλοιπους πιστωτές (π.χ. εργαζόμενους) τις 24 δόσεις.

Επίσης, η ελληνική πρόταση προβλέπει τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων προς όλους τους πιστωτές, αλλά το ποσό που θα «κουρεύεται» θα μειώνεται αν ο οφειλέτης έχει περιουσιακά στοιχεία.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ