06-05-2021

Το πρώτο «ραντεβού» για την τρίτη αξιολόγηση – Στο τραπέζι τα δημοσιονομικά

  • Αυτή την ώρα οι πρώτες συζητήσεις
  • Δύο διαδοχικές συναντήσεις με τον Γ. Χουλιαράκη
  • Η αρχή γίνεται με δημοσιονομικά θέματα
  • 95 τα προαπαιτούμενα

Το πρώτο «ραντεβού» της κυβέρνησης με τους θεσμούς, οι οποίοι έχουν επιστρέψει στην Αθήνα για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, δίνεται σήμερα, Δευτέρα.

Πρόκειται για την πρώτη φάση των συζητήσεων οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν έως και το τέλος της εβδομάδας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στις δύο διαδοχικές συναντήσεις της Δευτέρας με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη, στο επίκεντρο θα βρεθούν δημοσιονομικά θέματα.

Ο στόχος είναι μέχρι και την επίσκεψη του Νοεμβρίου να έχει υλοποιηθεί περίπου το 60% των 95 προαπαιτούμενων με έμφαση αυτά που εκκρεμούν από τη δεύτερη αξιολόγηση.

Στο δεύτερο ραντεβού της ημέρας που θα αφορά τη δημοσιονομική διαχείριση θα εξεταστούν πιο ειδικά θέματα. Η πορεία του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων που αυξήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό φορολογικής συμμόρφωσης σε άμεσους φόρους και τα συσσωρευμένα ληξιπρόθεσμα προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Αισιοδοξία στην κυβέρνηση για την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ

Αισιοδοξία εκφράζεται από κυβερνητικά στελέχη ότι έως το τέλος του μήνα θα εκταμιευθεί η υποδόση των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα, Δευτέρα σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια των θεσμών.

Σημειώνεται ότι ο κ. Χουλιαράκης θα μετάσχει και στη συνεδρίαση του Euro Working Group την προσεχή Πέμπτη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ