22-02-2021

Τσίπρας: Η Ελλάδα επιστρέφει, εμπιστευτείτε την (εικόνες – video)

  • “Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες”, είπε ο πρωθυπουργός
  • Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ είναι “γεωστρατηγικής σημασίας”
  • Μήνυμα του πρωθυπουργού προς την Τουρκία

Η Ελλαδα βγαίνει από την κρίση διαψεύδοντας τους οπαδούς της λιτότητας τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε ομιλία του αλλά και στη συζήτηση που ακολούθησε, στο Ινστιτούτο Brookings.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε στην ομιλία του και τους τρεις βασικούς λόγους της εξόδου από την κρίση:

Πρώτον, η στάση ευθύνης της κυβέρνησης απέναντι στους πολίτες οι οποίοι έδωσαν νέα εντολή με τη συμφωνία στο τραπέζι και όχι πριν, όπως οι προηγούμενοι. Δεύτερον η ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή, δηλαδή 20 δις λιγότερα 2015-2018 από ότι είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση και τρίτον, η κοινωνική Πολιτική. Ο προσανατολισμός, δηλαδή, στις κοινωνικές ανάγκες, στην υγεία, την παιδεία και τη στήριξη των αδυνάμων.

H Ελλάδα το 2013 περνούσε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους, μια μεγάλη ύφεση που κράτησε 7 χρόνια και οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στην ανεργία, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε λέγοντας: “Σήμερα είμαι πολύ περήφανος που μπορώ να πω οτι η Ελλάδα έχει επιστρέψει“, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Δείτε επίσης: Συγχαρητήρια Πενς σε Τσίπρα για οικονομική ανάπτυξη – «Σας στηρίζουμε για το χρέος»

Δείτε επίσης: Τις θετικές προοπτικές στην ελληνο-αμερικανική συνεργασία αναγνωρίζουν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ

“Γεωστρατηγικής σημασίας η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ”

Εν συνεχεία, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην σχέση που έχει αναπτυχθεί μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ σχολιάζοντας πως βρίσκεται στην καλύτερη στιγμή της.

“Το μομέντουμ που έχει διαμορφωθεί στην στρατηγική σχέση ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια, έχει ακόμα πιο σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει καθώς περνάμε σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα, όχι μόνο στη διπλωματία ή την οικονομία”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι είναι μια σχέση μεγάλης γεωστρατηγικής σημασίας δεδομένης της γεωγραφικής θέσης της Ελλάδας στο σταυροδρόμι των τριών ηπείρων.

Εν συνεχεία, ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε πως η είσοδος σε αυτή τη νέα εποχή δεν θα ήταν δυνατή αν η Ελλάδα είχε συνεχίσει το μονοπάτι που είχε πάρει 4,5 χρόνια πριν, όταν είχα επισκεφτεί ξανά το Ινστιτούτο Brookings.

Πρόσθεσε δε πως: είναι μια καλή στιγμή να αναλογιστούμε επί των περασμένων ετών της κρίσης, αλλά και για τα βήματα που κάναμε για την ξεπεράσουμε. “Πρέπει να απαντήσουμε σε ορισμένα θεμελιακά ερωτήματα: Γιατί η Ελλάδα καθυστέρησε τόσο, γιατί έπρεπε να μείνει σε πρόγραμμα τόσα χρόνια; Γιατί τα προηγούμενα δύο προγράμματος απέτυχαν; Ποιοι είναι οι λόγοι που η ελληνική οικονομία τώρα επιστρέφει “, διερωτήθηκε.

“Σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε”

Καταφέραμε να αφήσουμε πίσω την κρίση, αλλά και το μοντέλο που οδήγησε σε αυτήν. Η επίσκεψη μου στις ΗΠΑ λαμβάνει χώρα σε ένα κρίσιμο μομέντουμ, το οποίο είναι και το σωστό μομέντουμ για να σταλεί το μήνυμα ότι η Ελλάδα επέστρεψε, διαμήνυσε ο πρωθυπουργός.

“Αυτή η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά, και να δημιουργήσει τη νέα εποχή για τους Έλληνες πολίτες“, σημείωσε.

“Η Ελλάδα σέβεται τους διεθνείς κανόνες”

Οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις είναι οι ακραίες δεξιές δυνάμεις, όχι αυτές που θέλουν να αλλάξουν την Ευρώπη και τις παρούσες πολιτικές. Τώρα αντιλαμβάνονται στην Ευρώπη ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διαλογική συζήτηση με τους διοργανωτές, μετά το τέλος της ομιλίας του.

Πιστεύω στις θεμελιακές αξίες της Ευρώπης, της δημοκρατίας, της κοινωνικής συνοχής και των κοινωνικών δικαιωμάτων, είπε και σημείωσε. Τόνισε την πεποίθησή του πως οι επιλογές που έκανε ήταν προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Μήνυμα προς την Τουρκία

Όταν ρωτήθηκε σχετικά με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας, διαμήνυσε, μεταξύ άλλων πως η Τουρκία πολλές φορές είναι απρόβλεπτη, φαίνεται επιθετική, έχουν εσωτερικά προβλήματα, αλλά έχουν ένα σεβαστό ρόλο στην περιοχή.

Όπως εξήγησε, η στρατηγική μας είναι να προσπαθήσουμε να στηρίξουμε τη διαδικασία πρόσβασης της Τουρκίας στην ΕΕ, είπε και τόνισε ότι πολλές φορές όμως πρέπει να εκφράζουμε τις ανησυχίες μας και πως αυτό έκανε και την Τρίτη με τον πρόεδρο Τραμπ. Αναφέρθηκε στις τουρκικές παραβάσεις και προκλήσεις, για να σημειώσει ότι πρέπει να είμαστε πολύ ξεκάθαροι στους γείτονες μας: σας θέλουμε στον ευρωπαϊκό δρόμο, και ως συνεργάτες στο ΝΑΤΟ, αλλά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν προϋποθέσεις και αυτό είναι ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο. Πιστεύω ότι αυτό είναι το μήνυμα που και η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να τους μεταφέρει, πρόσθεσε.

Κατέληξε λέγοντας πως προσωπικά είναι υποστηρικτής του να έρθει η Τουρκία στην Ευρώπη και είναι μεγάλο λάθος να σταματήσουμε την ενταξιακή της πορεία.

“Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες”

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των στρατιωτικών δαπανών και την αναβάθμιση των F-16, ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: “Θα ήθελα να μην ξοδέψω ούτε ένα ευρώ για στρατιωτικές δαπάνες και θα το υποστήριζα αν οι γείτονες μας ήταν το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο”.

“Υπάρχουν ακόμα ανοικτές συζητήσεις και θέλουμε να πείσουμε την αμερικανική κυβέρνηση ότι είναι απαραίτητο να κρατήσει τις ισορροπίες στην περιοχή”, είπε ο πρωθυπουργός διευκρινίζοντας πως συζητήθηκε η δυνατότητα να αναβαθμίσουμε τα F16 με ένα ποσό που δεν θα ξεπεράσει το 1,1 δισ. για την ελληνική πλευρά.

Πάντως, σημείωσε ότι οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Άμυνας αξιολογούν ότι είναι κάτι που θα έχει μεγάλο όφελος για την ελληνική πλευρά. Είπε ότι δεν είναι οικονομικό το θέμα, αλλά γεωστρατηγικό και ότι προσπάθησε να πείσει την αμερικανική κυβέρνηση να εξετάσει το θέμα όπως έχει. Το θέμα, πρόσθεσε, είναι να κρατήσουμε την ισορροπία και να δουλέψουμε για τη σταθερότητα στην περιοχή.

“Όσοι έρχονται να επενδύσουν πρέπει να σέβονται τους νόμους”

Για το ζήτημα των επενδύσεων, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η κυβέρνηση και τις οποίες ανέπτυξε σε όλες τις επαφές που είχε. Δήλωσε πολύ αισιόδοξος τώρα για το σκέλος των επενδύσεων.

Δήλωσε αισιόδοξος σχετικά με την επένδυση στο Ελληνικό, αναφέροντας ότι εκτιμά πως το πρόγραμμα στο Ελληνικό θα αρχίσει πολύ σύντομα. Πιθανώς το πρώτο εξάμηνο του 2018 θα είναι έτοιμες να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Με αφορμή την περίπτωση της Eldorado, ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε πως η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή χώρα και ότι όποιοι έρχονται στην Ελλάδα για να επενδύουν, πρέπει να σέβονται τους νόμους, τη νομοθεσία και το Σύνταγμα.

“Πολύ σημαντική η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος”

“Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη β’ αξιολόγηση λόγων των διαφωνιών που υπήρξαν μεταξύ των θεσμών. Η συμφωνία που πέτυχε η Ελλάδα για το χρέος -την οποία και ανέπτυξε εν συντομία- ήταν πολύ σημαντική”, είπε ο κ. Τσίπρας και ανέφερε ότι πριν τη συνάντηση με την κ. Λαγκάρντ φοβόταν αν πάλι θα άρχιζαν ξανά ατέλειωτες συζητήσεις χωρίς αποτέλεσμα χάνοντας χρόνο. “Γιατί ο χρόνος είναι προτεραιότητα στη στρατηγική μας”.

“Η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη”

Κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα του της ΕΛΣΤΑΤ και του κ. Γεωργίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως η δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη, ότι μερικές φορές διαφωνούμε με τις αποφάσεις του δικαστικού σώματος, όμως τις σεβόμαστε. “Για εμάς δεν υπάρχει πολιτική παρέμβαση στο θέμα αυτό”, είπε.

“Να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ”

Όταν ρωτήθηκε “καλύτερα μέσα ή έξω το ΔΝΤ”, ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρώσει επιτυχώς το πρόγραμμα, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ αν αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε καλύτερες αποφάσεις για το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους.

Τόνισε ότι έχουμε ολοκληρώσει το 80% των μεταρρυθμίσεων, πως ό,τι ήταν δύσκολο για εμάς έγινε, και ότι δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα επ’ αυτού.

Συνολικά, υπογράμμισε ότι, “δεν υπάρχει χρόνος για καθυστερήσεις ούτε για συζητήσεις” και πως όλοι πρέπει να παραδεχτούν ότι έχουν κάνει λάθος στο παρελθόν.

“Η ελληνική οικονομία γίνεται πιο ανταγωνιστική”

Ακόμα πιο ανταγωνιστική γίνεται η ελληνική οικονομία ενώ η χώρα μετατρέπεται σε ενεργειακό, τηλεπικοινωνιακό, μεταφορικό κόμβο. Την ίδια στιγμή, η ναυτιλία κι ο τουρισμός μας ανθούν και η χώρα εγγυάται την ασφάλεια και τη σταθερότητα σε μια ευαίσθητη περιοχή αναφέρει ο πρωθυπουργός με ανάρτηση στο twitter.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ