18-01-2021

Ερώτηση 64 ευρωβουλευτών στην Κομισιόν για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Δουβλίνου

Ερώτηση στην Κομισιόν κατέθεσαν 64 ευρωβουλευτές από έξι πολιτικές ομάδες (GUE/NGL, EFDD, S&D, VERTS/ALE, PPE, ECR), μεταξύ των οποίων οι ευρωβουλευτές της Αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωομάδα της Αριστεράς – Δημήτρης Παπαδημούλης (Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου), Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνκα Κούνεβα, Κώστας Χρυσόγονος)- με αφορμή την απόρριψη των προσφυγών της Σλοβακίας και της Ουγγαρίας εναντίον της διαδικασίας της μετεγκατάστασης προσφύγων.

Στην ερώτησή τους οι ευρωβουλευτές θυμίζουν πως «τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος του Δουβλίνου», και ρωτούν να μάθουν αν τελικώς θα υποβληθούν νέες προτάσεις από την Κομισιόν, παρά τη δήλωση του Επιτρόπου, Δημήτρη Αβραμόπουλο, περί μη υποβολής νέων προτάσεων για τη μετεγκατάσταση.

Οι ευρωβουλευτές ακόμη επικαλούνται «έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξορισθέντες (ECRE), με τίτλο ‘Μετεγκατάσταση χωρίς Αναβολή’», για να υπενθυμίσουν ότι «η πολιτική και νομική αντίρρηση στη μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία περιλαμβάνει επίσης τις απαγορευτικές προτιμήσεις που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη, και που οδηγούν σε σοβαρές καθυστερήσεις στην υπόδειξη των τόπων μετεγκατάστασης, καθώς και την μη παροχή βοήθειας προς την Ιταλία και την Ελλάδα».

Οι ευρωβουλευτές ρωτούν την Κομισιόν αν θα κινήσει διαδικασίες εναντίον των κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται με την κοινή νομοθεσία, όσον αφορά στη διαχείριση του προσφυγικού, αλλά και αν θα αναθεωρήσει τις επιστροφές της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ιταλία και την Ελλάδα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο είχε εγκρίνει με αυξημένη πλειοψηφία (398 υπέρ, 134 κατά, 41 αποχές) Ψήφισμα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Μετεγκατάστασης Προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, που καλούσε τα κράτη μέλη «είτε να αποδεχθούν το αίτημα μετεγκατάστασης είτε να αιτιολογήσουν τις απορρίψεις βασισμένα αποκλειστικά και μόνο στους συγκεκριμένους λόγους που καθορίζονται στις αποφάσεις του Συμβουλίου σχετικά με τις μετεγκαταστάσεις».

Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:

«Στην απόφασή του με ημερομηνία 06/09/17, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές που άσκησαν η Σλοβακία και η Ουγγαρία για να αμφισβητήσουν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης, σημειώνοντας ότι “η έλλειψη συνεργασίας εκ μέρους ορισμένων κρατών μελών” είναι η κύρια αιτία του μικρού αριθμού των μετεγκαταστάσεων των αιτούντων διεθνή προστασία.

Το έγγραφο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και τους Εξορισθέντες (ECRE), με τίτλο «Μετεγκατάσταση χωρίς Αναβολή», επισημαίνει ότι η πολιτική και νομική αντίρρηση στη μετεγκατάσταση των αιτούντων διεθνή προστασία περιλαμβάνει επίσης τις «απαγορευτικές προτιμήσεις που εκφράζουν ορισμένα κράτη μέλη σε σοβαρές καθυστερήσεις στην υπόδειξη των τόπων μετεγκατάστασης καθώς και στην παροχή βοήθειας προς την Ιταλία και την Ελλάδα».

Δεδομένου ότι η ημερομηνία λήξης για την εφαρμογή των αποφάσεων μετεγκατάστασης 2015/1523 και 2015/1601 πλησιάζει (26/09/17), ρωτάμε την Επιτροπή:

1. Εάν σκοπεύουν να κινήσουν άλλες διαδικασίες για τις παραβάσεις της κοινής νομοθεσίας εναντίον κρατών-μελών που δεν συμμορφώνονται;

2. Προτίθεται η Επιτροπή να αναθεωρήσει τις επιστροφές της Συνθήκης του Δουβλίνου στην Ιταλία και την Ελλάδα, δίνοντας προτεραιότητα στις ενδείξεις αλληλεγγύης επί των μετεγκαταστάσεων;

3. Τον Σεπτέμβριο του 2015, ο Πρόεδρος Ζ. Κ. Γιούνκερ ανακοίνωσε έναν μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης στο πλαίσιο του συστήματος του Δουβλίνου. Τον Μάιο του 2017, το ΕΚ ζήτησε από την Επιτροπή να υποβάλει νέα πρόταση μετεγκατάστασης εν αναμονή της μεταρρύθμισης του συστήματος του Δουβλίνου. Ωστόσο, γιατί ο Επίτροπος Αβραμόπουλος δήλωσε ότι η Επιτροπή δεν θα υποβάλει νέες προτάσεις για μετεγκατάσταση»;

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ