21-01-2021

Μητσοτάκης: Πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα (εικόνες)

Τους αναπτυξιακούς στόχους του κόμματός του για την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση εργασίας που είχε το απόγευμα της Τετάρτης στην αντιπεριφέρεια Καβάλας, παρουσία όλων των τοπικών φορέων, εκπροσώπων παραγωγικών μονάδων, επιστημονικών συλλόγων και συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απευθυνόμενους σ’ όλους τους τοπικούς φορείς, υπογράμμισε με χαρακτηριστικό τρόπο: «Από μένα θα ακούτε πάντα την αλήθεια. Αλήθεια σημαίνει ότι δεσμευόμαστε μόνο γι’ αυτά που μπορούμε να κάνουμε και αν κάπου διαφωνούμε θα σας το πούμε ανοιχτά. Οι δίαυλοι επικοινωνίας θα είναι πάντα ανοιχτοί γι’ όλους τους εκπροσώπους και τους τοπικούς φορείς».

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο για τη χώρα. «Η ανάπτυξη όμως δεν έρχεται με λόγια, έρχεται με έργα», σημείωσε και προσέθεσε: «Η ανάπτυξη δεν θα έρθει σήμερα μέσα από ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων, αλλά πρωτίστως κινητοποιώντας τις δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τις ιδιωτικές επενδύσεις, εγχώριες και ξένες. Για να το επιτύχουμε αυτό, πρέπει να απενοχοποιήσουμε την επιχειρηματικότητα στη χώρα και πρέπει να σταματούμε να τιμωρούμε την επιχειρηματική επιτυχία, και αυτό δυστυχώς συμβαίνει σήμερα σε όλες τις εκφάνσεις. Είτε μιλάμε μια γεωργούς και κτηνοτρόφους είτε μιλάμε για μικρούς, μεσαίους και μεγάλους επιχειρηματίες, όσο περισσότερο εργάζεσαι τόσο περισσότερο δυσανάλογα θα επιβαρύνεσαι, με ένα πλαίσιο εισφορών και φορολογίας το οποίο καθιστά την επιτυχή επιχειρηματική δραστηριότητα σχεδόν έναν άσκοπο αγώνα».

«Άμα δείτε», τόνισε με έμφαση ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, «την πρόσθετη προσπάθεια που χρειάζεται ένας επιχειρηματίας, ένας επαγγελματίας να καταβάλει και δείτε τι τελικά μένει απ’ αυτή την πρόσθετη προσπάθεια, θα διαπιστώσετε ότι από ένα σημείο και πέρα είναι να αναρωτιέται αν αξίζει να δουλεύει ή να περνά περισσότερο χρόνο με την οικογένειά του ή θα φοροδιαφύγει. Δυστυχώς, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Η υπερβολική αύξηση της φορολογίας και των εισφορών οδηγούν με μαθηματική βεβαιότητα στη φοροδιαφυγή και δυστυχώς βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής».

Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική αυτή είναι μια συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης. «Οι μνημονιακές δεσμεύσεις θέτουν στόχους δημοσιονομικούς, αλλά το μίγμα της δημοσιονομικής πολιτικής είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης, και είναι επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να υπερφορολογήσει κυρίως την παραγωγική Ελλάδα, για να μπορέσει με τη σειρά της να χρηματοδοτήσει ένα κράτος που σε κάποιες εκφάνσεις του, όχι σε όλες, εξακολουθεί να παραμένει μεγάλο και σπάταλο. Είναι πάρα πολύ στενάχωρο να βλέπει ο ελεύθερος επαγγελματίας να είναι αντιμέτωπος με αυτό το τσουνάμι των φόρων και των εισφορών, και την ίδια στιγμή το βασικό μέλημα της κυβέρνησης είναι πώς θα διορίζει κολλητούς και φίλους μέσα από συμβάσεις ορισμένου χρόνου για να έρθει στη συνέχεια αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη όταν θελήσει να μετατρέψει αυτές τις συμβάσεις από ορισμένου σε αορίστου χρόνου», σημείωσε.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταφέρθηκε κατά του πελατειακού κράτους που, όπως είπε, επιχειρεί να εφαρμόσει η κυβέρνηση και επανέλαβε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στη μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις. «Δεν χρειαζόμαστε τέτοιες πρακτικές, το πελατειακό κράτος έτσι όπως το γνωρίσαμε πέθανε, χρεοκόπησε μαζί με την κρίση και είναι τραγικό το γεγονός ότι μια κυβέρνηση επιχειρεί σήμερα να αναβιώσει τις χειρότερες εκφάνσεις του πελατειακού κράτους. Εμείς δεσμευόμαστε σήμερα σε όλους ότι η φορολογία θα μειωθεί και ήδη έχουμε παρουσιάσει το αναλυτικό σχέδιο με τη μείωση των φόρων στις επιχειρήσεις μέσα σε δυο χρόνια από το 29% στο 20%, και θεωρούμε αυτή τη μείωση ιδιαίτερα σημαντική και για την ουσία της και για το συμβολισμό της, ώστε να τονίσουμε για μια ακόμα φορά ότι ο πλούτος παράγεται μέσα από την ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα. Τα συμφέροντα των εργαζομένων και των επιχειρήσεων είναι ταυτισμένα. Υγιείς επιχειρήσεις σημαίνει καλά πληρωμένοι και ευχαριστημένοι εργαζόμενοι. Όταν οι επιχειρήσεις δεν πάνε καλά, όταν χρωστάνε πολύ συχνά οι πρώτοι που ζημιώνονται είναι οι εργαζόμενοι και μέσα από παραβιάσεις και παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας», επισήμανε.

Ο κ. Μητσοτάκης νωρίτερα συναντήθηκε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες. Το βράδυ της Τετάρτης επισκέφθηκε τη δήμαρχο Καβάλας στο Δημαρχείο και πολύ αργότερα εκτός προγράμματος συναντήθηκε στο Εργατικό Κέντρο με τους απολυμένους της ELFE (πρώην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων).

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ