26-10-2020

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να εμποδίσουν να εξελιχθεί η Κύπρος σε φυσιολογικό κράτος»

Την ανάγκη νηφαλιότητας, προσοχής και αναστοχασμού αυτή τη δεύτερη εβδομάδα της Διάσκεψης για το Κυπριακό που διεξάγεται στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας, εξέφρασε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με δήλωσή του εισερχόμενος στον χώρο του συνεδριακού κέντρου πριν από την έναρξη των εργασιών.

«Γιατί η ευθύνη είναι μεγάλη γι’ όλους μας», πρόσθεσε διαμηνύοντας παράλληλα πως «δεν θα επιτρέψουμε σε κάποιους να νομίζουν ότι μπορούν να εμποδίσουν να εξελιχθεί η Κύπρος σε αυτό που ονομάζω -και υιοθέτησε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ- φυσιολογικό κράτος».

«Όχι σε ένα τέλειο κράτος, αλλά σε ένα κράτος όπως όλα τα άλλα που κανονίζει το ίδιο την τύχη του, αποφασίζει για το μέλλον του και μπορεί να ονειρεύεται ότι τα παιδιά του θα ζήσουν σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κυπριακό κράτος», ξεκαθάρισε.

Ο κ. Κοτζιάς εξήγησε επίσης ότι η ελληνική πλευρά έχει ετοιμάσει και έχει καταθέσει τα κείμενά της που αφορούν το μηχανισμό ελέγχου και εφαρμογής των αποφάσεων, στο ζήτημα της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων και της κατάργησης των συνθηκών εγγυήσεων.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, σήμερα το βράδυ στις 19.30 (20.30 ώρα Ελλάδας) αναμένεται ότι θα αρχίσει η διαπραγμάτευση στη βάση των γραπτών προτάσεων που έχουν καταθέσει σήμερα όλες οι πλευρές για το κεφάλαιο των Εγγυήσεων και της Ασφάλειας.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Σύγκρουση στη Βουλή για τον πτωχευτικό νόμο - Αντίστροφη μέτρηση για την ονομαστική ψηφοφορία