23-04-2021

Αιχμές Τζανακόπουλου κατά Ρέγκλινγκ: Ο καθένας στα του οίκου του

  • Η απάντηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου στον επικεφαλής του ESM
  • Πιθανό ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος

Αιχμές εναντίον του Κλάους Ρέγκλινγκ άφησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του επικεφαλής του ESM.

Συγκεκριμένα, ο Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι δουλεύουν πολύ καλά με τον κ. Τσακαλώτο, όμως κάποιοι άλλοι υπουργοί ορισμένες φορές αμφισβητούν συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι επενδύσεις δεν είναι μόνο οι ιδιωτικοποιήσεις και ότι έχουμε εκατοντάδες επενδυτές που περίμεναν την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ώστε να ξεκινήσουν μια σειρά από πρότζεκτ (ενέργεια, τουρισμός, μεταφορές) και αυτές θα τις δούμε να παράγουν τα αποτελέσματα τους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας έστειλε το μήνυμα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στην προσπάθεια να ολοκληρώσει με επιτυχία το ελληνικό πρόγραμμα.

Η αξιολόγηση έχει ολοκληρωθεί και η κυβέρνηση έχει υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της με βάση τη συμφωνία του Αυγούστου 2015, τέτοιου τύπου παρεμβάσεις εκ μέρους των θεσμών δεν εξυπηρετούν τίποτα, υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να είμαστε όλοι προσηλωμένοι και εποικοδομητικοί στην προσπάθεια για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. «Όλα τα άλλα είναι εκ περισσού», είπε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούν οι θεσμοί λοιπόν να προχωρούν σε τέτοιου τύπου σχόλια για τα εσωτερικά της ελληνικής πολιτείας. Ο καθένας στα του οίκου του». Συμπλήρωσε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και ηπιότητα και να καταλάβει και ο κ. Ρέγκλινγκ ότι στην Ευρώπη υπάρχει δημοκρατία.

Η πρωτοβουλία του Τσίπρα για συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς

Στη συνέχεια, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για τις ενημερωτικές συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Όπως τόνισε, γίνεται στο πλαίσιο του σεβασμού των θεσμών και με δεδομένο ότι είναι μια συμφωνία που έχει αρκετά τεχνικά χαρακτηριστικά και αποτέλεσε την κατάληξη μιας διαπραγμάτευσης, για την οποία ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι πρέπει να ενημερώσει αναλυτικά τους αρχηγούς πριν και από τη συζήτηση στη Βουλή, γιατί σε σχέση με τη συμφωνία έχουν ακουστεί πάρα πολλές ανακρίβειες από την αντιπολίτευση.

Το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδο της στις αγορές

Τόνισε ότι τώρα η απόφαση λέει ότι το Eurogroup θα στηρίξει την Ελλάδα για την έξοδο της στις αγορές και όχι «μέχρι» την έξοδο της στις αγορές όπως έλεγε η απόφαση του Eurogroup του 2012.

Είναι η πρώτη φορά, σημείωσε, που υπάρχει μια δέσμευση εκ μέρους των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ότι αυτό θα γίνει. Υπάρχει σαφής προσδιορισμός των μέτρων που θα παρθούν για το χρέος και ότι η ρύθμιση του χρέους θα γίνει με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος, πρόσθεσε.

Αναφορικά με τη συμφωνία του Eurogroup είπε ότι, παρά το γεγονός ότι δεν έχουμε έναν τόσο εξαντλητικό προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων ώστε να καλύπτει πλήρως το ΔΝΤ, η κυβέρνηση έχει παρ’ όλα αυτά επιτύχει το 90% των στόχων που είχε θέσει: Δηλαδή να υπάρχει ένας καθαρός προσδιορισμός, μια σαφής τοποθέτηση ότι θα τελειώσει το πρόγραμμα τον Αύγουστο 2018, να υπάρχει στην απόφαση η ρήτρα ανάπτυξης και η δέσμευση ότι θα παρθούν αναπτυξιακές δράσεις.

Επισήμανε τον θετικό ρυθμό ανάπτυξης που υπήρξε το α’ τρίμηνο του 2017 και εκτίμησε ότι το β’ εξάμηνο του 2017 θα είναι πολύ πιο θετικό. Χαρακτήρισε δεδομένη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και σημείωσε ότι, πέρα από αυτό, για πρώτη φορά μπορεί να δούμε υψηλούς -δεδομένων πάντα των συνθηκών- ρυθμούς ανάπτυξης.

Πιθανό ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος

Ο κ. Τζανακόπουλος εκτίμησε ως πιθανό ότι έως το 2018 θα έχει υπάρξει και η πρώτη δοκιμαστική έξοδος στις αγορές χρήματος. Υπάρχουν πιθανόν οι προϋποθέσεις να γίνει κάτι τέτοιο, είπε, συμπληρώνοντας ότι όμως αυτό το αποφασίζουν οι τεχνικοί για τη διαχείριση του χρέους.

Άσκησε κριτική στην αντιπολίτευση, αναφέροντας πως «μπορεί να λέει ό,τι θέλει, το θέμα είναι να μας πει και πώς ακριβώς θα μπορέσει να μειώσει τη φορολογία», με δεδομένο -όπως επισήμανε- ότι οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα είναι αυτοί που είναι και χαμηλότεροι από αυτούς που είχαν συμφωνήσει ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι μιλάει για περικοπές δαπανών από το Δημόσιο χωρίς να προσδιορίζει ποιες θα είναι αυτές και πώς θα προκύψουν.

Αναφορικά με την υπόσχεση του κ. Μητσοτάκη για ρυθμούς ανάπτυξης 4%, σχολίασε: «Αυτό, με συγχωρείτε, αλλά έχει έναν βαθμό είτε αυθαιρεσίας είτε ανοησίας. Αυτή η υπόσχεση είναι ένα κενό γράμμα».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ