28-02-2021

Στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπει  η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών.

Βασικό κομμάτι των φορολογικών μέτρων της συμφωνίας αποτελούν οι ανακατατάξεις στο ΦΠΑ η αύξηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης καθώς καi οι αλλαγές στη φορολογία των αγροτών.

Ειδικότερα θα προβλέπονται τα ακόλουθα:

Η θέσπιση τριών συντελεστών ΦΠΑ ( 6%, 13% και 23%)

– Ο χαμηλός συντελεστής 6% θα περιλαμβάνει τα φάρμακα, τα βιβλία και τα  εισιτήρια θεάτρων.

– Ο μεσαίος συντελεστής  13% θα περιλαμβάνει τα φρέσκα τρόφιμα, την ενέργεια (τιμολόγια ΔΕΗ, φυσικού αερίου),  το  νερό (εκτός τέλη αποχέτευσης) τη διαμονή σε ξενοδοχεία.

– Στον υψηλό συντελεστής ΦΠΑ 23% θα υπάγονται όλα τα τυποποιημένα  τρόφιμα, οι μεταφορές (ταξί, εισιτήρια λεωφορείων , πλοίων, κτλ) η εστίαση, οι επισκευαστικές υπηρεσίες, οι  ιατρικές υπηρεσίες, τα εισιτήρια  θεαμάτων.

Στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται η σταδιακή  κατάργηση του ειδικού καθεστώτος στα νησιά του Αιγαίου,  με διατήρηση  αρχικά  μόνο στα απομακρυσμένα νησιά  έως το τέλος του 2016  όποτε και θα γίνει η πλήρης κατάργηση. Ωστόσο θα υπάρξει εισοδηματική ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων κατοίκων των νησιών.

Σε ότι αφορά τη φορολογία φυσικώ προσώπων, αγροτών κα επιχειρήσεων θα προβλέπεται:

– Η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης από 1/1/2015 με νέους  συντελεστές από 0,7% έως 8% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος

– Η αύξηση από το 10% στο 13% του  φόρου πολυτελούς διαβίωσης για τα ΙΧ άνω των 2.500 κυβικών,  πισίνες ,  τα αεροσκάφη  και σκάφη αναψυχής  άνω των 5 μέτρων.

– Η αύξηση του φορολογικού συντελεστή των αγροτών από το 13%  στο 26%

– Η κατάργηση της επιδότησης πετρελαίου για τις αγροτικές καλλιέργειες

– Αυστηρότερα κριτήρια για την προσδιορισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών

– Αύξηση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 26% στο 28%

– Αύξηση της προκαταβολή του φόρου των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών στο  100%.

EuroWorkingGroup για τη συμφωνία – γέφυρα

Συνεδριάζει σήμερα το Euro Working Group, προκειμένου να προετοιμάσει την συμφωνία-γέφυρα, η οποία θα επιτρέψει την εκταμίευση ενός ποσού για τη εξόφληση των οφειλών σε δανειστές.

Νέα συνεδρίαση του Eurogroup, την Πέμπτη, μετά  την ψήφιση των προαπαιτούμενων στην ελληνική Bουλή.

Μέχρι τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, οι δανειστές ζητούν να ψηφιστούν από τη Βουλή οι αλλαγές στον ΦΠΑ και στη φορολογική βάση, τα μέτρα για το συνταξιοδοτικό, η πλήρης νομική ανεξαρτησία της ΕΛΣΤΑΤ και η ενεργοποίηση του δημοσιονομικού Συμβουλίου με μηχανισμό ημιαυτόματων περικοπών σε περιπτώσεις δημοσιονομικών αποκλίσεων. Μέχρι στιγμής  δεν έχει έρθει  στην Βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο.

Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας το Eurogroup το οποίο εξέτασε το ζήτημα για το πρόγραμμα-γέφυρα και τη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ