04-02-2021

Αισιόδοξος ο Σέλινγκ για το ελληνικό ζήτημα

Την ικανοποίησή του για τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής εξέφρασε, με δηλώσεις του το απόγευμα της Δευτέρας, ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ. «Σχεδόν το 100 % αυτών που είχαν προτείνει οι υπουργοί Οικονομικών επιβεβαιώθηκαν στη συνέχεια από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Η Ελλάδα αναγνώρισε τη σοβαρότητα της κατάστασης και θα εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών.

Όπως σημείωσε, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ακόμη λύση, ως προς τη χρηματοδότηση – γέφυρα που πρόκειται να συζητηθεί απόψε στο Eurogroup στις Βρυξέλλες και η οποία θα πρέπει να καλύψει το κενό έως ότου τεθεί σε ισχύ ένα τρίτο πακέτο βοήθειας, με τις επιλογές να είναι είτε μία χρηματοδότηση από το παλιό ταμείο διάσωσης EFSM είτε με προγράμματα αγοράς ελληνικών κρατικών ομολόγων, ή μια πιθανή διμερή χρηματοδότηση από επί μέρους χώρες – μέλη της ΕΕ.

Ο ίδιος εκτιμά πως έχει βελτιωθεί το κλίμα έπειτα από τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζει, όμως, ότι το επόμενο βήμα πρέπει να γίνει από την Ελλάδα και συγκεκριμένα με την ψήφιση από την ελληνική Βουλή, την Τετάρτη, των πρώτων από τα ζητούμενα μεταρρυθμιστικά μέτρα, κάτι που, όπως σημειώνει, θα βοηθούσε πολύ στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Και αυτό, όπως προσθέτει στις δηλώσεις του ο Χανς Γεργκ Σέλινγκ, διότι ο μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει, όπως φάνηκε πάντα στο παρελθόν, είναι πως συχνά υπήρχαν ήδη τα σχετικά έγγραφα, αλλά έλειπε η υλοποίησή τους, κάτι που αν επιτευχθεί τώρα αποτελεί ένα καλό σημάδι ότι η Ελλάδα θέλει πραγματικά αυτή τη συνεργασία για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας και κατόπιν μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ