28-02-2021

Σε συνεννόηση με τη Μέρκελ ήταν ο Σόιμπλε για την πρόταση περί προσωρινού Grexit!

Η Άνγκελα Μέρκελ γνώριζε για το έγγραφο με την πρόταση για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, όπως δήλωσε η εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν. Για το θέμα είχε ενημερωθεί και ο Αντικαγκελάριος, Ζίγκαρ Γκάμπριελ, όπως δήλωσε η εκπρόσωπός του, Τάνια Αλεμάνι, αλλά η πρωτοβουλία να τεθεί στο Eurogroup δεν ήταν σε συνεννόηση με το υπουργείο του.

Από την πλευρά της Καγκελαρίας, ο Στέφεν Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το έγγραφο αφορούσε μόνο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία και μόνο υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνούσε η Αθήνα.

“Η Καγκελάριος και η κυβέρνηση από το 2010 εργάζονταν πάντα με στόχο να καταστεί δυνατή η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και να γίνει εφικτός ο δρόμος προς την βιώσιμη ανάπτυξη”, δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, ενώ η κυρία Φον Τισενχάουζεν έκανε λόγο για ένα “έγγραφο εργασίας”, από αυτά που συνηθίζεται να ανταλλάσσονται στην διάρκεια μιας διαπραγμάτευσης. Διευκρίνισε μάλιστα ότι κατατέθηκε χθες και στο γερμανικό Κοινοβούλιο. “Δεν επρόκειτο για έγγραφο διαπραγμάτευσης, για αυτόν τον λόγο δεν υπήρχε η υποχρέωση για ενημέρωση της Βουλής εκ των προτέρων”, επισήμανε και τόνισε ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρισκόταν το τελευταίο διάστημα σε στενό και συνεχή συντονισμό με την Καγκελάριο και τον Αντικαγκελάριο και ενήργησε στις Βρυξέλλες στη βάση της κοινής θέσης της κυβέρνησης”.

Από την πλευρά πάντως του κ. Γκάμπριελ, η εκπρόσωπός του διευκρίνισε ότι ο Αντικαγκελάριος βρισκόταν σε στενή συνεργασία με την κυρία Μέρκελ, τον κ. Σόιμπλε, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και άλλους σοσιαλδημοκράτες, αλλά “αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπήρχαν και διαφορετικές απόψεις σε κάποια ζητήματα”. Αυτή την πρωτοβουλία να τεθεί το θέμα για προσωρινό grexit ο υπουργός δεν την συμμερίζεται, δήλωσε η εκπρόσωπος του κ. Γκάμπριελ.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ