05-03-2021

Economist: Γιατί η 12η Ιουλίου είναι η πιο σημαντική μέρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Σε μία κρίση που χάνει διαρκώς τα χρονικά όρια, η 12η Ιουλίου μπορεί να σηματοδοτήσει την λύση του ελληνικού δράματος.

Εάν ο Αλέξης Τσίπρας καταφέρει να πάρει μία λύση, η χώρα του δεν θα καταρρεύσει και θα παραμείνει στο ευρώ. Εάν δεν συμβεί η χώρα οδεύει προς την έξοδο από το ευρώ σε μία στιγμή που ο Ντόναλντ Τουσκ έχει χαρακτηρίσει ως την πιο σημαντική στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όλες οι πλευρές συμφωνούν ότι στόχος τους είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, πολιτικοί όμως στην Ευρώπη υποστηρίζουν ότι η πιθανότητα εξόδου, είναι πιο κοντά από ποτέ. Σύμφωνα με τον Economist, το καλύτερο αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ, αλλά όπως σημειώνει, είναι καιρός να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το σενάριο της εξόδου και του περιορισμού των συνεπειών.

Μία συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές δεν μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς οι μεταρρυθμίσεις που πρότεινε ο Τσίπρας, είναι πολύ κοντά στις απαιτήσεις των δανειστών και κανείς, από τη Μέρκελ, μέχρι τον Ντράγκι δεν θέλει να σπρώξει την Ελλάδα έξω από το ευρώ.

Θεμελιώδες είναι το ζήτημα ελάφρυνσης του χρέους για τον Τσίπρα που βρίσκει σύμφωνους τόσο το ΔΝΤ , όσο και όλους τους Ευρωπαίους πολιτικούς, των οποίων ο λόγος είναι ισχυρός. Αντιμετωπίζοντας λογικά το θέμα θα υπάρξει συμφωνία και από τιε δύο πλευρές, καθώς σε ενδεχόμενο Grexit, η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει μόνο στα χρέη της απέναντι στις άλλες χώρες, αλλά και στα χρέη της στην ΕΚΤ, αφού το συνολικό χρέος των 340 δισ. ευρώ είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσό που χρειάζεται για να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Η ελληνική κυβέρνηση με την αστάθεια που επιδεικνύει, μετατρέπει τα μικρά προβλήματα σε τεράστια εμπόδια, ενώ από την άλλη η συμπεριφορά της Γερμανίας απέναντι στο χρέος βασίζεται σε ηθική αντιμετώπιση των κανόνων παρά σε οικονομική ανάλυση του τί είναι πιο συμφέρον, σύμφωνα με τοπεριοδικό. Εάν επίσης οι Βορειοευρωπαίοι ψήφιζαν, για το εάν θα δώσουν στην Ελλάδα βοήθεια χωρίς όρους είναι σίγουρο ότι θα έλεγαν όχι και αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους η Σύνοδος Κορυφής μπορεί να αποτύχει.

Και εάν αποτύχει η Ελλάδα προφανώς θα οδηγηθεί εκτός ευρώ. Σύμφωνα με δήλωση μέλους της ΕΚΤ, σε αυτή την περίπτωση η έκτακτη παροχή ρευστότητας θα διακοπεί και χωρίς χρήματα για μισθούς και συντάξεις, η ελληνική κυβέρνηση θα αναγκαστεί να τυπώσει IOU’s, τα οποία σύντομα θα εξελιχθούν σε παράλληλο νόμισμα. Θα υπάρξουν ελλείψεις σε σημαντικές εισαγωγές και ένα νέο νόμισμα θα εισαχθεί σε κατάσταση χάους.

Το χάος βέβαια μπορεί να αποφευχθεί, αλλά απαιτείται σχέδιο και γενναιοδωρία των πιστωτών, ενώ θα πρέπει να ξεκαθαριστούν οι νομικές αβεβαιότητες ενός τέτοιου σεναρίου και εάν η χώρα θα έχει τη δυνατότητα να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει επίσης να δοθούν βεβαιώσεις ότι θα υπάρχουν πολιτικές σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας ώστε να αποτραπεί ο πληθωρισμός και να μπορεί η χώρα να πληρώσει κρίσιμες εισαγωγές.

Κάποιοι ευρωπαίοι πιστεύουν ότι τα νομικά εμπόδια μπορεί να ξεπεραστούν εάν η Ελλάδα δεν φύγει πραγματικά. Ο Σόιμπλε μίλησε για μία προσωρινή έξοδο, καθώς με ένα παράλληλο νόμισμα η Ελλάδα μπορεί να έχει εκδιωχθεί αλλά πρακτικά θα παραμένει, αφού μία τέτοια μη-έξοδος θα μπορούσε να βοηθήσει τους ευρωπαίους να ρυθμίσουν τις απώλειες από τα χρέη της Ελλάδας στην ΕΚΤ. Τεχνικά θα μπορούσε να προσφέρει τη δυνατότητα στην Ελλάδα για μία συμφωνία στο μέλλον.

Με αυτή τη λύση θα κερδιζόταν χρόνος, δεν μπορεί να αποτελεί μόνιμη λύση, καθώς όσο περισσότερο η Ελλάδα θα ζούσε με μία τέτοια λύση τόσο λιγότερες θα ήταν οι πιθανότητες επιστροφής στο ευρώ. Ακόμη όμως κι αν κλείσει η πόρτα του ευρώ, δεν σημαίνει ότι κλείνουν όλες οι πόρτες, αφού η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, διατηρώντας απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους Έλληνες εξαγωγείς και τους τουρίστες να προσφέρουν τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία.Επίσης η ροή των κεφαλαίων της ΕΕ για τις φτωχότερες περιφέρειες θα συνεχίσει στην Ελλάδα ώστε να βοηθήσει στην πρόληψη για να μη γίνει η Ελλάδα ένα αποτυχημένο κράτος στην ΕΕ.

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει την έξοδο από το ευρώ με τη δημοσιονομική πειθαρχία και μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα, όπου θα στοχεύσει αξιόπιστα στον περιορισμό του πληθωρισμού σε χαμηλά επίπεδα και η Ευρώπη θα πρέπει να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια για να διατηρηθεί ισορροπία στο ισοζύγιο πληρωμών για αρχική υποστήριξη της δραχμής. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να γίνει είτε με άμεση βοήθεια (όπως ακριβώς και η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία) ή με τους δανειστές να περιμένουν αποπληρωμή, μέχρι η χώρα να πατήσει και πάλι στα πόδια της και να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότηση από τις αγορές.

Ο νέος δανεισμός και η ανοχή σχετικά με το χρέος από τους Ευρωπαίους, χρειάζονται για να αποτρέψουν το Grexit και την καταστροφή και μια παραδομένη όμως Ελλάδα, θα πρέπει να καταφύγει σε περισσότερη λιτότητα. Και αυτοί είναι οι λόγο που οι δύο πλευρές πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία και δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία εάν εφαρμοστεί το χειρότερο σενάριο.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ