03-03-2021

Υπάρχει και αυτή η “μαύρη” σκέψη στο μυαλό του Σόϊμπλε;

Όλες οι ελπίδες για την πιθανότητα εξεύρεσης λύσης στον ελληνικό γρίφο εναπόκεινται πλέον στη Σύνοδο Κορυφής. Στο Eurogroup του Σαββάτου κυριάρχησε -για άλλη μια φορά- η σκληρή και εμμονική “γραμμή” του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε.

Σύμφωνα με αυτήκοους μάρτυρες, ο κ. Σόϊμπλε δεν πείστηκε σε κανένα σημείο της 9ωρης συνεδρίασης του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την αξιοπιστία της ελληνικής κυβέρνησης, προβάλλοντας συνεχώς το σχήμα της τμηματικής και υπό αυστηρούς όρους αποδέσμευσης πόρων για τη χώρα μας.

Σε αρκετές περιπτώσεις, μάλιστα, επικαλέστηκε το διαδικαστικό, λέγοντας ότι για να υπάρξει ρευστότητα προς την Ελλάδα, θα πρέπει προηγουμένως τα κοινοβούλια των χωρών μελών της ευρωζώνης να έχουν εγκρίνει την όποια συμφωνία.

Η συχνή επίκληση του “αν” στη διαδικασία υπερψήφισης του ελληνικού προγράμματος στις εθνικές αντιπροσωπείες,  έκανε πολλούς να αναρρωτηθούν μήπως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών ξέρει κάτι που δεν γνωρίζουμε όλοι οι υπόλοιποι.

Οι φόβοι των φιλικά διακείμενων προς τη χώρας μας υπουργών Οικονομικών επικεντρώνονται στην προσπάθεια των σκληροπυρηνικών να μπλοκάρουν την εκταμίευση πίσω από το τυπικό των κανόνων.

Άλλωστε ο ίδιος ο κ. Σόϊμπλε φέρεται να υποστήριξε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ακόμη κι αν έκλεινε απόψε μια συμφωνία, θα απαιτούνταν τουλάχιστον 20 μέρες έως την οριστική επικύρωσή της.

Όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι, πώς θα πορευθούν οι ελληνικές τράπεζες μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να υπάρξει πρόγραμμα, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ο ELA; Θα παραμείνουν κλειστές ολόκληρο τον Ιούλιο;

Ο κ. Σόϊμπλε φαίνεται ότι διαθέτει πολλά και δυνατά σχέδια για την Ελλάδα. Το κείμενο εργασίας περί Grexit διάρκειας πέντε ετών, που διέρρευσε το βράδυ του Σαββάτου, μπορεί να είναι τελικά το λιγότερο επώδυνο…

Πέτρος Παπαβασιλείου

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ