01-02-2021

Συνταγματικά και νομικά η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη (video)

Δεν τίθεται θέμα δεδηλωμένης δήλωσε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Γιώργος Σωτηρέλης.

«Η δεδηλωμένη αφορά τα εκλογικά αποτελέσματα, αφότου δοθεί ψήφος εμπιστοσύνης, έχουμε μία κοινοβουλευτική κυβέρνηση, αυτή η εμπιστοσύνη δεν μπορεί να χαθεί παρά μόνο με δύο τρόπους» είπε ο Συνταγματολόγος και πρόσθεσε ότι η δεδηλωμένη μπορεί να χαθεί «είτε με πρόταση εμπιστοσύνης του ίδιου του πρωθυπουργού προς τη Βουλή, είτε με πρόταση δυσπιστίας».

«Στην πρώτη περίπτωση απαιτείται πλειοψηφία επί των παρόντων που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120, ενώ στην πρόταση δυσπιστίας πρέπει να είναι 151. Εάν δεν το θέσει η ίδια η κυβέρνηση το θέμα της εμπιστοσύνης, τυπικά συνταγματικά δεν μπορεί να πέσει η κυβέρνηση» είπε ο καθηγητής.

«Είναι θέμα πολιτικής ερμηνείας εάν αυτή η κυβέρνηση έχει ή δεν έχει πολιτική νομιμοποίηση» είπε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι «από τη στιγμή που το χθεσινό αποτέλεσμα είναι με τόσο ευρεία πλειοψηφία υπέρ της διαπραγμάτευσης με το συγκεκριμένο σχέδιο, η κυβέρνηση έχει ευρύτατη νομιμοποίηση, άρα κατά την άποψή μου, η κυβέρνησή πρέπει να διαχειριστεί το θέμα και μετά πρέπει να αποφασίσει με πολιτικά κριτήρια τι θα κάνει με τον κυβερνητικό συνασπισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια άποψη εξέφρασε μιλώντας στο Mega, ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, Αντώνης Μανιτάκης. Ο καθηγητής τόνισε ότι «οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν άμεσο αντίκτυπο στην αρχή της δεδηλωμένης. αριθμητικά η κυβέρνηση έχει τη δεδηλωμένη και μάλιστα με συντριπτική πλειοψηφία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή, υπάρχει η πλειοψηφία των βουλευτών που έχουν δώσει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση να διαπραγματευτεί μια συμφωνία. Το σύνταγμα μιλάει με αριθμούς. Αν μετρήσουμε τους αριθμούς βλέπουμε ότι η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη του κοινοβουλίου» είπε ο καθηγητής.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ