09-03-2021

Βουλή: Κανονισμός και (επείγουσες) περιστάσεις έφεραν την… αγρυπνία

Σε μια ιστορική μεταμεσονύχτια συνεδρίαση οδεύει η Ολομέλεια της Βουλής, ύστερα από την απόφαση της Ζωής Κωνσταντοπούλου να τηρήσει απαρέγκλιτα τους χρονικούς περιορισμούς που θέτει ο Κανονισμός.

Η κίνηση αυτή από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου και η απόφαση να συγκληθεί η Ολομέλεια στις 12 τα μεσάνυχτα και ένα λεπτό, οφείλεται αφενός στην κρισιμότητα των περιστάσεων και αφετέρου στο τυπικό του Κανονισμού της Βουλής, δεδομένου ότι δεν πρέπει να συμπίπτουν ημερολογιακά (το ίδιο 24ωρο) οι συνεδριάσεις των επιτροπών, με την συζήτηση στο Σώμα της εθνικής αντιπροσωπείας.

Στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που προηγήθηκε, συντάχθηκε προς την Ολομέλεια το εισαγωγικό της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών επί του σχεδίου νόμου με την εξουσιοδότηση της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας για τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Σημειώνεται ότι η διεξαγωγή της συζήτησης με τον χαρακτήρα του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με τις θετικές ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, από τις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής και μετά από πρόταση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η κατεπείγουσα διαδικασία βασίζεται στο άρθρο 109 του Κανονισμού της Βουλής, το οποίο προβλέπει ότι για να περάσει ένα σχέδιο νόμου από τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές στην Ολομέλεια για ονομαστική ψηφοφορία, πρέπει να μεσολαβήσουν τουλάχιστον 12 ώρες.

Συνεπώς, η αγρυπνία δεν οφείλεται σε κάποια εμμονή της Ζωής Κωνσταντοπούλου, όπως ίσως σπεύσουν ορισμένοι να αποδώσουν, αλλά στην πιστή τήρηση του Κανονισμού της Βουλής, αλλά και στην απόλυτη αναγκαιότητα το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί, πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup (Σάββατο, 16.00 ώρα Ελλάδας).

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ