27-01-2021

Παππάς από Ισραήλ: Μνημόνιο διμερούς συνεργασίας για τις τηλεπικοινωνίες

  • Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του Νίκου Παππά στο Ισραήλ
  • Αναμένεται να γίνει ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου

Δεύτερη ημέρα της επίσκεψης του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκου Παππά στο Ισραήλ όπου ήδη υπεγράφη μνημόνιο διμερούς συνεργασίας που αφορά τον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Η συμφωνία αφορά κυρίως τον τομέα της περιαγωγής, με τον Έλληνα υπουργό να υπογραμμίζει ότι, πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τη μείωση των τιμών του roaming εκ μέρους των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας στον τομέα της Ενέργειας αναμένεται να γίνει και ηλεκτρική σύνδεση της Ελλάδας της Κύπρου και του Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από φυσικό αέριο και στις δύο κατευθύνσεις.

Η Ελλάδα μάλιστα προτείνει το καλώδιο, που θα έχει μήκος 1.518 χλμ και θα ποντιστεί περίπου στα 2.000 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, να αποτελέσει βάση
 για την εξάπλωση οπτικής ίνας από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Το κόστος υπολογίζεται σε 3 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση θα προέλθει από την Ε.Ε., τις τρεις χώρες, την εταιρεία και από δανεισμό.

Ο έλληνας υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Ισραήλ, βρέθηκε τις Ισραηλινές Βιομηχανίες Αεροδιαστημικής (ΙΒΑ) και συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρό τους και υπεύθυνο του τομέα δορυφόρων, Opher Doron.

Οι ΙΒΑ είναι κρατικές, θεωρούνται από τους πιο προηγμένους τεχνολογικά κατασκευαστές δορυφόρων στον κόσμο, απασχολούν 15.000 εργαζόμενους και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών 3,8 δισ. δολάρια.

Ο Οpher Doron τόνισε ότι η ενασχόληση με το διάστημα συνιστά μια εξαιρετικά μακροπρόθεσμη δέσμευση την οποία μόνον η Πολιτεία μπορεί να αναλάβει και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία του Υπουργείου ΨΗΠΤΕ να ιδρύσει τον ελληνικό διαστημικό οργανισμό, καθώς και για την προοπτική διμερούς συνεργασίας με την Ελλάδα.

Ο Παππάς κάλεσε τον αντιπρόεδρο των ΙΒΑ να επισκεφθεί την Ελλάδα, αμέσως μόλις συσταθεί ο ελληνικός διαστημικός οργανισμός.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ