28-01-2021

Η τελευταία ευκαιρία για Ενωμένη Ευρώπη

Η καγκελάριος της Γερμανίας, ο Γάλλος πρόεδρος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Έλληνας πρωθυπουργός έχουν «κλειδωθεί» σε ένα δωμάτιο προκειμένου να συζητήσουν την προοπτική εξεύρεσης λύσης στο ελληνικό ζήτημα, καθώς η παγκόσμια πίεση πάνω στην Ελλάδα και την Ευρώπη αυξάνεται υπό το φόβο της κλιμακούμενης ευρωπαϊκής κρίσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας Guardian η τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα- Τσίπρα υπογραμμίζει την ανησυχία των ΗΠΑ για την εντεινόμενη κρίση στην Ευρώπη.

Από το πρωί σήμερα, τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ιαπωνία ασκούν διπλωματικές πιέσεις ώστε να κλείσει το ελληνικό ζήτημα καθώς είναι έντονη η ανησυχία ότι η ελληνική κρίση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τόσο την παγκόσμια οικονομία όσο και την προοπτική της ενωμένης Ευρώπης.

Ο υπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ Jack Lew είπε το πρωί σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι η Ουάσιγκτον προσμένει ταχεία επίλυση της κρίσης που ξεδιπλώνεται στην Ευρώπη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αναμένει μία συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να κάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να πετύχει βιωσιμότητα χρέους, μέσα στην ευρωζώνη.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Akira Amari, κάλεσε την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνουν ότι είναι δυνατό για να αντιμετωπίσουν την κρίση, η οποία τη Δευτέρα επηρέασε αρνητικά τα χρηματιστήρια στην Ασία.

Παρόμοιες παρεμβάσεις έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες από τους ηγέτες των ισχυρότερων χωρών του πλανήτη, γεγονός που σε κάποιο βαθμό αντικατοπτρίστηκε και στις σημερινές δηλώσεις Γιούνκερ και Σουλτς, οι οποίοι δήλωσαν κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η ελληνική πλευρά, μετά και από το δημοψήφισμα της Κυριακής και το κοινό ανακοινωθέν που προέκυψε από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, είναι έτοιμη να παρουσιάσει τη νέα πρόταση η οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις θα δώσει χρόνο στην Ελλάδα να ξεπεράσει το οικονομικό αδιέξοδο και στους εταίρους χρόνο για να επανέλθουν με πρόταση για την ρύθμιση του χρέους που επανειλημμένα έχει  υποστηρίξει τόσο ο αμερικανικός παράγοντας όσο και το ΔΝΤ.

Δεν είναι τυχαίο και το δημοσίευμα του Ιταλικού πρακτορείου ειδήσεων, το οποίο έγραψε σήμερα ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει δάνειο – γέφυρα, κάτι που οικοδομεί και ο Γιούνκερ, προκειμένου να αποτραπεί η πιθανή ελληνική χρεοκοπία.

Στο αμιγώς πολιτικό θέμα κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης, πρωθυπουργοί, διανοητές  αλλά και εφημερίδες από όλο το πολιτικό φάσμα, τονίζουν ότι η Ελλάδα και το συντριπτικό «όχι» στο δημοψήφισμα, προσφέρουν μία μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει η συζήτηση για το ποια Ευρώπη θέλουμε. Σήμερα ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι δήλωσε ότι μεγαλύτερο θέμα ακόμη και από την ελληνική κρίση είναι το ερώτημα ποια Ευρώπη θέλουμε. Ο Ιταλός πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες και τη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ότι «ετοιμάζομαι να μεταβώ στις Βρυξέλλες για μια πολλοστή συζήτηση σχετικά με την Ευρώπη. Υπάρχει, όμως, ένα πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης της Ελλάδας. Το πρόβλημα σχετίζεται με τι είδος Ευρώπης θέλουμε για το μέλλον. Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό «για να μπορέσει να οικοδομηθεί μια πολιτική, και όχι μόνον οικονομική Ευρώπη πρέπει να επιστρατεύσουν όλοι, την μέγιστη εξυπνάδα τους».

Στην ίδια λογική και ο πρώην συντηρητικός υπουργός Εξωτερικών και  πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινί ντε Βιλπέν,  επισήμανε σε σχέση με τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής, ότι η Ευρώπη «έχει καθήκον να επιτύχει» στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. «Πάει πολύς καιρός που η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει κάτι, που οι Ευρωπαίοι δεν ήταν υπερήφανοι για κάτι. Οφείλουμε να επιτύχουμε προς το κοινό συμφέρον», είπε και την ΕΕ να «κάνει πολιτική» επειδή «αυτή η αριθμητική, αυτό το λογιστικό παιχνίδι των Ευρωπαίων (για το ελληνικό χρέος) έχει κάτι το ανυπόφορο».

Ο δημόσιος διάλογος για το μέλλον της Ευρώπης έχει ανοίξει, μεγάλες γερμανικές, βρετανικές και γαλλικές εφημερίδες θέτουν το ζήτημα και αυτό μπορεί ίσως να χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη συμβολή του ελληνικού δημοψηφίσματος και του «όχι» στην ευρωπαϊκή προοπτική.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ