04-12-2020

Έντονη αντιπαράθεση στη Βουλή για το κλείσιμο της αξιολόγησης

  • Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή με αφορμή τη συμφωνία στο Χίλτον
  • Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
  • «Μας λέγατε ‘κλείστε τη συμφωνία με κάθε κόστος’ και τώρα αντιπολιτεύεστε», κατηγόρησε τη ΝΔ ο Κουρουμπλής
  • «Περιμένουμε από τον Τσακαλώτο να παραιτηθεί», είπαν Δένδιας – Λοβέρδος

Το κλείσιμο της συμφωνίας με τους Θεσμούς, βρέθηκε στο επίκεντρο αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Ναυτιλίας, για την κύρωση της διεθνούς σύμβασης για έλεγχο και διαχείριση Έρματος και Ιζημάτων που προέρχονται από τα πλοία.

Κουρουμπλής: Σε πανικό και σύγχυση η ΝΔ

Ο υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης, ως μια νέα προσπάθεια για να βγει η χώρα από την επιτροπεία και τις απαιτήσεις των δανειστών, ενώ επιτέθηκε κυρίως στη ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση και καταλογίζοντάς της «μνήμη χρυσόψαρου».

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης ώστε να δικαιολογήσει τα ληστρικά μέτρα που συμφώνησε, επιρρίπτοντας παράλληλα ευθύνες και στους Θεσμούς, που τα συνομολόγησαν, όπως είπε.

«Ξέχασαν τα Ζάππεια και τις δεσμεύσεις τους στη ΝΔ»

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση άσκησαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστήριξαν ότι το νέα μέτρα ισοπεδώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και τα λαϊκά στρώματα.

«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του», ήταν η απάντηση του κ. Κουρουμπλή στη ΝΔ, κατηγορώντας την ταυτόχρονα ότι τελεί υπό πανικό και σύγχυση γιατί έκλεισε η αξιολόγηση, και καταρρίπτεται έτσι το επιχείρημά της.

«Είναι εντυπωσιακό ότι η αξιωματική αντιπολίτευση για άλλη μια φορά διακατέχεται από τη λογική του χρυσόψαρου. Ξέχασαν τα “Ζάππεια”, τις δεσμεύσεις τους στον ελληνικό λαό και τι κάνανε μετά», τόνισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε:

«Μας έλεγαν “κλείστε γρήγορα την αξιολόγηση με όποιο κόστος” μπροστά στην προσπάθεια της κυβέρνησης να περιορίσει τις απαιτήσεις των δανειστών ιδιαίτερα στα δύο ζητήματα των συντάξεων και του αφορολόγητου. Πρώτα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ έριξε την ευθύνη στην κυβέρνηση και μετά στους δανειστές. Θέλει η κυβέρνηση να κόψει συντάξεις και να κατεβάσει το αφορολόγητο όταν θεσμικός παράγοντας του δημόσιου βίου είπε ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι αυτές που είναι; Ποιος από την αξιωματική αντιπολίτευση του άσκησε κριτική;».

«Ο ελληνικός λαός δεν ξεχνά, και όταν γίνουν οι εκλογές τέλος της τετραετίας , όλοι θα κριθούμε. Λίγη υπομονή. Εκείνο που θα κάνει η κυβέρνηση είναι να αρχίσει μια νέα προσπάθεια γιατί στόχος της είναι να βγάλουμε τη χώρα από την επιτροπεία και να μειώσουμε τις εξαρτήσεις και απαιτήσεις των δανειστών μας. Η κυβέρνηση ξεκινά μια νέα προσπάθεια, ασχολείται με την Ελλάδα, εσείς ασχολείστε με τον ΣΥΡΙΖΑ – θα μας κρίνει όλους ο ελληνικός λαός», κατέληξε ο υπουργός Ναυτιλίας.

«Αναμένουμε από τον Τσακαλώτο να παραιτηθεί»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας, είχε υποστηρίξει από την πλευρά του, ότι η συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση «διακατέχεται από ομίχλη» και ότι τα ευνοϊκά αντίμετρα είναι στη σφαίρα του φανταστικού.

«Υπάρχει προσπάθεια από την κυβέρνηση να μην είναι καθαρό στην ελληνική κοινωνία τι συμφωνήθηκε. Υπάρχει προσπάθεια δημιουργίας ομίχλης για τα μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ με μειώσεις συντάξεων και αφορολόγητου. Να υπενθυμίσω ότι ο κ. Τσακαλώτος είχε πει ότι θα παραιτηθεί. Αναμένω να τηρηθεί. Δεν είμαστε όμιλος συζητήσεων. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα λέει και δεσμεύεται», είπε ο κ. Δένδιας ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει ομίχλη μιλώντας για δήθεν ευνοϊκά μέτρα. Όλα αυτά τα αντίμετρα ανήκουν στη σφαίρα του φανταστικού. Το 3,5% πλεόνασμα ή 3,7% που απαιτεί το ΔΝΤ δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς να καταληστεύσει τους πολίτες. Αποδίδουμε μεγάλη ευθύνη στην κυβέρνηση που συμφωνεί σε αυτά τα μέτρα αλλά και ευθύνη στην τρόικα γιατί συμφωνούν, συνομολογούν στα ληστρικά για την ελληνική οικονομία μέτρα που δεν οδηγούν σε ανάπτυξη».

Λοβέρδος: Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ η επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε το κλείσιμο της αξιολόγησης ως Νέμεσι για τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Στην πολιτική ζωή όλα πληρώνονται. Και τα έφερε έτσι ώστε ανήμερα της Πρωτομαγιάς η κυβέρνηση να επιτίθεται στα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι Νέμεσις για τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος σημειώνοντας ότι τις επιλογές της κυβέρνησης θα τις στηρίξουν οι 152 βουλευτές της συγκυβέρνησης και τονίζοντας ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα πρέπει να παραιτηθεί, αφού ο ίδιος το είχε δηλώσει δεσμευόμενος να μην πέσει το αφορολόγητο.

«Πυρά» και από Ποτάμι, ΚΚΕ και Ένωση Κεντρώων

«ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έφεραν δύο μνημόνια σε δύο χρόνια. Είναι παγκόσμιο ρεκόρ αυτό. Το Ποτάμι δεν θα ψηφίσει το δεύτερο μνημόνιο και σας ζητούμε με το μαγικό ραβδάκι, όπως τα φέρατε αυτά τα μέτρα, να τα εξαφανίσετε», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, έκανε λόγο για «κάλπικη, ψεύτικη αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ σε σχέση με τα μέτρα που έρχονται προς ψήφιση», τονίζοντας ότι η διαφωνία τους, δεν αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας που επιβάλλει ένα νέο μνημόνιο σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων, αλλά τους όρους.

«Είναι πρόκληση να λέγεται ότι τα νέα μέτρα για μετά το 2018 αποτελούν το εξιτήριο από τα μνημόνια. Εμείς λέμε ότι είναι πιστοποιητικό θανάτου για τα λαϊκά στρώματα και τα εργασιακά δικαιώματα. Η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει κλίμα ανοχής και αναμονής προκειμένου να κερδίσει χρόνο ενώ η ΝΔ χωρίς να δεσμεύεται ότι δεν θα τα εφαρμόσει, όσα λέει είναι χρυσόσκονη στην αντιλαϊκή αυτή πολιτική», υπογράμμισε ο κ. Συντυχάκης.

«Ο ελληνικός λαός ξέρει ποιοι είναι υπεύθυνοι και πώς έχουμε οδηγηθεί εδώ όπου οδηγηθήκαμε», ήταν το σχόλιο του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων, Γιάννη Σαρίδη.

Η απάντηση από κυβερνητικά χείλη

«Την ομίχλη την φέρνει η αντιπολίτευση και όχι εμείς γιατί δεν θέλει να δεχθεί ότι στα 3,6 δισ. ευρώ αρνητικά μέτρα, υπάρχουν και 3,6 δισ. ευρώ θετικά μέτρα που θα υλοποιηθούν αν πιάσουμε 3,5% πλεόνασμα», αντέτεινε ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός.

Ταυτόχρονα, καταλόγισε στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι αυτή είναι που προσπαθεί να «ρίξει σκοτάδι», επειδή όπως είπε, «υπάρχει πιθανότητα να υλοποιηθούν τα ευνοϊκά μέτρα, γιατί η σημερινή κυβέρνηση έβαλε κόφτη στο μαύρο χρήμα και στη διαφθορά – αυτό που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις».

«Η σημερινή κυβέρνηση έχει τον άχαρο ρόλο να διαχειρίζεται μια καταστροφή που προκάλεσαν τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, σχολίασε τέλος ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης.

(ΑΠΕ/ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Να σταματήσει η Τουρκία τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο

Να αλλάξει στάση στην ανατολική Μεσόγειο και σε μια σειρά από θέματα που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καλεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ την Άγκυρα.Κληθείς να...

Europa League: Οδυνηρή ήττα και αποκλεισμός για ΠΑΟΚ στη Λευκωσία (video)

Μια πικρή βραδιά γεύτηκε ο ΠΑΟΚ στο ΓΣΠ της Λευκωσίας ηττηθείς από την Ομόνοια με 2-1 και αφήνοντας τις τελευταίες ελπίδες του για πρόκριση...

Euroleague: Νίκη με ανατροπή για τον Παναθηναϊκό, 80-77 την Αρμάνι (video)

Ο Παναθηναϊκός ανέβασε ταχύτητα στην επίθεση από την τρίτη περίοδο και με την άμυνα να μπαίνει στην εξίσωση στο τελευταίο δεκάλεπτο πήρε στο Μιλάνο...

Ραγδαία επιδείνωση του καιρού – Πού θα χτυπήσει η κακοκαιρία (video)

Ραγδαία θα είναι η μεταβολή του καιρού τις επόμενες ώρες με βροχές και ισχυρές καταιγίδες να αναμένονται από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, οι...

Ιταλία: Νέα περιοριστικά μέτρα τα Χριστούγεννα – Απαγόρευση κυκλοφορίας, ανοιχτά μέχρι το απόγευμα καφέ και εστιατόρια

Νέα περιοριστικά μέτρα τα οποία θα ισχύσουν κατά την περίοδο των γιορτών ανακοίνωσε σήμερα Πέμπτη (3/12) ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, σε τηλεοπτικό του...

Λειτουργία δικαστηρίων και «πύλες απολύμανσης» στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης δικηγόρων με Τσιάρα

Υπέρ της λειτουργίας των δικαστηρίων κατά την περίοδο της πανδημίας τάχθηκε η συντονιστική επιτροπή της ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της Ελλάδας, υπό...