29-10-2020

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές Τσακαλώτου με Σόιμπλε και Σαπέν – «Ευτυχής» ο Μοσκοβισί για το υψηλό πλεόνασμα

  • Τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ επανέλαβε ο Σόιμπλε
  • «Ευτυχής» δηλώνει ο Μοσκοβισί για το υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας
  • Ο Σαπέν διαβεβαίωσε ξανά τον Τσακαλώτο για την υποστήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα

Πάνω από μισή ώρα, διήρκεσε η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και σ αευτήν, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα «mignatiou.com», συζητήθηκαν όλες οι πτυχές του ελληνικού προγράμματος.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πριν από τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο σε συνέντευξη Τύπου της G20 ρωτήθηκε για το πλεόνασμα και δήλωσε ότι τα ελληνικά νούμερα απoδείχθηκαν πολύ καλύτερα των εκτιμήσεων του ΔΝΤ και σημείωσε ότι το Eurogroup έχει αποφασίσει πως εάν το 2018 καταδειχθεί πως δεν θα πιαστεί ο στόχος για τα πλεονάσματα των επομένων ετών θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα το 2019 και το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή και με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν ο οποίος σε μια ανάρτησή του στον λογαριασμό του στο Twitter μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι «διαβεβαίωσε ξανά στον κ. Τσακαλώτο την υποστήριξη της Γαλλίας» και «χαιρέτισε τη συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμούς».

«Είμαι πεπεισμένος ότι θα καταλήξουμε, με το ΔΝΤ και τη Γερμανία, σε μια λύση που θα βοηθήσει την Ελλάδα και άρα την ΕΕ να σταθεροποιήσει την κατάσταση», δήλωσε ο Μ. Σαπέν στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο επίτροπος Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ευτυχής για την είδηση ότι η Ελλάδα κατέγραψε το 2016 πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% του ΑΕΠ. «Μπορούμε να υποδεχθούμε με ικανοποίηση αυτά τα καλά αποτελέσματα της Ελλάδας», ανέφερε στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ.

«Αυτό μπορεί να συμβάλει να υπάρξει η βούληση για τα βήματα που αναμένουμε προκειμένου να εξευρεθεί μια λύση διαρκής και ολοκληρωμένη», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί.

Η πρόοδος των διαπραγματεύσεων άλλωστε αποδεικνύεται και από τη συνάντηση Τσακαλώτου με την Κ. Λαγκάρντ κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε πλειάδα θεμάτων, ενώ «κλείδωσε» και η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.

Τέλος, την αισιοδοξία του ότι «βρισκόμαστε κοντά στην επίτευξη τεχνικής συμφωνίας (stuff level agreement)», εξέφρασε ο επικεφαλής ευρωπαϊκών υποθέσεων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ