03-12-2020

Σκουρλέτης: Στόχος είναι ο μετασχηματισμός της Κοινωνίας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Δημαρχείο Ηλιούπολης, μίλησε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο πλαίσιο πολιτικής εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα «Οι νέες προκλήσεις, για την ανάπτυξη, την αλληλεγγύη και τη Δημοκρατία».

Ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε «βαποράκια συμφερόντων» τη Νέα Δημοκρατία, αναφερόμενος στο σχέδιό της για τη ΔΕΗ.

«Η ΝΔ μας ζητά να πουλήσουμε τη ΔΕΗ σύμφωνα με την χρηματιστηριακή της αξία, γι΄ αυτό είναι επικίνδυνη. Να καταλάβετε την επικίνδυνη λογική της να καταλαβαίνετε τι βαποράκια είναι αυτά της ΝΔ που θέλουν να ξεπουλήσουν στα ιδιωτικά συμφέροντα» είπε με ένταση ο κ. Σκουρλέτης.

«Νομίζω ότι η σημερινή μας συγκέντρωση γίνεται σε μία αρκετά δύσκολη στιγμή» είπε ο κ. Σκουρλέτης και πρόσθεσε ότι από τον Ιανουάριο του 2015 «η μη κανονικότητα έχει γίνει κανονικότητα για μας, έχει γίνει συνήθεια να λειτουργούμε σε οριακές καταστάσεις» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο κ. Σκουρλέτης έκανε εκτενή αναφορά και ανέλυσε τα αίτια της κρίσης με αιχμή την κατάρρευση της Leman Brothers για να υπογραμμίσει ότι ως χώρα είμαστε αλληλένδετοι με την ευρωζώνη.

«Η πολιτική των μνημονίων είχε τα χαρακτηριστικά να γίνει η χώρα μας το πειραματόζωο για να εφαρμοστούν τα μέτρα αυτά. Είμαστε στον 7ο χρόνο σε μνημόνιο και ακούγεται από διάφορες μεριές ότι ενδεχομένως θα χρειαστούμε νέο μνημόνιο . Βρισκόμαστε σε αυτή τη στιγμή, το γνωρίζαμε».

«Επιλέξαμε τη λύση με το μικρότερο κόστος για την κοινωνία να μην πάμε σε βίαιη φτωχοποίηση είναι όμως λάθος να συμβιβαστούμε με την ταυτότητα των μνημονίων , θα ψάχνουμε τη χαραμάδα που θα μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε μέτρα ανακούφισης» υπογράμμισε ο κ. Σκουρλέτης.

«Μέσα σε αυτές τις πολύ δύσκολες συνθήκες επιλέξαμε έναν επώδυνο συμβιβασμό, αφού προηγουμένως πήγαμε σε εκλογές και σε ένα δημοψήφισμα- το αποτέλεσμα του οποίου- μας έδωσε τη δυνατότητα να μπορέσουμε ακόμα και σήμερα να διαπραγματευόμαστε» είπε ο κ. Σκουρλέτης και τόνισε « δεν είναι σωστό εκείνο που λένε ότι αδειάσαμε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος».

«Είμαστε στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης θα μπορούσε να κλείσει τον Δεκέμβριο, οι δυνάμεις που βρίσκονται απέναντι μας δείχνουν να μη σέβονται την υπογραφή τους . Η υπόθεση δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης, οι ακραίες φωνές θέλουν να κάνουν την συμφωνία του 2015 φυσαρμόνικα», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερθείς στις πιέσεις των δανειστών για τα ενεργειακά τόνισε «η συμφωνία μας άφηνε το περιθώριο να διασφαλίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα και τα δίκτυα , όπως ο ΑΔΜΗΕ. Ο ΑΔΜΗΕ σώθηκε και σώθηκε για τον υπόλοιπο μισό αιώνα, σε καμία περίπτωση δεν είχαν μπει τέτοια ζητήματα στο παρελθόν-από τους δανειστές- έλεγαν μάλιστα ότι έχουμε κάνει ανοίγματα στην ενεργειακή πολιτική. Άλλωστε κανείς δεν μπορεί να έχει την αυταπάτη ότι μπορεί η ΔΕΗ να προχωρήσει μονοπωλιακά συγκροτημένη» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Υπογράμμισε ότι ξαφνικά οι δανειστές ζήτησαν την εκποίηση του 40% των λιγνιτικών μονάδων.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος μάλιστα είναι χορηγός επικοινωνίας της αποψινής εκδήλωσης, τόσο στην επίθεση που δεχόταν ως υπουργός Ενέργειας για τις ιδιωτικοποιήσεις με αιχμή την εξέλιξη με την εταιρεία Socar. Δεν με πείραζε καθόλου η επίθεση, έλεγα για να με χτυπά ο ΣΚΑΙ κάτι καλό κάνω, είπε ο κ. Σκουρλέτης.

«Σήμερα η συγκέντρωση γίνεται με την ευγενική «χορηγία του ΣΚΑΙ», που είναι ένα από τα κανάλια που μαζί με άλλα παρέα, από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στο μνημόνιο προσπαθούσε να μας πείσει ότι αυτό που ζούμε δεν είναι έτσι» είπε χαμογελώντας. «Εντάξει νομίζω θα αποκτήσω αρκετή δημοσιότητα στον ΣΚΑΙ» είπε αστειευόμενος και πρόσθεσε με ένταση «γνωρίζουμε πόλεμο που καμία κυβέρνηση δεν έχει ζήσει από το 74 και μετά. Όμως αυτή η υπονόμευση, αυτός ο πόλεμος, μας ατσαλώνει» σημείωσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών εκτίμησε ότι πάρα πολλές αναλύσεις και ρεπορτάζ είναι ψευδείς ειδήσεις και αναρωτήθηκε εάν έγιναν από την κυβέρνηση όλα όσα έπρεπε να γίνουν για να μπουν κανόνες. Η πρόθεσή μας ήταν πάντως να ρυθμίσουμε το τοπίο και να πληρώσουν όλοι όσοι έπρεπε, σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης. Αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα των συμβασιούχων και τόνισε ότι ρωτήθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ εάν πρέπει να αποκατασταθούν εργαζόμενοι πολλών ετών, κυρίως στις κοινωνικές δομές των δήμων. Ο κ Σκουρλέτης είπε ότι το προσεχές διάστημα θα πάρει πρωτοβουλίες βάση της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την κατάχρηση της σύμβασης εργασίας. Είμαστε σε μια οριακή στιγμή, οι δανειστές έρχονται με σκληρές προτάσεις. Επιθυμούμε βιωσιμότητα όχι μόνο οικονομική αλλά και κοινωνική, δεν μπορούμε να δεχτούμε η εργασία να γέρνει. Δεν υπάρχουν βεβαιότητες αν θα τα καταφέρουμε, έχουμε βεβαιότητες για τις προθέσεις μας, είπε ο υπουργός Εσωτερικών. Δεν θα φτιάξουμε όμως το δικό μας αριστερό success story, τόνισε.

Για το ασφαλιστικό μας έλεγαν ότι τα πράγματα θα είναι χειρότερα, όπως μας έλεγε νυχθημερόν ο ΣΚΑΙ, υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών τονίζοντας ότι το 80% πλήρωσαν λιγότερα. Πρέπει να μιλήσουμε με τον κόσμο να πούμε όλα αυτά που γίνονται.

Ο κ. Σκουρλέτης είπε ότι αναμένονται κινήσεις για τους ανθρώπους που περιμένουν ακόμα και χρόνια να πολιτογραφηθούν. Αναφερθείς στις προτάσεις του ΔΝΤ για τα εργασιακά εκτίμησε ότι δεν ενδιαφέρεται για την αποπληρωμή του χρέους αλλά επιθυμεί την αλλαγή της Κοινωνίας για αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να πει ότι αυτό το πρόγραμμα είναι δικό μας και για αυτό δεν πρέπει ποτέ μα ποτέ να σταματήσουμε να διαπραγματευόμαστε, τόνισε ο κ Σκουρλέτης. Πάνω από όλα η έναρξη μας πρέπει να είναι ο μετασχηματισμός της Κοινωνίας, πρέπει πάντα να οραματιζόμαστε από τις αξίες της Αριστεράς. Δεν θα βολευτούμε ποτέ σε μια μίζερη διαχείριση των μνημονίων, θα είμαστε πάντα η Αριστερά της εποχής μας.

Ερωτηθείς για τη λειτουργία των τραπεζών ο κ. Σκουρλέτης είπε σήμερα οι συστημικές τράπεζες ενταγμένες στο ευρωπαϊκό σύστημα ελέγχονται από την ΕΚΤ και όχι από τις κυβερνήσεις, όπως τα παλαιότερα χρόνια. Συμπλήρωσε ότι εκείνο που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να βάλει προστατευτικούς κανόνες για τους δανειολήπτες.

Ο υπουργός Εσωτερικών, χαρακτήρισε δικαιολογημένη την εντύπωση ότι οι τράπεζες βρίσκονται στο απυρόβλητο.

Για τις Σκουριές είπε ότι ως κυβέρνηση κλήθηκε να αντιμετωπίσει καταστάσεις που είχαν διαμορφωθεί. Το κράτος έχει συνέχεια όσο και αν δεν θέλουμε να συνεχίζουμε τις ίδιες πολιτικές. Η εταιρεία έχει κάνει προσφυγή στη δικαιοσύνη για την απόφαση που καταλήξαμε λίγο πριν τον ανασχηματισμό. Η υπόθεση είναι σε εξέλιξη θα περιμένουμε, είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ερωτηθείς για την ανεργία είπε ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο οι νέοι που φεύγουν στο εξωτερικό αλλά πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση για τους πενηντάρηδες όπου εκεί δεν υπάρχει και προοπτική, υπογράμμισε ο Πάνος Σκουρλέτης. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ενδεχομένως η αποκλιμάκωση της ανεργίας καθυστερεί όπως και η ανάπτυξη και όχι μόνο επειδή δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση αλλά και λόγω των μέτρων που έχουν ήδη εφαρμοστεί.

Για τον Καλλικράτη είπε ότι χρειάζεται θεσμικές αλλαγές και χαρακτήρισε κορυφαίο για την κυβέρνηση το νόμο για την εκλογή των αιρετών τονίζοντας την ανάγκη της απλής αναλογικής.

Η τοπική αυτοδιοίκηση προσφέρεται για συνθέσεις και πιστεύω ότι η απλή αναλογική είναι μια μικρή επανάσταση.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Ο «χάρτης» των νέων κρουσμάτων – Τέσσερις νομοί με τριψήφιο αριθμό (video)

Ο κορονοϊός μαίνεται σε Αττική και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, που ανακοίνωσε την Πέμπτη (03/12), 1882 νέα κρούσματα. Στην Αττική...

Αναζητείται η… Κεραμέως: Έχουμε να επικοινωνήσουμε μαζί της από τις 8 Οκτωβρίου, αποκαλύπτει ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ

Για τα προβλήματα που υπάρχουν στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης αλλά και την απουσία επικοινωνίας με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας μίλησε ο πρόεδρος της...

«The Bachelor»: Τα κορίτσια μπαίνουν στην κουζίνα για τον Παναγιώτη – Δείτε απόσπασμα

Όσα θα δείτε στο αποψινό επεισόδιο του «The Bachelor».Στον Παναγιώτη αρέσουν τα κέικ. Γενικά του αρέσει το σπιτικό φαγητό, είναι κάτι που το έχει...

Κορονοϊός: Με άκρα μυστικότητα φτάνουν τα πρώτα φορτηγά με το εμβόλιο της Pfizer στη Βρετανία

Με άκρα μυστικότητα για τη μεταφορά τους η Μεγάλη Βρετανία, υποδέχεται το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, παρά τις όποιες - εκτός συνόρων - αντιδράσεις υπήρξαν...

Κικίλιας: Κάποιοι υπονομεύουν την εθνική προσπάθεια – Τι είπε για διπλή καταγραφή κρουσμάτων και rapid test (video)

Να στηρίξουν την εθνική προσπάθεια που κάποιοι όπως είπε προσπαθούν να υπονομεύσουν κάλεσε σήμερα τους πολίτες ο υπουργός Υγειάς, Βασίλης Κικίλιας, κάνοντας αναφορά, μεταξύ...

Σάλος στη Σουηδία: Σε δίκη παίκτης που κατηγορείται ότι δωροδοκήθηκε για να δεχθεί κίτρινη κάρτα

Η σουηδική δικαιοσύνη διέταξε την Τετάρτη (02/12) την παραπομπή σε δίκη ενός επαγγελματία ποδοσφαιριστή, ο οποίος κατηγορείται ότι δέχθηκε εσκεμμένα κίτρινη κάρτα σε αντάλλαγμα...