06-05-2021

Εκτάκτως στις Βρυξέλλες οι ηγεσίες των υπ. Οικονομικών και Εργασίας για νέες συζητήσεις

  • Νέες συζητήσεις στις Βρυξέλλες ελληνικής πλευράς – Θεσμών
  • Στόχος η τεχνική συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής
  • Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν, αλλά ζητά ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Στις Βρυξέλλες έχουν μεταβεί εκτάκτως σήμερα Τρίτη, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους Θεσμούς ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Η μετάβαση της ελληνικής ομάδας ερμηνεύεται ως μια ακόμη προσπάθεια να κλείσει -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- η τεχνική συμφωνία ώστε στο Eurogroup να καταγραφεί αισθητή πρόοδος και να μην δημιουργηθεί εικόνα αδιεξόδου.

Ποιοι θα είναι παρόντες – Δεν επιβεβαιώνει η Κομισιόν

Από ευρωπαϊκής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση θα είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Μπενουά Κερέ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί ποιος θα εκπροσωπήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Από την πλευρά της, η Ανίκα Μπράιτχαρτ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, δεν επιβεβαίωσε τη συνάντηση, σημείωσε, ωστόσο, πως «οι επαφές μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών Αρχών συνεχίζονται αδιάκοπα, με στόχο την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, το συντομότερο δυνατό».

«Ανάγκη να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση» 

Την ανάγκη να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό τονίζει την ίδια ώρα ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, που ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Τύπου, στις Βρυξέλλες, ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

«Η οικονομική και πολιτική λογική, πίσω από την ανάγκη για γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης, παραμένει η ίδια» υπογράμμισε ο επισημαίνοντας ότι είναι απόλυτα «άκαρπο» να γίνονται υποθέσεις για  καθυστέρηση της αξιολόγησης «είτε λόγω εκλογών εδώ και εκεί, είτε επειδή υπάρχουν αρκετά μετρητά» για να καλύψουν τις δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας τον ερχόμενο Ιούλιο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ