14-05-2021

Κλιμακώνεται ο πόλεμος κυβέρνησης με Στουρνάρα – Τι απαντά η ΤτΕ στους 46 του ΣΥΡΙΖΑ

  • Στη Βουλή φέρνουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα των “προαγωγών” στην Τράπεζα της Ελλάδος 
  • Τι απαντά η Τράπεζα της Ελλάδος 

Δύο μέρες μετά το πυρ ομαδόν από κορυφαίους υπουργούς κατά του Γιάννη Στουρνάρα, τη… σκυτάλη πήραν 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι ζητούν αναλυτική ενημέρωση από τον υπουργό Οικονομικών για τις προαγωγές στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Στη σχετική ερώτησή τους προς τον Ευκλείδη Τσακαλώτο γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη διαφάνεια, αφήνοντας υπαινιγμούς για παρατυπίες. Η παραπάνω κίνηση έχει σημαντική σημασία, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εν δυνάμει θεμελίωση κατηγοριών για παραβίαση του καταστατικού από τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι μόλις πρόσφατα, συγκεκριμένα την περασμένη Παρασκευή, ο Γιάννης Δραγασάκης διερωτήθηκε (και προφανώς όχι τυχαία) μεταξύ άλλων αν τα υπόλοιπα μέλη του Γενικού Συμβουλίου εγκρίνουν τις τελευταίες κινήσεις Στουρνάρα, οι οποίες υπερβαίνουν τον θεσμικό του ρόλο.

Στην ερώτησή τους οι 46 βουλευτές αναφέρουν ότι σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, έγιναν εκκαθαρίσεις και μετακινήσεις διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος, χωρίς να μπορούν να δικαιολογηθούν.

«Συγκεκριμένα, γίνεται λόγος για προαγωγή συνδικαλιστή με αποδοχές βαθμού υποδιευθυντή, που δεν δικαιολογεί η υπηρεσία του, δεν προβλέπεται από το καταστατικό της τράπεζας, ούτε από τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, αλλά και προαγωγή εκπροσώπου εργαζομένων, αποσπασμένου εκτός τράπεζας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό (υποδιευθυντής), χωρίς κανένα φύλλο αξιολόγησης, εκτός κάθε δεοντολογίας και προβλέψεων του εσωτερικού κανονισμού, τις συλλογικές συμβάσεις της ΟΤΟΕ, που προβλέπει διαφορετικές διαδικασίες και του καταστατικού της τράπεζας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν ότι «οι πρόσφατες αυτές ‘εκκαθαρίσεις’, τοποθετήσεις, μεταθέσεις, ακόμα και οι διορισμοί διευθυντών προαναγγέλθηκαν από το συνδικαλιστικό όργανο πριν αποφασιστεί από τα αρμόδια όργανα και τη Διοίκηση της Τράπεζας και πολύ πριν κυκλοφορήσουν οι προβλεπόμενες εγκύκλιοι».

Προσθέτουν ότι «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να παρακάμπτεται ο εσωτερικός κανονισμός και το καταστατικό της ΤτΕ». Αναφέρουν ακόμη ότι «οποιαδήποτε μετακίνηση, προαγωγή διευθυντικών στελεχών πρέπει να πραγματοποιείται με όρους διαφάνειας και αξιοπρέπειας».

Τέλος, ερωτούν τον υπουργό Οικονομικών αν «προτίθεται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αδικαιολόγητων προαγωγών στελεχών και διευθυντών στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Τι λέει ο εκπρόσωπος της Τράπεζας της Ελλάδος

Ο εκπρόσωπος της ΤτΕ δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ, ότι οι σχετικές διαδικασίες «αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα της Ανεξάρτητης ΤτΕ βάσει της Συνθήκης του Μάαστριχτ και κανενός άλλου».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, «οι προαγωγές έγιναν με αξιοκρατικό τρόπο, ο οποίος δεν επιδέχεται ουδεμία αμφισβήτηση» και προσθέτει, «η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποτελεί ΔΕΚΟ».

Την ερώτηση υπογράφουν κατά σειρά οι βουλευτές:

Σωκράτης Βαρδάκης, Χρήστος Αντωνίου, Σταύρος Αραχωβίτης, Ευαγγελία Βαγιωνάκη, Γεωργία Γεννιά, Αναστασία Γκαρά, Γιάννης Γκιόλας, Γιώργος Δημαράς, Κώστας Δουζίνας, Δημήτρης Εμμανουηλίδης, Νίκος Ηγουμενίδης, Γιάννης Θεοφύλακτος, Μαρία Θελερίτη, Μανόλης Θραψανιώτης, Αννέτα Καββαδία, Χρήστος Καραγιαννίδης, Ευαγγελία Καρακώστα, Απόστολος Καραναστάσης, Φρόσω Καρασαρλίδου, Μάριος Κάτσης, Πέτρος Κωνσταντινέας, Νίκος Μανιός, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Αθανάσιος Μιχελής, Κώστας Μορφίδης, Κώστας Μπάρκας, Χρήστος Μπγιάλας, Γιώργος Ντζιμάνης, Νίκος Ξυδάκης, Γιώργος Πάλλης, Θανάσης Παπαδόπουλος, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαφιλίππου, Κώστας Παυλίδης, Αναστάσιος Πρατσόλης, Δημήτρης Ρίζος, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιάννης Σηφάκης, Χρήστος Σιμορέλης, Πάνος Σκουρολιάκος, Ελισσάβετ Σκούφα, Γρηγόρης Στογιαννίδης, Νίκος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Γιώργος Τσόγκας και Γιώργος Ψυχογιός.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ