26-01-2021

Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες

Δύο  24ωρα πριν ανοίξουν οι κάλπες και με τους θεσμούς να παραπέμπουν την επίλυση του ελληνικού ζητήματος για την Δευτέρα, κοινωνία και πολιτικά κόμματα οδεύουν προς την Κυριακή του δημοψηφίσματος. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε νέο μήνυμά του, επανέλαβε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι μία βιώσιμη λύση, κατηγορώντας ευθέως ως πραξικοπηματίες όσους απεργάζονται σενάρια μεταβατικής, “δοτής” κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα δεν σημαίνει ρήξη με την Ευρώπη, ούτε σηματοδοτεί την έξοδο της χώρας μας από το ευρώ.

Την ίδια ώρα και ενώ τα υψηλόβαθμα πολιτικά στελέχη των θεσμών ανεβάζουν τους τόνους της αντιπαράθεσης, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε την Τετάρτη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, να μην αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών, μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA), επιτείνοντας το αδιέξοδο.

Η αντιπολίτευση, από την άλλη, εντείνει την επιχειρηματολογία της υπέρ του ΝΑΙ, συνδέοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος με την παραμονή ή όχι της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε πως η θετική ανταπόκριση της κοινωνίας στις προτάσεις των θεσμών διασφαλίζουν τη θέση της χώρας μας στους ισχυρούς της ΕΕ, (ΝΑΙ για το μέλλον των παιδιών μας), ενώ θέση υπέρ του ΝΑΙ έλαβαν από την πρώτην στιγμή Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ. 

Οι εξελίξεις αυτές συντελούνται, ενώ συντηρείται η αβεβαιότητα για το πότε ακριβώς θα ανοίξουν οι τράπεζες και εξακολουθούν οι ηλικιωμένοι να συνωθούνται στα μηχανήματα αυτόματης ανάληψης μετρητών ή στα αριθμημένα τραπεζικά καταστήματα για να λάβουν μέρος της σύνταξής τους. Η αγορά αναμένει μουδιασμένη τις εξελίξεις, στον απόηχο του νέου “χτυπήματος” κατά της οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, ο οποίος υποβάθμισε το μακροπρόθεσμο κρατικό αξιόχρεο της Ελλάδας σε Caa3 (από Caa2) με αρνητική προοπτική.

Στο μεταξύ, στη σφαίρα του πιθανού ενδεχόμενου συνεχίζει να κατατάσσει -για δεύτερη μέρα- ο Τύπος το σενάριο “κουρέματος” των καταθέσεων, δίνοντας υπόσταση στην εκτίμηση πως το σκηνικό του τρόμου έχει για φόντο τη λύση της μετάβασης σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, περισσότερο ικανό ή πρόθυμο να ανταποκριθεί στις ακραίες απαιτήσεις των διεθνών πιστωτών της Ελλάδας…

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ