14-04-2021

Πρωτοβουλία βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική καταδίκη των δηλώσεων Ντάισελμπλουμ

Πρωτοβουλία για διακομματική καταδίκη των «εξωφρενικών δηλώσεων» του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ανέλαβαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως αυτές «εισάγουν στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο και οδηγούν σε διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων».

«Αλγεινή εντύπωση και οξύτατες αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση Ντάισελμπλουμ τη Δευτέρα στην Frankfurter Allgemeine Zeitung», τονίζουν σε γραπτή διαμαρτυρία τους οι βουλευτές και συμπληρώνουν:

«Είναι εξωφρενικό να ακούγονται τέτοιες δηλώσεις από ευρωπαίους αξιωματούχους, οι οποίες είναι δυστυχώς ενδεικτικές και των απόψεων της νεοφιλελεύθερης μερίδας των ευρωπαίων πολιτικών. Απόψεις, οι οποίες, αν δεν αναχαιτιστούν όσο ακόμη είναι καιρός από τους ίδιους τους πολίτες, θα οδηγήσουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα σε μια πολύ άσχημη και απευκταία μετάλλαξη. Η Ενωμένη Ευρώπη που κλείνει σε λίγο τα 60 χρόνια της, είναι αδύνατο να συνεχίσει την πορεία της βασισμένη σε ιδέες και πρακτικές, όπως αυτές που πρεσβεύει ο κ. Ντάισελμπλουμ. Καλούμε όλες τις γυναίκες, όλους τους ευρωπαίους πολίτες να καταδικάσουν αυτές τις δηλώσεις, και κυρίως, αυτές τις ιδέες, άμεσα και κατηγορηματικά».


Ο πρόεδρος του Eurogroup, είχε δηλώσει πως «στη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη, οι χώρες του Βορρά της ευρωζώνης έδειξαν αλληλεγγύη στις χώρες που αντιμετώπιζαν κρίση», και ότι ο ίδιος, «ένας σοσιαλδημοκράτης, πιστεύει ότι η αλληλεγγύη είναι εξαιρετικά σημαντική, όμως αυτός που τη ζητά έχει και υποχρεώσεις και δεν μπορεί να σπαταλά όλα του τα χρήματα για αλκοόλ και γυναίκες και στη συνέχεια να ζητά υποστήριξη».

«Η συγκεκριμένη δήλωση» σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, «έρχεται σε αντίθεση με ό,τι θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει για όλους τους πολίτες της η Ευρώπη: την έμφυλη ισότητα, τον πλουραλισμό, το σεβασμό στον πολιτικό διάλογο και τη δημοκρατία».

Και συνεχίζουν: «Η δήλωση αυτή, δυστυχώς εισάγει στον πολιτικό διάλογο της καρδιάς της Ευρώπης, το ρατσισμό και το σεξισμό με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο: διάκριση των ευρωπαίων πολιτών με όρους «Βορείων και Νοτίων» δηλαδή με όρους πολιτιστικών χαρακτηριστικών, όπου προφανώς οι Βόρειοι συγκεντρώνουν όλα τα «θετικά» χαρακτηριστικά, μαζί και το χρήμα, και οι Νότιοι όλα τα αρνητικά, μαζί και τη φτώχεια. Το γεγονός ότι τα ελλείμματα του Νότου ισοσκελίζουν τα κέρδη του Βορρά, οι σαφείς αδικίες και αστοχίες του οικονομικού ευρωπαϊκού μοντέλου που είναι ανάγκη να αλλάξει για να γίνει πιο δίκαιο και βιώσιμο, κανέναν δεν αφορούν εδώ, πολλώ δε μάλλον τον κύριο Ντάισελμπλουμ».

«Το θέμα είναι πολιτισμικό, δεν επιδέχεται λογικής ερμηνείας. Η γνώμη του, δε, για τις γυναίκες και δη για τις γυναίκες του Νότου είναι ακόμη χειρότερη, καθώς αυτές εμφανίζονται διπλά αποκλεισμένες: άβουλα πλάσματα που συντηρούνται από τους απολίτιστους, ουσιαστικά δεν είναι καν κυρίες του εαυτού τους αλλά παρεπόμενα των ανδρών που τις τρέφουν», καταλήγουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ