10-05-2021

Δεσμεύσεις Ξανθού για βελτιωτικές αλλαγές στο ν/σ ψυχικής υγείας

Με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, να διαβεβαιώνει ότι θα προχωρήσει σε βελτιωτικές νομοθετικές αλλαγές, ενσωματώνοντας προτάσεις φορέων και κομμάτων που κατατέθηκαν, ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση σε πρώτη ανάγνωση, του νομοσχεδίου για την διοικητική οργάνωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, κέντρα εμπειρογνωμοσύνης σπάνιων και πολύπλοκων νοσημάτων και άλλες διατάξεις.

«Λαμβάνουμε υπόψη τις παρατηρήσεις που έχουν εκφραστεί, ειδικά των εκπροσώπων των εργαζομένων, και θα προχωρήσουμε σε διορθωτικές αλλαγές ώστε να έχουμε πιο λειτουργικές ρυθμίσεις που θα ξεπερνούν τις όποιες επιφυλάξεις», ανέφερε ο κ. Ξανθός.

Απαντώντας στις επιφυλάξεις που ακούστηκαν σχετικά με το άρθρο 25, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, ο κ. Ξανθός δεσμεύτηκε ότι θα μπουν ασφαλιστικές δικλείδες ώστε κανείς να μην αδικηθεί και τόνισε ότι στόχος της ρύθμισης είναι η μισθολογική εξομοίωση τους.

«Με τις νέες ρυθμίσεις κάνουμε μια προσπάθεια επανεκκίνησης των δομών της ψυχικής υγείας ώστε να αναζωπυρωθεί το όραμα της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης με ποιότητα, και υποστήριξη αυτών των ανθρώπων», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

Ο κ. Ξανθός, τόνισε ακόμα ότι έχει εξασφαλιστεί από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι ύψους 51 εκ. ευρώ, για την λειτουργία των δημόσιων δομών ψυχικής υγείας, αλλά και συμπληρωματική χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ που αφορούν την αποασυλοποίηση, τα οποία όπως είπε, «θα υποστηρίξουν και θα ενισχύσουν τα βήματα της μεταρρύθμισης».

Έμφαση έδωσε και στην προσπάθεια που γίνεται για προσλήψεις μόνιμων και επικουρικών γιατρών, τονίζοντας ότι έχουν ήδη προκηρυχθεί 300 προσλήψεις, από τις οποίες οι 94 θα αφορούν ψυχιάτρους και παιδοψυχιάτρους.

«Η παρέμβασή μας είναι ενισχυτική της δημόσιας φροντίδας και περίθαλψης και όχι της ιδιωτικής», επεσήμανε ο κ. Ξανθός, ενώ έκανε λόγο «για κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν σήμερα όσοι αποδόμησαν τις δημόσιες δομές υγείας».

Έμφαση έδωσε επίσης στην πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των γιατρών, με μηχανισμούς αξιολόγησης «και χωρίς ευνοιοκρατία», όπως είπε, τονίζοντας ότι αυτή η εργασιακή σχέση στηρίζει και εγγυάται το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος υγείας.

Επιφυλάξεις φορέων και κομμάτων για άρθρα

Νωρίτερα, είχαν κληθεί και είχαν καταθέσει τις απόψεις τους επί του νομοσχεδίου, περισσότεροι από 30 συνδικαλιστικοί φορείς.

Οι ενστάσεις, επιφυλάξεις και αντιρρήσεις των περισσότερων φορέων, επικεντρώθηκαν κυρίως στο άρθρο 25 του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ένταξη ιατρών χωρίς ειδικότητα στον κλάδο ιατρών του ΕΣΥ, με την ιδιότητα του γενικού ιατρού μετά από αξιολόγηση τους, και ιατρών χωρίς ειδίκευση, οι οποίοι διαθέτουν πιστοποιητικό γενικής ιατρικής είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης και έχουν προϋπηρεσία έως και 25 χρόνια σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.

Επίσης, διαφωνίες και προβληματισμός υπήρξε και για το άρθρο 26, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα «δεύτερης ευκαιρίας» στους ειδικευμένους γιατρούς και τους οδοντιάτρους ελεύθερους επαγγελματίες, που υποχρεώθηκαν με το νόμο του 2014 που τους υποχρέωνε να έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση στο ΕΣΥ, να αποχωρήσουν.

Πάντως, και για τα δύο άρθρα υπήρξε διαφωνία και μεταξύ των συνδικαλιστικών φορέων.

Η μια πλευρά έκανε λόγο για αναγκαιότητα των νέων ρυθμίσεων για την αποκατάσταση αδικιών ενώ η άλλη πλευρά εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, ιδιαίτερα «στο να χαρίζονται πιστοποιητικά γενικής ιατρικής και τίτλοι ειδικοτήτων», όπως υποστηρίχθηκε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ