23-11-2020

Διαδικτυακός διάλογος Κυριάκου Μητσοτάκη με χρήστες του Facebook

Ολοκληρώθηκε ο διαδικτυακός διάλογος με τους χρήστες του Facebook του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Σε ερώτηση για το πόσα μέλη θα απαρτίζουν το υπουργικό του συμβούλιο απάντησε ότι «πριν από τις εκλογές θα παρουσιάσω το σχέδιό μου για την κυβέρνησή μου. Σίγουρα θα είναι μικρότερη από τη σημερινή».

Για την ΕΡΤ και αν θα πρέπει να κλείσει απάντησε: «Χρειαζόμαστε μια δημόσια τηλεόραση που να προάγει την πολυφωνία και την αντικειμενική ενημέρωση αλλά που θα σέβεται ταυτόχρονα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Έχω δεσμευτεί να μειώσω το τέλος της ΕΡΤ στο μισό».

Σε ερωτήσεις για την επιλογή διευθυντικών στελεχών στο δημόσιο και για την αξιοποίηση των πτυχίων απάντησε ότι ως υπουργός είχε θεσπίσει «μια αντικειμενική και αξιοκρατική διαδικασία που περιλαμβάνει και δομημένη συνέντευξη τις οποίες διεξάγουν τριμελείς επιτροπές στις οποίες συμμετέχει και ένα στέλεχος από τον ιδιωτικό τομέα». Συμπλήρωσε ότι «αξιοκρατία παντού, αυτό είναι το πρόταγμά μας. Το κάνουμε πράξη στην ΝΔ, αύριο θα το κάνουμε πράξη στο κράτος».

Για τον χρόνο σπουδών και αν αρκεί το ν+2 απάντησε ότι «κατά την άποψή μου αρκεί. Γνωρίζω πολλά παιδιά που δουλεύουν παράλληλα με τις σπουδές τους, και παίρνουν πτυχίο στα 4 χρόνια, και πολλούς άλλους που δεν δουλεύουν και δεν τελειώνουν ούτε στα 10. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι, όμως όλα είναι θέμα νοοτροπίας»

Για το κέντρο της Αθήνας απάντησε ότι «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με την πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση απάντησε ότι «χρειαζόμαστε μια συνολική επανεξέταση του προγράμματος σπουδών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση». Δήλωσε ότι θα καταργήσει τον φόρο στο κρασί γιατί είναι αντιπαραγωγικός.

Σε ερώτηση «Για ποιο λόγο στοχοποιείτε απλούς εργαζομένους που δίνουν μάχη για την επιβίωση όπως π.χ τους συμβασιούχους των ΟΤΑ , γιατί στερείται την ελπίδα σ’ αυτούς και τις οικογένειές τους;», απάντησε: «Δε στοχοποιώ κανέναν αλλά δεν μπορώ και να δεχτώ συμβάσεις ορισμένου χρόνου να μετατρέπονται σε συμβάσεις αορίστου χρόνου κατά παρέκκλιση του Συντάγματος».

Σε ερώτηση για το «πώς θα αποκατασταθεί η ρευστότητα στην αγορά και πως μπορεί να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα; Ποτέ βλέπετε να γίνεται η άρση των capital controls;», απάντησε: «Αν δεν επανέλθει η εμπιστοσύνη στην οικονομία η οποία έχει χαθεί με τους πειραματισμούς της σημερινής κυβέρνησης δεν πρόκειται να ανακάμψει το τραπεζικό σύστημα. Από την άλλη πιστεύω ότι μια σοβαρή και αξιόπιστη κυβέρνηση μπορεί σύντομα να επαναφέρει την απαραίτητη εμπιστοσύνη για να αρχίσουν να επιστρέφουν καταθέσεις στις τράπεζες. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να αρθούν τα capital controls».

Αλλαγή του εκλογικού νόμου από τον πρώτο μήνα της κυβέρνησής του, καθώς και πρόταση για ιδιωτικά πανεπιστήμια στην αναθεώρηση του Συντάγματος, υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης,  ενώ διευκρίνισε ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην πρώτη ταχύτητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ερώτηση για το αν «ιδεολογικά ταυτίζεστε με κάποια μεγάλη προσωπικότητα του παρελθόντος ή του παρόντος, Θάτσερ, Ρήγκαν ή κάποιον άλλο;» απάντησε «Έχουμε παραδείγματα Ελλήνων ηγετών που έκαναν κολοσσιαίες υπερβάσεις και ξεπέρασαν πολύ μεγάλες κρίσεις. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι δυο από αυτούς».

Σε ερώτηση «για το αν θα αφήσει τον Π/Θ να τελειώσει τη χώρα και μετά να βγείτε εσείς σας ήρωας ή θα βρείτε τρόπο να πέσει μήπως και περισώσουμε τίποτα;», απάντησε “Με κατηγορούν για το ακριβώς αντίθετο. Όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για την χώρα.

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος «με ερώτημα την παραμονή ή όχι στο ευρώ; και αν θα πρέπει να καλέσει τους πολίτες να συμμετάσχουν ή όχι;» απάντησε: «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η ιστορία θα επαναληφθεί ως φάρσα».

Σε ερώτηση τι θα κάνει για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού απάντησε «Έχουμε ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για το θέμα. Για τους λόγους που όλοι καταλαβαίνουμε ο ΣΥΡΙΖΑ το έχει αφήσει στις καλένδες. Θα τον ψηφίσουμε τον πρώτο μήνα που θα είναι η ΝΔ στην κυβέρνηση μαζί με την αλλαγή του εκλογικού νόμου».

Για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια απάντησε: «Έχω δεσμευθεί επανειλημμένως για την αλλαγή του άρθρου 16. Αυτό δε σημαίνει ότι ταυτόχρονα δεν πρέπει να γίνει μια ολοκληρωμένη αναβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου το οποίο θα συνεχίζει να επιλέγει η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων νέων.”

Σε ερώτηση τι θα κάνει για το δημογραφικό, απάντησε ότι «το δημογραφικό είναι το μεγαλύτερο μακροπρόθεσμο πρόβλημα της χώρας για το οποίο δυστυχώς μιλάμε λίγο. Θα καταθέσουμε ολοκληρωμένη πρόταση για το πρόβλημα αυτό ελπίζοντας να βρει τη θέση που του αξίζει στο δημόσιο διάλογο.”

Σε ερώτηση για το αν θα εφαρμόσει τα μέτρα που τώρα δηλώνει ότι δεν θα ψηφίσει: «Εμείς δεν θα πούμε ποτέ αυτά που έλεγε ο κ. Τσίπρας ως αντιπολίτευση. Οι συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν και τις επόμενες κυβερνήσεις. Θα συζητήσω όμως με τους εταίρους τη βελτίωση του πλαισίου της συνεργασίας μας».

Σε ερώτηση «πως κρίνετε ότι την ώρα που ο κ. Τσίπρας μιλούσε για ανάπτυξη, η ΕΛΣΤΑΤ έδωσε τα στοιχεία για ύφεση;», ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε ότι «Ο κ. Τσίπρας εξακολουθεί να ζει στον δικό του παράλληλο κόσμο. Και από ότι φαίνεται αρνείται να προσγειωθεί στην πραγματικότητα που βιώνουμε οι Έλληνες».

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι «Η έξοδος από την ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική κυρίως για τους πιο αδύναμους Έλληνες. Θα είχαμε βγει από τα μνημόνια αν το 2014 δεν ανατρέπονταν η πορεία της τότε Κυβέρνησης. Τα μέτρα που σήμερα ζητούνται – πολλά εκ των οποίων είναι ακραία – είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας και της καθυστέρησης της σημερινής κυβέρνησης».

Σε ερώτηση για το αν θα επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματός του απάντησε ότι «Η εντολή που έλαβα είναι, Νέα Δημοκρατία από την αρχή. Την κάνω πράξη με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα και είμαι σίγουρος πως αυτή μου η στάση έχει θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία. Δεν πρόκειται να συμβιβαστώ με αδυναμίες και παθογένειες του χθες».

Σε ερώτηση για το ποια είναι η θέση του «Μετά την χθεσινή συνάντηση των BIG4 της ευρωζώνης, όπου αποφασίστηκε και επίσημα μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων», απάντησε «Θέλουμε την Ελλάδα στην πρώτη ταχύτητα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη στρατηγική επιλογή της χώρας».

Σε ερώτηση για το πως θα αντιμετωπίσει το «άβατο των Εξαρχείων» απάντησε ότι «ενισχύουμε την ομάδα ΔΙΑΣ και επαναφέρουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Με κυβέρνηση της ΝΔ ο νόμος και η τάξη θα επανέλθουν στην χώρα. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Αστυνομία με πολιτική κάλυψη έχει την υπηρεσιακή ικανότητα να αντιμετωπίσει την τραγική κατάσταση στο κέντρο της Αθήνας».

Σε ερώτηση για το αν «η στάση της ΝΔ να στηρίξει την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου τον Αύγουστο του 2015 ήταν σωστή κίνηση;», απάντησε «Κάναμε αυτό που έπρεπε για να σώσουμε την Ελλάδα και δεν έχω μετανιώσει καθόλου για την επιλογή μας».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κορονοϊός: Ελπιδοφόρο μήνυμα από τον Βόλο – Εξιτήριο σε 16 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με βαριά συμπτώματα

Τα πρώτα θετικά νέα των τελευταίων ημερών ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα 23/11, καθώς νωρίς το απόγευμα εκδόθηκαν 16 εξιτήρια για ασθενείς που νοσηλεύονταν στο «Αχιλλοπούλειο»...

«Έπεσε» η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ λίγο πριν την ενημέρωση για τα κρούσματα κορονοϊού

Εκτός λειτουργίας βρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας η ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, στην οποία -εκτός των άλλων- αναρτώνται οι ημερήσιες εκθέσεις του οργανισμού αναφορικά με...

Κορονοϊός: «Τα σούπερ μάρκετ είναι ασφαλή» – Ανοιχτή επιστολή με αποδέκτες τους καταναλωτές

Ανοιχτή επιστολή προς το καταναλωτικό έστειλαν οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ κοινό μέσω του ΙΕΛΚΑ, το πρωί το Δευτέρας 23/11. Στο κείμενο αυτό, γίνεται...

Κορονοϊός: Οδηγίες αποφυγής της μετάδοσης μέσα στο σπίτι για όσους συγκατοικούν – Τι κάνουμε όταν κάποιος νοσεί

Πολύ σημαντικές οδηγίες σχετικά με τους βασικούς κανόνες υγιεινής κατά τη συγκατοίκηση πολλών ατόμων στο ίδιο σπίτι, στη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού και...

Κορονοϊός: Ανοίγουν τα γήπεδα της Premier League μετά το τέλος του lockdown – Τι σχεδιάζει ο Μπόρις Τζόνσον

Τα βρετανικά γήπεδα θα ανοίξουν ξανά τις θύρες τους για το κοινό μετά τις 2 Δεκεμβρίου, οπότε και αναμένεται να λήξει το τελευταίο lockdown...

Κορονοϊός: 1.388 νέα κρούσματα, 84 θάνατοι, 549 διασωληνωμένοι – 86% η πληρότητα σε ΜΕΘ πανελλαδικά (video)

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 1.388 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα, με 549 ασθενείς να βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, ενώ άλλοι 84 συνάνθρωποί μας έχασαν...

Άντζυ Σαμίου: Δεν θα έβγαινα να μιλήσω πολιτικά, όταν τραγούδαγα το «Χαμηλά, πιο χαμηλά»

Η Άντζυ Σαμίου σε συνέντευξή της αναφέρθηκε στα πολιτικά της πιστεύω και στον λόγο που εμπιστεύθηκε τον Αλέξη Τσίπρα και κατέβηκε στον δρόμο να...

Κι άλλοι οι βουλευτές – γιατροί που ζητούν απαλλαγή καθηκόντων για να ριχτούν στη μάχη κατά του κορονοϊού

Μετά τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργο Λαμπρούλη και το κάλεσμά του στους εκλεγμένους συναδέλφους του που είναι γιατροί να συνδράμουν στις δομές Υγείας ενάντια...

«Έλα στη θέση μου»: Ο Ζούβας υποπτεύεται τη Φαίη για τα χαμένα λεφτά της Θάλειας

Η Ρενάτα είναι έξω φρενών που δεν μπορεί να βρει την Ελπίδα και να στριμώξει τον Αχιλλέα και την πληρώνει ο Μάρκος στο αποψινό...

Ζητούν σύγκληση του ΔΣ του δικηγορικού συλλόγου για το κορονο-πάρτι του Βερβεσού – «Ανεπίτρεπτες εικόνες» (video)

Σύγκληση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών έχει ήδη ζητηθεί για το κορονο-πάρτι που διοργάνωσε ο πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Βερβεσός, την περασμένη...