13-04-2021

Σταθάκης: Ελπίζουμε τη Δευτέρα να πετύχουμε ένα πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας

«Παραμένει σταθερή κυβερνητική θέση, ότι προσπαθούσαμε να βρούμε μία λύση με τις δεδομένες συνθήκες. Να συμμετέχουν όλοι. Εμείς και οι θεσμοί. Να βρούμε σωστή λύση, και έτσι θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε» επανέλαβε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκης μιλώντας σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Λαμία.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης έκανε λεπτομερή αναφορά στους στόχους που είχαν τεθεί και εκπληρώθηκαν από την κυβέρνηση στα δύο χρόνια που πέρασαν, σημειώνοντας παράλληλα και τις προτεραιότητες που υπάρχουν, δίνοντας έμφαση στις κοινωνικές παρεμβάσεις που έγιναν ή προγραμματίζονται στην υγεία, στην παιδεία και στο κατώτερο εγγυημένο εισόδημα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με το κλείσιμο της αξιολόγησης, ο κ. Σταθάκης σημείωσε ότι «τόσο εμείς ως κυβέρνηση, όσο και ένα μέρος των ευρωπαϊκών θεσμών, ισχυριζόμαστε ότι δε χρειάζεται ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα. Αυτά είναι τα δεδομένα. Υπάρχει βεβαίως η διαφορά άποψης από το ΔΝΤ που λέει ότι πιθανόν να χρειαστούν, υποθετικά, μέτρα. Εμείς επιμένουμε στην άποψη μας – και τα στατιστικά είναι με το μέρος μας. Με βάση τα δεδομένα της οικονομίας, θεωρούσαμε και θεωρούμε ότι δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα, αν υπάρχουν κάποιες εγγυήσεις».

Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, «προέκυψαν θέματα τα οποία όντως έβαλαν στη συζήτηση ένα πεδίο παραλόγου και δεν μπορούσε πλέον η κυβέρνηση, παρά να προσπαθεί να βρει λύσεις μέσα σε λογικά πλαίσια. Αυτό κάναμε όλο αυτό το διάστημα».

Παράλληλα, σημείωσε την ανάγκη να συντομευτεί χρονικά η επίτευξη της συμφωνίας, λέγοντας ότι «ο άριστος χρόνος για το κλείσιμο της συμφωνίας ήταν χθες. Το έχω δηλώσει σε όλους τους τόνους» σημείωσε με έμφαση για να συμπληρώσει ότι «έπρεπε να κλείσει συμφωνία πριν τα Χριστούγεννα. Η δεύτερη αξιολόγηση ήταν πολύ κοντά στο να κλείσει. Προέκυψαν τα προβλήματα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αλλά και μετά. Εμείς επιμένουμε ότι ο άριστος χρόνος είναι ο συντομότερος δυνατός χρόνος, και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε μήνες τώρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ελπίδα του για πολιτική συμφωνία την ερχόμενη Δευτέρα, λέγοντας πως «ελπίζουμε και ευχόμαστε τη Δευτέρα να γίνει αυτό που επιδιώκουμε: Δηλαδή ένα πολιτικό πλαίσιο συμφωνίας για τα τρία θέματα που είναι το μεσοπρόθεσμο, η δεύτερη αξιολόγηση και τα μέτρα για το χρέος, και να δώσει ένα καθαρό διάδρομο, μια καθαρή διαδικασία με την οποία θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε από κει και πέρα τη συμφωνία…».

Τέλος, ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τις θέσεις που έχει εκφράσει ο Ευ. Τσακαλώτος για μια «συνολική συμφωνία»:

«Όταν λέμε συμφωνία, εννοούμε «όλα μαζί». Το έχει πει άλλωστε σ’ όλους τους τόνους ο κατεξοχήν διαπραγματευτής ο κ. Τσακαλώτος. Θα δούμε τη συμφωνία συνολικά. Αν συνολικά η συμφωνία είναι καλή, από κει και πέρα θα πάει στη Βουλή» ανέφερε ο υπουργός, για να συμπληρώσει ωστόσο πως «νομίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει καλή συμφωνία και δεν ανησυχώ γι’ αυτό».

Η ανάρτηση Δασικών χαρτών θα συνεχιστεί

«Η ανάρτηση των δασικών χαρτών και στη συνέχεια οι χάρτες από τις παραλιακές ζώνες είναι προϋπόθεση της ολοκλήρωσης του κτηματολογίου που έχουμε αναλάβει ως δέσμευση» σχολίασε ο υπουργός απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ελέχθη στον κ. Σταθάκη ότι «από πολλές πλευρές υπάρχουν πιέσεις έτσι ώστε να ανασταλεί η διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών» κάτι το οποίο ο κ.Σταθάκης αρνήθηκε κατηγορηματικά λέγοντας ότι «είναι απόφασή μας να προχωρήσουμε. Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω. ‘Αλλωστε υπάρχει ένα ολόκληρο οπλοστάσιο από αεροφωτογραφίες του παρελθόντος όπου οι επιτροπές που έχουν συγκροτηθεί μπορούν να λύνουν τα οποιαδήποτε προβλήματα. Μιλάμε για εκείνα που μπορούν να λυθούν…».  είπε ο υπουργός και συμφώνησε με την παρατήρηση δασολόγου που του υπέβαλε το ερώτημα ότι δηλαδή «με την πιθανή αναστολή της ανάρτησης των δασικών χαρτών θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα από όσα απίθανα καταγράφονται σήμερα».

Ο υπουργός σημείωσε παράλληλα ότι έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση της Δασικής νομοθεσίας και μιλώντας για τα χωροταξικά τόνισε ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί το χωροταξικό για τον Τουρισμό που είχε ακυρωθεί και στη συνέχεια το χωροταξικό για τις λατομικές ζώνες ενώ τόνισε ότι έχουν ολοκληρωθεί τα χωροταξικά των Περιφερειών.

Νωρίτερα, ο κ. Σταθάκης είχε συνάντηση με τόσο με τους εκπροσώπους των φορέων, όσο και με την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ