20-10-2020

ΥΠΕΣ: Ακατανόητη η στάση της ΚΕΔΕ στον διάλογο για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη»

 

Το υπουργείο Εσωτερικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε, χαρακτήρισε ακατανότητη τη στάση της ΚΕΔΕ να αναστείλει τη συμμετοχή της στην επιτροπή και στις υποεπιτροπές για τη μεταρρύθμιση του «Καλλικράτη».

«Θα ήταν πιο ειλικρινές εάν η ΚΕΔΕ με ευθυκρισία έθετε, ευθέως και με σαφήνεια, το όποιο ζήτημα την απασχολεί, γιατί δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι η συγκεκριμένη επιλογή υποκρύπτει λόγους πολιτικής σκοπιμότητας στην παρούσα, κρίσιμη συγκυρία για την πατρίδα μας.

Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή στο διάλογο είναι δικαίωμα και η αποχή συνιστά εθελοντική απώλεια αυτού του δικαιώματος.

Εξάλλου, στην τελευταία συνάντηση της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, αντιμετωπίστηκαν θετικά οι αναφορές του υπουργού και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το διάλογο ανάμεσα στις δύο πλευρές», σημειώνει το υπουργείο.

Παράλληλα, καλεί την ΚΕΔΕ «να ξανασκεφθεί την απόφασή της και να παραμείνει στη διαδικασία διαβούλευσης, το αποτέλεσμα της οποίας δεν είναι δεσμευτικό, είναι ωστόσο εξαιρετικά χρήσιμο για τη διαμόρφωση της τελικής πρότασης του υπουργείου και της κυβέρνησης».

«Τα θέματα είναι σοβαρά, η διάθεση ανταλλαγής απόψεων είναι ειλικρινής και έμπρακτη, η ανάγκη συλλογικής προσπάθειας δεδομένη, όπως και η συμφωνία όλων ότι οι αλλαγές είναι επιβεβλημένες, προκειμένου η Τοπική Αυτοδιοίκηση να κάνει ένα ακόμη βήμα μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολούθησε απάντηση του προέδρου της ΚΕΔΕ, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η κυβέρνηση δεν έχει παρουσιάσει καμία επίσημη θέση όσον αφορά την αλλαγή του «Καλλικράτη» και τονίζει ότι «δεν είναι δυνατόν ένας διάλογος να είναι εποικοδομητικός, όταν το ένα από τα δύο μέρη, παρ’ όλο που καλείται διαρκώς να καταθέσει τις απόψεις του, αυτό δεν το πράττει».

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Επίθεση Φίλη σε κυβέρνηση: Με ΜΑΤ και βία δε γίνεται παιδεία

Το υπουργείο ανταπάντησε, σημειώνοντας ότι «την αρχική έκπληξη για την απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, να αναστείλει την συμμετοχή της στην Επιτροπή διαλόγου που σύστησε το υπουργείο για την αλλαγή του «Καλλικράτη», διαδέχεται η απορία για το αν έχει κατανοήσει τα όσα διαδραματίσθηκαν τους προηγούμενους μήνες».

Υπογραμμίζει ότι η εκκίνηση της διαδικασίας διαλόγου «οφείλεται αποκλειστικά στη δημοκρατική ευαισθησία και την πολιτική νοοτροπία της κυβέρνησης, η οποία προτίμησε να ακούσει τις απόψεις των βασικών εμπλεκόμενων με τον «Καλλικράτη», προτού διαμορφώσει οριστικά τις θέσεις της.

Γι’ αυτό εξάλλου, έχει επισημανθεί ότι το αποτέλεσμα της διαβούλευσης δεν είναι δεσμευτικό για την κυβέρνηση, ότι δεν συνιστά τελικές θέσεις που θα προωθηθούν προς ψήφιση με τη μορφή σχεδίου νόμου».

Δηλώνει ότι θα επιμείνει στη διαδικασία, στην οποία «η ΚΕΔΕ είναι ευπρόσδεκτη σε αυτή, εφόσον το επιθυμεί, προκειμένου η διαμόρφωση της κυβερνητικής πρότασης να λάβει υπόψη τις ανησυχίες, την γνώση και την εμπειρία των εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Συναγερμός στο «Big Brother»: Το ροζ βίντεο της Δανέζη, ο σάλος και η διακοπή του live streaming

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγες ώρες στο σπίτι του «Big Brother» με ροζ βίντεο παίκτριας που διέρρευσε στο διαδίκτυο.
ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Πέτσας για τον... χάρτη της Τουρκίας: Οι παράνομες ενέργειες δεν παράγουν έννομο αποτέλεσμα (video)
Μετά το βίντεο της Χριστίνας...

Τέσσερις μέρες με τα ίδια ρούχα και χωρίς να μπορούν να δουν τους γονείς τους οι μαθητές που συνελήφθησαν

Συγκέντρωση συμπαράστασης και αλληλεγγύης πραγματοποιείται σήμερα, στην Ευελπίδων μετά την είδηση ότι 14χρονος μαθητής κρατείται στη ΓΑΔΑ από την Πέμπτη (15/10), ημέρα πραγματοποίησης του...

Κανέλλη: Μην ξεχάσετε ποτέ τη σβάστικα στο τζάμι της κουζίνας του Ηλιόπουλου

Στη σβάστικα, σχηματισμένη από κάγκελα, στο παράθυρο της κουζίνας της μητέρας του καταδικασμένου για ένταξη στην εγκληματική οργάνωσης, Παναγιώτη Ηλιόπουλο, η οποία φαίνεται στο...

Μαθητής κρατείται τέσσερις ημέρες και δικάζεται για κακουργήματα – Κραυγή αγωνίας από το σχολείο του

Αίσθηση προκαλεί η είδηση ότι μαθητής Γ' Γυμνασίου σχολείου του Χαλανδρίου κρατείται επί τετραήμερο στη ΓΑΔΑ και ότι τη Δευτέρα (19/10) θα δικαστεί για...

Ελεύθεροι ο 14χρονος και οι υπόλοιποι μαθητές μετά τις απολογίες τους στον ανακριτή (video)

Ελεύθερος αφέθηκε, τελικά, ο 14χρονος μαθητής από τον Χαλάνδρι, μετά την απολογία του στον ανακριτή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, που του «φόρτωσαν» κακουργηματική κατηγορία,...

Ακρίτα: Βάλτε όλοι ένα χέρι ν’ αλλάξουμε αυτή την Ελλάδα της ΝΔ

Την ώρα που ένας 14χρονος περνούσε την πόρτα των δικαστηρίων της Ευελπίδων μετά από τέσσερις μέρες κράτησης (συνελήφθη στο μαθητικό συλλαλητήριο) χωρίς να έχει...