24-10-2020

Νέος κύκλος επαφών Τσίπρα με Μέρκελ-Ολάντ για πολιτική διαπραγμάτευση-Στόχος η β΄αξιολόγηση

Νέο γύρο επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες ξεκινά ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια προσπάθεια πολιτικής διαπραγμάτευσης ώστε να κλείσει το συντομότερο η δεύτερη αξιολόγηση.Ο πρωθυπουργός επιδιώκει συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ όσο και με αξιωματούχους της Ε.Ε. όπως ο Μάρτιν Σουλτς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Πιερ Μοσκοβισί.

Στόχος της κυβέρνησης είναι αφενός να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση ως το τέλος του χρόνου και αφετέρου η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση. 

Στη χθεσινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα ενώ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να μην δεχθεί την επιβολή μέτρων μετά από το 2018.

Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «μεγάλη επιτυχία» σε ό,τι αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, επαναλαμβάνοντας πως ο ίδιος και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνουν ούτε βήμα πίσω από τις «κόκκινες γραμμές» σχετικά με νέα μέτρα, τα εργασιακά αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα που ζητά το Βερολίνο.Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί παράλογες απαιτήσεις, όπως η πρόταση της Γερμανίας για διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ για δέκα χρόνια.

Στόχος είναι η το συντομότερο δυνατόν ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, δήλωσε από την πλευρά του ο Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε Εκδήλωση της Συνεργασίας Αριστερών Οικονομολόγων. «Εντός του 2017 στοχεύουμε στην ένταξη στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και στη “δοκιμαστική” έξοδο στις αγορές, με σκοπό την πλήρη έξοδο το 2018», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και σημείωσε ότι «το 2016 επιτεύχθηκε η μετάβαση στην ανάκαμψη. «Το πρόγραμμα λήγει το 2018 και με το πέρας του εθνικός στόχος και καθήκον είναι η ανάκτηση της πολιτικής αυτονομίας και ισοτιμίας της Ελλάδας», κατέληξε.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  ΥΠΕΞ: Διάβημα διαμαρτυρίας στην Τουρκία για το Oruc Reis - Νέες Navtex από την Άγκυρα για ασκήσεις με πραγματικά πυρά

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει τη δεύτερη αξιολόγηση και τις ρυθμίσεις για κόκκινα δάνεια, προκειμένου να αποδεχτεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.