18-05-2021

Τσακαλώτος σε WSJ: Αναγκαία η συμφωνία χρέους – Έλλειψη γερμανικής εμπιστοσύνης

Νέο μήνυμα στέλνει ο υπουργός Οικονομικών προς τους Ευρωπαίους εταίρους.

Με αιχμή τη διευθέτηση χρέους σημειώνει σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal ότι εάν δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», δηλώνει χαρακτηριστικά ο ΥΠΟΙΚ.

Θεωρεί παράλληλα ότι η γερμανική άρνηση να συζητήσει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύει η το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα και δεν εξαρτάται από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές.

«Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες», σημειώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Επίσης ο κ. Τσακαλώτος τονίζει πως η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνον εάν πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να επιλύσει χρόνιες προκλήσεις.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ