11-02-2021

ΥΠΕΞ προς Αλβανία: Υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας

Με αφορμή την κατεδάφιση 19 σπιτιών στην πόλη της Χειμάρας, στο πλαίσιο σχεδίου ανάπλασης του οικισμού, που ανήκουν σε οικογένειες της ελληνικής μειονότητας.

Σε σημερινή του ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ κάνει λόγο για μεθόδευση εκ μέρους της αλβανικής μεριάς, που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι «υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση το υπουργείο είχε ζητήσει να ακυρωθεί η κατεδάφιση οικιών που ανήκουν σε Έλληνες στη Χειμάρρα.

«Οι επίσημοι αλβανικοί φορείς δεν μπορούν να διατείνονται urbi et orbi ότι τα μειονοτικά δικαιώματα είναι σεβαστά σε όλη την αλβανική επικράτεια, την ίδια στιγμή που τα παραβιάζουν στην πράξη, ναρκοθετώντας την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας τους.

Tα γεγονότα μιλούν από μόνα τους: τα ειδοποιητήρια για την κατεδάφιση κτηρίων, στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπλασης της Χειμάρρας εστάλησαν σε άτομα, που ήταν όλα ελληνικής καταγωγής.

Πρόκειται για μία μεθόδευση που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι υπάρχει σχέδιο καταστρατήγησης των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Oι σχετικές χθεσινές δηλώσεις Αλβανών αξιωματούχων παραπέμπουν σε παρωχημένες συλλογιστικές, οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με τα ισχύοντα πρότυπα προστασίας μειονοτικών δικαιωμάτων σε σύγχρονα, δημοκρατικά και ευρωπαϊκά κράτη.

Η αλβανική ηγεσία συγχέει την εσφαλμένη αντίληψη που έχει για την ιστορία με τις δεσμεύσεις της Αλβανίας, που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, για την προστασία την Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας που είναι γηγενής με κατοχυρωμένα δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ