05-02-2021

Παππάς: Χαιρετίζω τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ (video)

«Χαιρετίζω τη στάση της ΝΔ να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία του ΕΣΡ», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς στην εκπομπή Live news, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει χρόνος η ΝΔ να μετακινηθεί από το παρών στο ΝΑΙ.

«Είμαστε σε τροχιά σύγκλισης με τη ΝΔ και η πρόταση της ΝΔ για Κουτρομάνο στέλνει μήνυμα συναίνεσης και στα υπόλοιπα κόμματα», ανέφερε.

«Αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός πρέπει να επιστραφούν χρήματα στους υπερθεματιστές», είπε ο κ. Παππάς.

«Η απόφαση του ΣτΕ μας δεσμεύει και θα την εφαρμόσουμε», είπε και επισήμανε πως «κάναμε λάθη αλλά αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

«Αντισυνταγματική κρίθηκε η μεταφορά αρμοδιοτήτων και όχι ολόκληρη η διαδικασία της νομοθέτησης», είπε ο υπουργός ενώ για τον αριθμό 4 των αδειών τόνισε πως ελήφθη υπόψη η μελέτη του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας και ο παράγοντας βιωσιμότητας των καναλιών.

Ο Νίκος Παππάς επέμεινε στον αριθμό τέσσερα για τον αριθμό των καναλιών αλλά σημείωσε ότι επειδή υπάρχουν συγκλίσεις «αν το θέμα του αριθμού των καναλιών είναι μέγιστο και για την αντιπολίτευση, μπορούμε να δούμε μια ρύθμιση που θα προβλέπει ότι θα απαιτείται και συμφωνία ΕΣΡ για τον αριθμό των καναλιών».

Ο κ. Παππάς ξεκαθάρισε ότι «στο νόμο 4339 όλες οι αρμοδιότητες για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών όπως τον ψηφίσαμε τον Οκτώβριο του 2015 ήταν στο ΕΣΡ και όταν διαπιστώθηκε αδυναμία για τη συγκρότηση του ΕΣΡ τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο του 2016 εισήχθη μια τροπολογία η οποία μετέφερε για την πρώτη και μοναδική φορά εφαρμογής του νόμου, την αρμοδιότητα στη Γ.Γ . Αρα τώρα έχουμε μια νομοθεσία που αναθέτει τη διαδικασία αδειοδότησης στο ΕΣΡ». Υποστήριξε ότι «το επιχείρημα περί κατάργησης του νόμου δεν ακούγεται τόσο έντονα όσο ακουγόταν πριν» και ότι η τροπολογία που φέρνει η κυβέρνηση και θα ψηφιστεί την Πέμπτη «είναι σχεδόν εκ του περισσού» και υπογράμμισε ότι «αν καταργηθεί αυτοβούλως από την κυβέρνηση η τροπολογία βάση της οποίας διεξήχθη ο διαγωνισμός θα πρέπει άμεσα να επιστραφούν τα χρήματα στους υπερθεματιστές».

Ο υπουργός δεν σχολίασε το πρόσωπο που πρότεινε η ΝΔ για πρόεδρο του ΕΣΡ αλλά σημείωσε ότι με την πρότασή της η ΝΔ «στέλνει ένα σήμα και στις άλλες πολιτικές δυνάμεις ότι υπάρχουν πραγματικές δυνατότητες συναινέσεων».

Για την λειτουργία των καναλιών έως τον νέο διαγωνισμό ο κ. Παππάς είπε ότι «εφόσον διαφαίνεται ότι πάμε για τη συγκρότηση του ΕΣΡ, μπορεί το ΕΣΡ να αποδώσει τα δέοντα προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και η αδειοδότηση» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί κανείς να αποκλειστεί μέχρι το διαγωνισμό, διότι ως τον νέο διαγωνισμό υπάρχει κενό».

Ο υπουργός Επικρατείας υποστήριξε ότι αισθάνονται δικαιωμένοι «διότι σήμερα καμία πολιτική δύναμη δεν ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να γίνει αδειοδότηση», ενώ για το χρόνο του ανασχηματισμού είπε ότι είναι αρμοδιότητα του πρωθυπουργού και σημείωσε ότι προηγείται η συγκρότηση ΕΣΡ και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Σε ερώτηση για το ταξίδι του με τον κ. Αρτεμίου στη Βενεζουέλα τόνισε ότι «η προσωπική μου στοχοποίηση έχει πολύ συγκεκριμένα ελατήρια. Η ΝΔ προσπαθεί να δημιουργήσει μια θολούρα» και πρόσθεσε ότι «ήταν ένα ταξίδι που οργανώθηκε από την πρεσβεία της Βενεζουέλας στην Αθήνα που είχε στόχο τη διερεύνηση των εκεί κρατικών super market να αγοράζουν ελληνικά προϊόντα. Πέραν τούτου ουδέν».

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ