28-11-2020

Σταθάκης: Αυτή η αριστερά αξίζει τον κόπο

Το τρίπτυχο της στρατηγικής που θα πρέπει να έχει το κυβερνών κόμμα, παρουσίασε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, αλλά και πρωτοτυπώντας, τι δεν υποσχέθηκε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στο Δεύτερο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν είμαστε χθεσινοί, δεν έχουμε πια άλλοθι, έχουμε ξεκινήσει μια πορεία που έχει βάθος, διάρκεια και προοπτική» παρατήρησε εισαγωγικά και παρέθεσε στη συνέχεια όσα δεν υποσχέθηκε να κάνει το κόμμα του.

«Μέσα στις συγκεκριμένες συνθήκες και συσχετισμούς το πρώτο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα στρίψουμε στην πρώτη δυσκολία, ότι θα βρούμε μια έξοδο φυγής.

Το δεύτερο που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι δεν θα επαναφέρουμε τον κρατικό καπιταλισμό σε μια χώρα, με εθνικό νόμισμα κυμαινόμενο.

Τρίτον, δεν υποσχεθήκαμε επίσης ότι δεν θα παραλάβουμε οποιοδήποτε ετοιμοπαράδοτο Μνημόνιο και δεν το παραλάβαμε. Εξαντλήσαμε όλες τις δυνατότητες προκειμένου να έχουμε βιώσιμη συμφωνία, με πάρα πολλά διαφορετικά στοιχεία από το ετοιμοπαράδοτο, παλαιάς κοπής Μνημόνιο. Τα ανέφερε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: Αναδιανεμητικό ασφαλιστικό σύστημα, προοδευτική φορολογία, προστασία πρώτης κατοικίας, εξισορροπημένη πολιτική στην Ενέργεια κ.α.

Το τέταρτο πράγμα που δεν υποσχεθήκαμε είναι ότι θα ανακυκλώσουμε το παλιό σύστημα, ότι δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς δημοσίους υπαλλήλους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με δικούς μας, δεν θα αντικαταστήσουμε τους κακούς επιχειρηματίες με καλούς, αλλά θα έρθουμε ως διακυβέρνηση που θα κάνει τομές σε όλα αυτά και πολλά άλλα».

Αμέσως μετά ο Γιώργος Σταθάκης αναφέρθηκε στις θετικές δεσμεύσεις:

«Τι ήρθαμε να κάνουμε; Το εγχείρημα που ήρθαμε να κάνουμε είναι μεγάλο, σοβαρό και ξεπερνά το όρια της χώρας. Στις δεδομένες συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας, στις δεδομένες συνθήκες συσχετισμού δυνάμεων και κυριαρχίας του νεοφιλελευθερισμού διεθνώς, υπάρχει χώρος για τρία πράγματα.

Πρώτον, οικονομική στρατηγική που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση όχι με τον τρόπο που μας έλεγαν, αλλά με μια στρατηγική που προτάσσει την υπεράσπιση της εργασίας, την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής οικονομίας διεθνώς δίνοντας προοπτική σε νέες οικονομικές δραστηριότητες, το σεβασμό του περιβάλλοντος.

Δεύτερο πράγμα που υποσχεθήκαμε είναι ότι σε αυτές τις συνθήκες μπορεί να υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος που δεν θα περιθάλπει τα θύματα της ιδιωτικής οικονομίας σε επίπεδο φιλανθρωπίας αλλά θα διασφαλίζει υπηρεσίες και δικαιώματα στους πολίτες.

Το τρίτο που υποσχεθήκαμε, σε αυτές τις συνθήκες, είναι ότι μια κοινωνία μπορεί να διευρύνει δικαιώματα, ελευθερίες, μπορεί να αποκτήσει πιο δημοκρατικά χαρακτηριστικά. Οικονομική ανάπτυξη, κοινωνικό κράτος και δικαιώματα -ελευθερίες, αυτό είναι το τρίπτυχο της στρατηγικής μας. Αυτό αποφασίσαμε… Αυτήν την αριστερά πιστεύουμε, αυτή η αριστερά αξίζει τον κόπο» έκλεισε με έμφαση ο υπουργός Οικονομίας.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κέρκυρα: Εξιτήριο πήρε γυναίκα 102 ετών που νοσηλευόταν με κορονοϊό

Εξιτήριο πήραν σήμερα, Παρασκευή (27/11), από τη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων δύο γυναίκες μεγάλης ηλικίας στην Κέρκυρα. Η μία μάλιστα εξ αυτών είναι 102 ετών!Οι...

Lockdown: Σκέψεις για παράταση μέχρι τις 14 Δεκεμβρίου – Από βδομάδα οι αποφάσεις (video)

Το lockdown πήρε παράταση για μια εβδομάδα, έως τις 7 Δεκεμβρίου, όμως τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορονοϊό στη χώρα μας, δεν συνηγορούν στη...

Euroleague: Νίκη του Παναθηναϊκού με τη «σφραγίδα» του Νέντοβιτς, 83-76 την Μπάγερν Μονάχου (video)

Ο Παναθηναϊκός έδωσε στο ΟΑΚΑ τέλος στο αρνητικό σερί των τεσσάρων ηττών, αλλά και συνέχεια στην παράδοση που τον θέλει να μην απογοητεύεται από...

«Πυρά» ΣΥΡΙΖΑ για δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι ο κορονοϊός δεν μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα

Τη δήλωση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ότι ο ιός «δε μεταδίδεται έξω στην ατμόσφαιρα» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, κάνοντας τον...

Μακρόν: Επαίσχυντες για τη χώρα οι εικόνες ξυλοδαρμού του μουσικού από τους αστυνομικούς

Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε αργά σήμερα στην υπόθεση της βίαιης σύλληψης ενός μαύρου από αστυνομικούς στο Παρίσι, δηλώνοντας σε μια ανάρτησή του...

Συναγερμός στο γηροκομείο της Φλώρινας: Εντοπίστηκαν πολλά κρούσματα κορονοϊού

Συναγερμός έχει σημάνει στη Φλώρινα καθώς στο γηροκομείο της πόλης έχουν εντοπιστεί πολλά κρούσματα κορονοϊού, τόσο ανάμεσα σε εργαζόμενους όσο και ανάμεσα σε φιλοξενούμενους.Σύμφωνα...