15-05-2021

Πρ. Παυλόπουλος: Δεν είναι ανεκτή “λύση” του Κυπριακού οι «εγγυήτριες» δυνάμεις

«Δεσμευόμαστε να μην υποστείλουμε την σημαία της έρευνας και, ταυτοχρόνως, της αναζήτησης ευθυνών για τα εγκλήματα που έχουν τελεσθεί από πλευράς Τουρκίας ως την τελική διαλεύκανση της υπόθεσης της τύχης των αγνοουμένων. Θα φτάσουμε ως το τέλος. Είναι θέμα, όχι μόνο Ελληνισμού, αλλά και διεθνούς δικαιοσύνης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στον χαιρετισμό που εκφώνησε στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Ελλαδίτες αγνοούμενους και πεσόντες κατά την τουρκική εισβολή του 1974.

«Στην ιερή μνήμη των πεσόντων κατά την τουρκική εισβολή συνέχισε ο κ. Παυλόπουλος δεσμευόμαστε ως προς το ότι η τελική λύση του Κυπριακού θα είναι λύση που διασφαλίζει πλήρως την Κυπριακή Δημοκρατία ως μέλος της διεθνούς κοινότητας και ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης. Και σ’ αυτό το πλαίσιο δηλώνουμε ότι εκπτώσεις δεν είναι νοητές, ιδίως αναφορικά με την απαρέγκλιτη τήρηση του συνόλου του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Εν πάση δε περιπτώσει, δεν είναι νοητές στο πλαίσιο λειτουργίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτε «εγγυήτριες» δυνάμεις υποτέλειας, ούτε στρατεύματα κατοχής, αφού τούτο είναι παντελώς αντίθετο με την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Κάθε λύση θα σέβεται όλες αυτές τις παραμέτρους, και μόνο αυτή η λύση, είναι ανεκτή. Και το τονίζω για άλλη μια φορά, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, για τον Ελληνισμό, αλλά για λόγους σεβασμού και του διεθνούς δικαίου και του δικαίου της ΕΕ» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην εισβολή στη Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι είναι «μία εισβολή, που δυστυχώς εξακολουθεί να την ανέχεται η διεθνής κοινότητα και κυρίως η ΕΕ για ένα κράτος-μέλος της» και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Απευθύνομαι στον αδελφό κυπριακό λαό και προς τον φίλο Πρόεδρο κ. Νίκο Αναστασιάδη για να επιβεβαιώσω, εκ νέου, ότι είμαστε στο πλευρό σας και στο πλευρό του ως την τελική δικαίωση του αγώνα για την επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού. Αυτή είναι η δέσμευσή μας και για τους αγνοούμενους και για την τιμή στη μνήμη των πεσόντων».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ