13-04-2021

Κυρίτσης: Επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο με σκοπό την αποσυμφόρηση των νησιών

Ενίσχυση του προσωπικού και των επιτροπών επιδιώκει η κυβέρνηση, για την επιτάχυνση των ρυθμών εξέτασης των αιτημάτων παροχής ασύλου προκειμένου να προχωρήσει και η αποσυμφόρηση στα νησιά, όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, υπογράμμισε πως «πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία ασύλου με πιο γρήγορους ρυθμούς αλλά σημείωσε πως πρόκειται για μια περίπλοκη, σκληρή νομική διαδικασία».

«Οι χώρες της ΕΕ είχαν υποσχεθεί ότι θα στείλουν 400 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό αλλά δεν το έπραξαν όλες, παρά την πίεση που ασκούν η Κομισιόν και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος», υπογράμμισε.

Τόνισε πως δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορροφητικότητα των κονδυλίων από την ΕΕ, ενώ σημείωσε πως, καθώς δεν υπήρχαν διαδικασίες, πρωτόκολλα και προγράμματα στην ΕΕ για τους πρόσφυγες, γίνονται προσαρμογές σε υπάρχοντα προγράμματα βοήθειας και φύλαξης των συνόρων για να εκταμιευθούν κονδύλια.

Παράλληλα, είπε πως, πέραν της αποσυμφόρησης των νησιών με τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων και όσων λαμβάνουν άσυλο στην ηπειρωτική χώρα, προτεραιότητα είναι να πάνε παιδιά προσφύγων στα σχολεία -κάτι που θα γίνει από τη Δευτέρα- και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για την αντιμετώπιση του χειμώνα.

Ανέφερε, τέλος, πως οι αιτήσεις ασύλου που εγκρίνονται μέχρι τώρα αφορούν περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ