26-10-2020

Α. Τσίπρας: Η ελληνική δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς που της έδωσαν υπόσταση (εικόνες)

Αυτή την ώρα πραγματοποιείται η εκδήλωση απόδοσης του χώρου θυσίας του Σκοπευτηρίου Καισαριανής στο δήμο και στο λαό της, που διοργανώνει ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Αγωνιστών Εαμικής Εθνικής Αντίστασης. Εμφανώς συγκινημένος απηύθυνε χαιρετισμό ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο χώρο του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής.

“Υπάρχει βαθύτερη συναισθηματική φόρτιση διότι ένα χρόνο πριν βρέθηκα στην πλατεία της Καισαριανής και υποσχέθηκα να έρθω ξανά στην πλατεία σας ως πρωθυπουργός και σήμερα εκπληρώνω αυτή την υπόσχεση. Υποσχέθηκα να έρθω για να αποδώσω αυτό τον χώρο εκεί που ανήκει στο δήμο στους δημότες της Καισαριανής. Η ελληνική δημοκρατία αναγνωρίζει και τιμά αυτούς από τους οποίους δημιουργήθηκε αυτούς που της έδωσαν υπόσταση,” τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας στην έναρξη της ομιλίας του στο Σκοπευτήριο.

Η ελληνική δημοκρατία τιμά και αναγνωρίζει αυτούς που της έδωσαν υπόσταση, ανέφερε, υπογραμμίζοντας πως τελεσίδικη είναι η καταδίκη του φασισμού στη συνείδηση μας.

Η θυσία της πρωτομαγιάς του 1944 ήταν θυσία στο πλαίσιο τις εθνικής αντίστασης και μας κάνει όλους υπερήφανους ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως η θυσία αυτή ανήκει σε κάθε Έλληνα αγωνιστή .

Εμείς πρέπει να δείξουμε σαν φάρος δημοκρατίας τον ανθρωπισμό απέναντι στους πρόσφυγες που έρχονται κατατρεγμένοι στη χώρα μας ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια οφειλή απέναντι στην ιστορία κι έκανε εκτενή αναφορά στην ιστορικότητα του χώρου, στους αγώνες και στο αίμα που χύθηκε ενώ είπε πως ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει την άνοδο του φασισμού.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Επίθεση Φίλη στην κυβέρνηση: Μεμφόμαστε τη Νίκη Κεραμέως για τα προβλήματα στην Παιδεία (video)

Ο Αλέξης Τσίπρας παρέδωσε το Φ.Ε.Κ. στους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων, με το οποίο η απόδοση του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής στο δήμο και το λαό, αποτελεί νόμο του κράτους. 

“Για μένα είναι ιδιαίτερη τιμή να βρίσκομαι εδώ ως πρωθυπουργός και καλώ τους εκπροσώπους των δημοτικών παρατάξεων προκειμένου να τους παραδώσω το ΦΕΚ με το οποίο αποδίδεται το Σκοπευτήριο της Καισαριανής στον δήμο και στο λαό της”.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει μουσική εκδήλωση στην οποία ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής θα διευθύνει το έργο του Καταχνιά που καλύπτει το τρίπτυχο Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση σε στίχους του Κώστα Βίρβου και επιμέλεια κειμένων του Νικηφόρου Βρεττάκου.

Ο Λεοντής έγραψε την Καταχνιά το 1963 και είχε στόχο την απόδοση τιμής στους αγωνιστές που θυσιάστηκαν σε τούτον εδώ το χώρο. Ως εκ τούτου αποτελεί ιδιαίτερη τιμή και σημαδιακή στιγμή το γεγονός ότι για πρώτη φορά το έργο αυτό ερμηνεύεται στον τόπο του θυσιαστηρίου.

“Η απόδοση του Σκοπευτηρίου στο Δήμο Καισαριανής αποτελούσε μέχρι σήμερα ένα ανεκπλήρωτο αίτημα των κατοίκων της πόλης της. Ωστόσο η ικανοποίηση του αιτήματος αυτού από την Κυβέρνηση αποτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό γεγονός, που αντανακλά σε όλο τον ελληνικό λαό”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΑΜΙΚΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (ΠΣΑΕΕΑ).

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κ. Μητσοτάκης: Με υπογραφή Τσακαλώτου καταργήθηκε η προστασία πρώτης κατοικίας κ. Τσίπρα (video)