31-10-2020

Δρίτσας: Απαράδεκτες οι δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Την εκτίμηση του ότι δεν συμφέρει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας, μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

«Η Ελλάδα είναι μεν έτοιμη αλλά ταυτόχρονα ποτέ δεν μπορεί να είναι πραγματικά έτοιμη για να διαχειριστεί τις εξελίξεις στο προσφυγικό, καθότι τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς», δήλωσε εν μέσω φόβων ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να επιτρέψει σε νέο κύμα προσφύγων να κινηθεί προς τα ελληνικά νησιά.

Παράλληλα, δήλωσε ότι η προσφυγική κρίση είναι ένα μακρόπνοο ζήτημα που θα απασχολεί για πολύ καιρό την Ελλάδα και την Ευρώπη, ειδικά όσο συνεχίζεται η αιματοχυσία στη Συρία.

Όσον αφορά τις δηλώσεις Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης, ο κ. Δρίτσας είπε ότι πρόκειται για απαράδεκτες και απορριπτέες τοποθετήσεις, που δεν μπορούν να αμφισβητήσουν το διεθνές δίκαιο. «Η στάση του τούρκου προέδρου καταδικάζεται από το σύνολο των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη μείωση σε τουριστικές αφίξεις που καταγράφηκε φέτος σε νησιά που φιλοξενούν πρόσφυγες, ο υπουργός Ναυτιλίας δήλωσε ότι «το προσφυγικό δεν ήταν η μοναδική αιτία του προβλήματος, αποδίδοντας τη μείωση στις αφίξεις και στα γεγονότα στην Τουρκία – όπως το πρόσφατο πραξικόπημα και οι τρομοκρατικές επιθέσεις».

Διευκρίνισε πάντως ότι ο προβληματισμός των νησιωτών είναι σεβαστός και κατανοητός.