30-10-2020

Καμίνης: Δήμοι συνέβαλαν περισσότερο από την κυβέρνηση στο προσφυγικό

Απολύτως απροετοίμαστη αποδείχθηκε η Ελλάδα για την προσφυγική κρίση, σύμφωνα με τον Γιώργο Καμίνη, αφού “η κυβέρνηση άργησε να αντιληφθεί τις πραγματικές της διαστάσεις και να κινηθεί αναλόγως”.

Στην ομιλία του στην ετήσια σύνοδο του Concordia Summit, που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος Αθηναίων υποστήριξε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας μεταξύ των πόλεων, των κυβερνήσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών, για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, επισημαίνοντας ότι «πολλές φορές οι δήμοι, με πολύ μικρότερους πόρους, ανέλαβαν, σε σύγκριση με τις κυβερνήσεις, πολύ μεγαλύτερη ευθύνη από εκείνη που τους αναλογούσε».

Υπογράμμισε ότι είναι επιτακτική ανάγκη οι πόλεις να δείξουν μεταξύ τους αλληλεγγύη και να συνεργαστούν με την τοπική κοινωνία, όπως, επίσης, απαραίτητη είναι η συνεργασία με τις Εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υποδοχή και ένταξη προσφύγων και νόμιμων μεταναστών.

«Η πόλη της Αθήνας έχει προχωρήσει σε διεθνείς συνεργασίες, έγινε ομοφώνως δεκτή η πρότασή μας για δημιουργία Δικτύου Αλληλεγγύης των Πόλεων για το προσφυγικό» επισήμανε ο κ. Καμίνης, και επικαλέστηκε το παράδειγμα της δομής φιλοξενίας του Ελαιώνα -που φιλοξενούνται 2.500 πρόσφυγες- ως μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του δήμου, της Πολιτείας, των Ηνωμένων Εθνών και των Εθελοντικών Οργανώσεων.