23-10-2020

Τσίπρας: Παγκόσμια πρόκληση η προσφυγική κρίση (video)

Η προσφυγική κρίση που αντιμετωπίζουμε σήμερα αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Είτε θα καταφέρουμε να τη διαχειριστούμε συλλογικά, συνεκτικά και στη βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε“.

Αυτό τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στην ομιλία του στην Σύνοδο των Ηγετών για το Προσφυγικό υπό τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε επίσης την Γιούσρα Μαρντίνι που είναι πρόσφυγας από τη Συρία η οποία πέρασε και από τη χώρας μας για το θάρρος της.

«Είναι τραγικό να λέγεται ότι είναι μία από τους τυχερούς ανθρώπους διότι επέζησε των κυμάτων της Μεσογείου και δεν απομονώθηκε στην Ελλάδα τις μέρες που τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν ξαφνικά και μονομερώς» είπε ο πρωθυπουργός.

Έκανε επίσης λόγο για ξενοφοβικές δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους από τους επικίνδυνους ανθρώπους σαν την Γιούσρα. «Είναι ντροπή για την Ευρώπη» , τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το προσφυγικό είτε θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά, συνολικά και στην βάση του διεθνούς δικαίου, είτε θα αποτύχουμε”.
Ένα από τα σημεία του κόσμου όπου αυτό δοκιμάζεται περισσότερο σήμερα, είναι η Ελλάδα. Μια χώρα που αντιμετώπισε εισροές 1,2 εκατομμυρίου προσφύγων και μεταναστών σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο. Όπου περίπου 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν εγκλωβισμένοι, αφού τα βόρεια σύνορά μας έκλεισαν λόγω μονομερών ενεργειών άλλων.

Αν μιλούσαμε, π.χ., για τη Μεγάλη Βρετανία, αυτός ο αριθμός θα αναλογούσε σε ένα πληθυσμό 520.000 προσφύγων και μεταναστών“, επισήμανε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι “η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας οι κάτοικοι αποδεικνύουν την υποστήριξη τους, παρά την οικονομική κρίση που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.”

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι ελληνικές αρχές μαζί με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές και τις τουρκικές προσπαθούν να εφαρμόσουν “την πολύ δύσκολη αλλά αναγκαία Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, οδηγώντας σε δραστική μείωση των ροών και, το σημαντικότερο, των θανάτων στο Αιγαίο Πέλαγος – αντικαθιστώντας την παράτυπη, επικίνδυνη διαδρομή του Αιγαίου με μια νόμιμη οδό προς την Ευρώπη“.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για το Πτωχευτικό «καρμανιόλα»

“Αν αυτή η προσπάθεια που συντελείται στην Ελλάδα – με υποστήριξη από πολλές χώρες της ΕΕ – αποτύχει, οι μόνοι κερδισμένοι σε όλη την Ευρώπη θα είναι οι πλέον ξενοφοβικές και εθνικιστικές φωνές”, σημείωσε.

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε τέλος υποστήριξη σε χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες, αλλά και για τις επιστροφές ατόμων που δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας με  επανεγκατάσταση και μετεγκατάσταση.

Ζήτησε επίσης πρωτοβουλίες για την ειρήνευση στη Συρία.

Σήμερα Τετάρτη ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  Κορονοϊός: Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ σε «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές - Καθολική χρήση μάσκας (video)