27-10-2020

Την ανάγκη για ισχυροποίηση του διμερούς πολιτικού διαλόγου με το Ιράκ, επισήμανε ο Κοτζιάς

Στην αναγκαιότητα ισχυροποίησης του διμερούς πολιτικού διαλόγου και εντατικοποίησης των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, Αθήνας – Βαγδάτης, επισημαίνοντας τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στην προώθηση των σχέσεων ΕΕ-Ιράκ, επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών στον Ιρακινό ομόλογό του Ιμπραχίμ αλ Τζααφάρι κατά τη συνάντηση που είχε μαζί του την Τρίτη στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Οι δύο υπουργοί εξέτασαν τους τρόπους περαιτέρω προώθησης της διμερούς συνεργασίας και μίλησαν για τους ιστορικούς και πολιτιστικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες. Ο κ. Κοτζιάς από την πλευρά του εξήρε τη σημασία της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς και του πολιτισμού που αναπτύχθηκε στη Μεσοποταμία και αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του για τη σύσταση του Οργανισμού GC10, που θα περιλαμβάνει 10 χώρες που εκπροσωπούν τους αρχαιότερους πολιτισμούς του κόσμου, απευθύνοντας πρόσκληση στον Ιρακινό ομόλογό του να συμμετάσχει σε Διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στην Αθήνα. Εξέφρασε δε την πρόθεσή του να επισκεφθεί σύντομα τη Βαγδάτη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράκ αναφέρθηκε στη σημασία που θα έχει για τις σχέσεις των δύο χωρών η επίσκεψη του κ. Κοτζιά στη Βαγδάτη και χαιρέτισε την ελληνική πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του GC10, καθώς, όπως ανέφερε, ο πολιτισμός συνιστά σημαντικό εργαλείο ήπιας ισχύος που μπορεί να προωθήσει την παγκόσμια συνεργασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΕΣ  «Πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ ο πτωχευτικός «λαιμητόμος» - Τέλος η προστασία Α' κατοικίας