27-02-2021

Βούτσης: Κυνική και απροσχημάτιστη η άρνηση της Γερμανίας για τις αποζημιώσεις

Άρθρο με τίτλο “Το Ελληνικό ολοκαύτωμα και η δικαίωση”, σχετικά με τις γερμανικές αποζημιώσεις, έγραψε ο Νίκος Βούτσης στην εφημερίδα RealNews.

Μιλώντας για κυνική και απροσχημάτιστη άρνηση της επίσημης Γερμανίας για να “τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της με την ιστορία”, ο πρόεδρος της Βουλής αναφέρει πως με αυτό τον τρόπο συντηρείται μία δηλητηριώδης ατμόσφαιρα που υπονομεύει ευθέως την όποια εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και τις διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ωστόσο το άνοιγμα της κουβέντας εντός της γερμανικής κοινωνίας, επιτρέπει στην Ελλάδα να διεκδικήσει, εν αρχή διπλωματικά, τα οφειλόμενα και στη συνέχεια να προσφύγει σε όλες τις αναγκαίες νομικές διαδικασίες.

Αναλυτικά το άρθρο του Νίκου Βούτση:

«Όσο περνάνε τα χρόνια γίνεται τόσο πιο κυνική και απροσχημάτιστη η άρνηση της επίσημης Γερμανίας για να “τακτοποιήσει τους λογαριασμούς της με την ιστορία” σε ό,τι αφορά τις επανορθώσεις και τα οφειλόμενα προς τη χώρα μας, έτσι όπως έχουν επίσημα καταγραφεί σε όλες τους τις διαστάσεις, όχι μόνο ως προς το κατοχικό δάνειο αλλά μέχρι και τις αποζημιώσεις προσώπων που υπέστησαν τη δολοφονική κτηνωδία στις εκκαθαρίσεις πλήθους μαρτυρικών πόλεων της χώρας μας.

Η κινητικότητα που υπάρχει τα τελευταία χρόνια και που συμπεριλαμβάνει όλο και περισσότερους Γερμανούς επιστήμονες, δικηγόρους, διανοούμενους αλλά και πολιτικές δυνάμεις όπως η Αριστερά της Γερμανίας για μια δίκαιη και άμεση τακτοποίηση αυτών των δραματικών ιστορικών εκκρεμοτήτων, δίνει το έδαφος για την άμεση διεκδίκηση από την ελληνική κυβέρνηση καταρχήν σε διπλωματικό πεδίο και με ανοικτό και στέρεο το έδαφος για προσφυγή σε όλες τις αναγκαίες νομικές διαδικασίες.

Η πολυετής παράταση, πόσο μάλλον και η άρνηση για να υπάρξει αυτή η συνολική συμφωνία για τις γερμανικές επανορθώσεις συντηρεί μια δηλητηριώδη ατμόσφαιρα που υπονομεύει ευθέως την όποια εταιρική σχέση στο πλαίσιο της ΕΕ αλλά και τις διακρατικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τα βήματα διεκδίκησης που προτείνει το πόρισμα της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής πρέπει γρήγορα να υλοποιηθούν και προς τούτο θα συμβάλει και η υλοποίηση της πρότασης που μόλις πρόσφατα έγινε από μεριάς του εκπροσώπου της γερμανικής Αριστεράς για μια κοινή κοινοβουλευτική Επιτροπή που θα συγκροτηθεί γι΄ αυτό το θέμα με εκπροσώπους των δύο Κοινοβουλίων.

Το εξαιρετικό ντοκουμέντο της Επιτροπής, που διαμορφώνει διεθνώς σήμερα την ατζέντα αυτού του θέματος, δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία αλλά προέκυψε μέσα από τη συστηματική δουλειά και τη διαχρονική επιμονή, τόσο προηγούμενων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών όσο και των Επιτροπών διεκδίκησης, των επώνυμων και λιγότερων επώνυμων παραγόντων που όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και χωρίς καμιά ιδιοτέλεια εργάστηκαν για αυτήν την υπόθεση, όπως βέβαια και του Νομικού Συμβουλίου του κράτους με τη σύνταξη του πορίσματος-ντοκουμέντου

Η θετική έκβαση θα αποτελεί και για όλους αυτούς μια μεγάλη δικαίωση. Πρώτα από όλα όμως θα είναι δικαίωση για τα χιλιάδες θύματα, που είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω των στερήσεων που επιβλήθηκαν στη χώρα μας συναποτελούν το “ελληνικό ολοκαύτωμα”.»

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ