07-03-2021

Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί το δικαίωμα στην απεργία, δηλώνει ο Κατρούγκαλος

Πιστή στη θέση της για υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία, παραμένει και θα παραμείνει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο, αφού όπως υπογραμμίζει “η απεργία είναι το έσχατο όπλο των εργαζομένων. Θα το υπερασπιστούμε μέχρι το τέλος”.

Σύμφωνα με τον κ. Κατρούγκαλο, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στη RealNews, “σε καμιά περίπτωση δεν θα δεχθούμε να μην είναι δυνατό να αμύνονται και να διεκδικούν οι εργαζόμενοι, πολύ περισσότερο στο σημερινό περιβάλλον της εργασιακής ζούγκλας που προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αναστρέψουμε”.

Ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει επίσης, ότι τα συνδικάτα θα πρέπει να αυτοχρηματοδοτούνται, ώστε να είναι αυτόνομα από το κράτος και θεωρεί μη υγιής τη λύση της χρηματοδότησης τους από την πρώην εισφορά υπέρ της Εργατικής Εστίας, που σήμερα εισπράττεται από τον ΟΑΕΔ.

“Πολλές φορές”, σημειώνει, “το δημόσιο χρήμα αποτελεί εργαλείο πολιτικού εκμαυλισμού και δημιουργίας εργατικών αριστοκρατιών, που καμία σχέση δεν έχουν με τους αγώνες των εργαζομένων”, προσθέτοντας, ωστόσο, “ότι αυτά είναι ζητήματα που πρέπει να λυθούν με συζήτηση με τους συνδικαλιστικούς φορείς εργοδοτών και εργαζομένων”.

“Γι’ αυτό τον λόγο”, συνεχίζει, “επέλεξα να είναι εκτός συζητήσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση και για φέτος να συνεχιστεί το υφιστάμενο καθεστώς χρηματοδότησης”.

Αναφερόμενος στις θέσεις του ΔΝΤ για τις συλλογικές συμβάσεις ο κ. Κατρούγκαλος τονίζει ότι “σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε να ισχύσει στην Ελλάδα ο Εργατικός Κώδικας του Πινοσέτ”.

Όσον αφορά στο ΕΚΑΣ ο υπουργός Εργασίας αναφέρει: “Θυμίζω ξανά, γιατί οργιάζει η φαιοκίτρινη προπαγάνδα, ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ δεν αποτελεί μέτρο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, είχε ψηφιστεί-και με τις ψήφους ΝΔ,ΠΑΣΟΚ, Ποταμιού-από τον Ιούλιο του 2015.

Εμείς βάλαμε στη θέση του την εθνική σύνταξη, που αποτελεί αποτελεσματικότερο μέτρο για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού, γιατί δίνεται χωρίς έλεγχο εισοδημάτων και αντιστοιχεί απολύτως στο όριο της φτώχειας. Μέχρις ότου όμως επανυπολογιστούν -τέλος του 2018, όπως προβλέπεται- οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων που χάνουν το ΕΚΑΣ, προβλέψαμε αντισταθμιστικά μέτρα που, ως ένα βαθμό, θα τους ανακουφίσουν”.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ