21-04-2021

Ένα από τα παράσημα που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα η Ειδομένη

«Πρέπει να ισχύσει η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιώργος Μουζάλας, σημειώνοντας πως η συμφωνία μπορεί να καταρρεύσει όχι μόνο με αθέτηση από την πλευρά της Άγκυρας αλλά και από την ΕΕ και φέρνοντας ως παράδειγμα τη στάση του προέδρου της Τσεχίας.

Υπογράμμισε πάντως, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ότι η Τουρκία εφαρμόζει τη συμφωνία κι αυτό προσπαθούν -να εφαρμόζουν καθημερινά- η ηγεσία της Κομισιόν, αλλά και ηγέτες, όπως ο Ολάντ και η Μέρκελ.

Συμπλήρωσε: «Θα δοκιμαστούμε πολύ σκληρά αν καταρρεύσει η συμφωνία με την Τουρκία. Αν υποθέσουμε ότι θα ξαναρχίσουν οι ροές, καμία χώρα δεν είναι έτοιμη να διαχειριστεί τέτοιες ροές. Φοβόμαστε, προετοιμαζόμαστε κι έχουμε υπόψη μας ότι το πρόβλημα αυτό θα μας δοκιμάσει σκληρά, αν συμβεί. Έχουμε τα πρώτα μέτρα που θα πάρουμε, τα δεύτερα μέτρα που θα πάρουμε…». Διέψευσε, εξάλλου, το δημοσίευμα της Bild περί plan B, διευκρινίζοντας: «Δεν πρόκειται να λύσουμε το Προσφυγικό, διαχείριση κρίσης κάνουμε».

Είπε ακόμη ότι από τους 60.000 πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα, στην Ευρώπη δικαιούνται να φύγουν 30.000 με 40.000. «Υπάρχουν, όμως, καθυστερήσεις» τόνισε και πρόσθεσε: «Έχουν μετεγκατασταθεί 4.000 και έχουμε έτοιμους ακόμη 4.000. Αλλά δεν υπάρχουν θέσεις στην Ευρώπη».

Επισήμανε ακόμη ότι η Ειδομένη είναι ένα από τα παράσημα που πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα, καθώς μέσα σε δύο μήνες άδειασε με υποδειγματικές διαδικασίες χωρίς άσκηση βίας και από τους ντόπιους και τους μετανάστες, που δοκιμάστηκαν. «Το Καλαί παραμένει επί 7 χρόνια» συμπλήρωσε.

Σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό, είπε ότι δεν δόθηκε έμφαση, γιατί η προσοχή ήταν στραμμένη στην Ειδομένη, για να αδειάσει και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες δομές.

«Έχω ευθύνη, αισθάνομαι άσχημα για το Ελληνικό» τόνισε, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «το Ελληνικό έχει καλά οργανωμένες υπηρεσίες και γίνεται προσπάθεια ελάφρυνσης των προβλημάτων των μεταναστών». Για το πότε θα αδειάσει το Ελληνικό απέφυγε να δεσμευθεί.

Καταργούμε τους μισούς χώρους προσωρινής υποδοχής, ισόρροπη κατανομή των προσφύγων και όσα μείνουν, όπως το Σχιστό, να ανακατασκευαστούν. Τμήμα της χρηματοδότησης θα έλθει μέσω ΕΕ, αλλά και διεθνών Οργανισμών και ΜΚΟ, ανέφερε ο κ. Μουζάλας.

Είπε ότι οι τόνοι της αντιπολίτευσης στο Προσφυγικό είναι χαμηλότεροι από άλλα θέματα, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε ασπαζόμενος τις θέσεις της Άνγκελα Μέρκελ, τις οποίες ο κ. Μουζάλας χαρακτήρισε «ό,τι πιο προοδευτικό». Συμπλήρωσε όμως ότι «εντείνονται φωνές διαφορετικές στο κόμμα του κ. Μητσοτάκη».

«Η καγκελάριος υποστήριξε θέσεις του διαφωτισμού, η Γερμανία μας βοήθησε και συνεχίζει να μας βοηθάει πρακτικά και έκλεισε τρύπες», ανέφερε για τη στάση του Βερολίνου και της Γερμανίδας καγκελαρίου προσωπικά στο θέμα.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ