07-03-2021

Κεφαλογιάννη: Χρειάζεται νέα εθνική επενδυτική στρατηγική

«Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική, μία νέα λογική που δεν θα εξαντλείται σε ξεπερασμένα μοντέλα ανάπτυξης όπως αυτά που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός», τονίζει στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η συντονίστρια Παραγωγής και Εμπορίου της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν κάνει ούτε τα αυτονόητα για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς και ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, αλλά μόνο προσαρμογή στην πραγματικότητα και ρεαλισμός.

Παράλληλα λέει πως στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος, ούτε η απλή και «άδολη» αναλογική. «Ήταν η δόλια προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας», υπογραμμίζει και σημειώνει πως η κυβέρνηση υπέστη μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα.

Επίσης μιλά για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει η ΝΔ, για την τουριστική κίνηση φέτος στη χώρα μας αλλά και για την παρουσίαση σύντομα της συνολικής κυβερνητικής πρότασης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συνέντευξη της Όλγας Κεφαλογιάννη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

– Κυρία Κεφαλογιάννη, να ξεκινήσω από τα θέματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Είχαμε αυτή την εβδομάδα το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της απλής αναλογικής. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας την περασμένη Πέμπτη πιστεύετε ότι επηρεάζει τον χρόνο διεξαγωγής των επόμενων εκλογών; Εσείς επιμένετε στο αίτημα για πρόωρες εκλογές;

Καταρχήν επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με τον εκλογικό νόμο. Και αυτό γιατί επιχειρήθηκε για άλλη μια φορά η διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι για να καταλάβουν και οι πολίτες. Στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν ένας αναλογικότερος εκλογικός νόμος. Δεν ήταν η «δικαιότερη» κατανομή. Ούτε η απλή και «άδολη» αναλογική. Ήταν η δόλια προσπάθεια ελέγχου της εξουσίας. Στόχος της κυβέρνησης ήταν να προσαρμόσει τον εκλογικό νόμο στις στενές κομματικές της επιδιώξεις. Να προκαλέσει «αναχώματα» στην επιστροφή άλλων πολιτικών δυνάμεων στην εξουσία και να δημιουργήσει συνθήκες ακυβερνησίας. Ο πολιτικός κυνισμός σε όλο του το μεγαλείο. Γι’ αυτό και υπέστη μια σημαντική κοινοβουλευτική ήττα. Ο στόχος των 200 βουλευτών δεν πραγματοποιήθηκε. Εμείς οφείλουμε να είμαστε απέναντι σε αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. Και να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας όταν γίνουν εκλογές. Ανεξάρτητα από το πότε θα γίνει αυτό.

– Σύντομα θα διεξαχθεί στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση της ΝΔ για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Αφορά το πρώτο εξάμηνο της κυβέρνησης Τσίπρα για το οποίο εσείς είστε ιδιαίτερα επικριτικοί. Πώς απαντάτε σε όσους λένε ότι είναι περιττή διαδικασία η σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής;

Υπάρχει μια εύλογη δυσπιστία στη σύσταση εξεταστικών επιτροπών από αρκετό κόσμο. Πολλές φορές στο παρελθόν οι εξεταστικές λειτούργησαν ως μηχανισμός πολιτικών αντιπερισπασμών και τακτικισμού. Αυτό σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί. Δεν μπορούμε όμως να απεμπολήσουμε ένα ισχυρό θεσμικό όπλο για την αναζήτηση της αλήθειας. Το αντίθετο μάλιστα. Πρέπει να αποκαταστήσουμε το κύρος τους και να δώσουμε τη διάσταση που τους αναλογούν. Η εξεταστική για τη σκοτεινή περίοδο που αναφέρεστε είναι μια υποχρέωση μας προς τον ελληνικό λαό. Πληρώσαμε ακριβά τις πρωτοφανείς αποφάσεις της κυβέρνησης. Οφείλουμε να αναζητήσουμε την πλήρη αλήθεια. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τόσο βαριές σκιές και ερωτήματα για μια τόσο τραγική περίοδο για τη χώρα.

– Ως συντονίστρια της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου ουκ ολίγες φορές έχετε επιτεθεί στην κυβέρνηση για την πολιτική της. Δηλαδή δεν βρίσκετε τίποτα θετικό;

Έχω πει αρκετές φορές ότι η αντιπολίτευση του «όχι σε όλα» είναι παρωχημένη. Η κυβέρνηση όμως σπάνια μας δίνει την ευκαιρία να στηρίξουμε μια θετική της πρωτοβουλία. Ακολουθεί μια εκ διαμέτρου αντίθετη πολιτική από εμάς. Ακόμα και σε ζητήματα που θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Cosco και ο τρόπος με τον οποίον μεθόδευσαν την κύρωση της σύμβασης. Άλλα έλεγαν, άλλα συμφωνούσαν, άλλα έφεραν στην Βουλή προς ψήφιση. Η απόλυτη αναξιοπιστία.

– Ποιες θα ήταν οι δικές σας προτεραιότητες για την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας και της αγοράς; Ποιες είναι οι βασικές προτάσεις σας;

Σκοπός μιας σοβαρής αντιπολίτευσης δεν είναι σε καμία περίπτωση να ακολουθεί το δρόμο του λαϊκισμού και των εύκολων προτάσεων. Εμείς προτείνουμε ρεαλιστικές αλλαγές προς όφελος της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της ανάγκης για ανάπτυξη. Η χώρα χρειάζεται μια νέα εθνική επενδυτική στρατηγική, μία νέα λογική που δεν θα εξαντλείται σε ξεπερασμένα μοντέλα ανάπτυξης, όπως αυτά που παρουσιάζει ο πρωθυπουργός, ή παρωχημένους επενδυτικούς νόμους, αλλά θα αξιοποιεί όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την προσέλκυση και ενθάρρυνση επενδύσεων. Χρειάζεται καταρχήν περιορισμός των κρατικών δαπανών και αντίστοιχη μείωση φορολογικών συντελεστών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα. Τίποτα δεν μπορεί να γίνει μέσα σε αυτή την καταιγίδα φόρων. Μόνο έτσι θα προσεγγίσουμε επενδύσεις, ανεξάρτητα κλίμακας και τομεακής ή κλαδικής διάρθρωσης. Η Ελλάδα, εφαρμόζοντας σύγχρονες και ρεαλιστικές πολιτικές, μπορεί να ξεφύγει από τον φαύλο κύκλο της κρίσης. Με οικονομία προσανατολισμένη στην ελεύθερη αγορά, με μείωση της γραφειοκρατίας και του παρεμβατισμού. Πρέπει να κάνουμε τα αυτονόητα. Ό,τι δεν κάνει αυτή η κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Μόνο προσαρμογή στην πραγματικότητα και ρεαλισμός. Φτάσαμε στο σημείο ο ρεαλισμός να είναι επαναστατική πράξη.

– Στον τουρισμό -μια και ως πρώην υπουργός έχετε εικόνα από πρώτο χέρι-, φέτος πώς βλέπετε την τουριστική κίνηση;

Είναι μια σύνθετη χρονιά, ιδιαίτερα δύσκολη στις προβλέψεις της, με πάρα πολλούς εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν και πάρα πολλά λάθη που γίνονται στο εσωτερικό από πλευράς κυβέρνησης. Ο τουρισμός έχει μια ισχυρή δυναμική από το παρελθόν και αυτό φαίνεται από τις αντοχές που δείχνει και πέρσι και φέτος. Δυστυχώς όμως δεν εκμεταλλευτήκαμε τις ευκαιρίες που γεννήθηκαν, όπως για παράδειγμα έκανε η Ισπανία ή άλλες ανταγωνίστριες χώρες, και φυσικά δεν προστατέψαμε οργανωμένα περιοχές που είχαν την ανάγκη της κυβέρνησης, όπως το Βόρειο Αιγαίο ή τα Δωδεκάνησα. Πολύ φοβάμαι ότι αν δεν αλλάξει γραμμή η κυβέρνηση και δεν αντιληφθεί τις δυσκολίες που προκύπτουν, το 2017 θα είναι ακόμα πιο δύσκολο.

– Και μια ερώτηση για τα της Νέας Δημοκρατίας. Ζητάτε μεν άμεσα εκλογές, αλλά από την άλλη πλευρά δεν έχετε παρουσιάσει ολοκληρωμένη κυβερνητική πρόταση. Πότε θα ξέρουμε τις βασικές πτυχές του προγράμματός σας;

Όλο αυτό το διάστημα ασκείται μια σοβαρή και δομημένη αντιπολίτευση από όλους τους συναδέλφους στη Βουλή. Δεν ακολουθούμε τυφλή αντιπολίτευση. Η κάθε κριτική θέση εμπεριέχει και μια πρόταση. Είμαστε κόμμα εξουσίας με πείρα και προσφορά. Βρισκόμαστε σε μια δημιουργική φάση επικαιροποίησης πολλών θέσεων μας. Η κατάρτιση του προγράμματος μας, όπως ξέρετε, γίνεται σε διαφορετικά επίπεδα. Αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι η ηλεκτρονική διαβούλευση με τους πολίτες, η οποία συνεχίζεται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, έχει πολύ θετική ανταπόκριση. Πολύ σύντομα, θα υπάρξει και η παρουσίαση της συνολικής μας πρότασης.

– Μία τελευταία ερώτηση με αφορμή τη σημερινή επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας. Μία κουβέντα ήθελα για τη σημερινή ημέρα.

Σε μια ιδιαίτερα ταραγμένη περίοδο, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, όπου ο λαϊκισμός σε ολόκληρη τη Δύση παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις και η μισαλλοδοξία, ο αντικοινοβουλευτισμός, ο εθνικισμός δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα, η προάσπιση και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας μας είναι ένα διαρκές ζητούμενο. Πρέπει να ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται. Όλα τα υπερασπιζόμαστε ή τα κερδίζουμε με τη διαρκή εγρήγορση και τη διεκδίκηση. Η Μεταπολίτευση αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα συνεχούς δημοκρατικής ομαλότητας και όσοι την απαξιώνουν με ευκολία και ισοπεδωτικά, προσφέρουν κακές υπηρεσίες στον τόπο. Τώρα, στην ιστορική φάση που διανύουμε, χρειαζόμαστε μια ψύχραιμη, συνολική αποτίμηση και φυσικά την πολιτική βούληση να κάνουμε το επόμενο βήμα. Να πάμε μπροστά και να ανοίξουμε έναν νέο κύκλο ευημερίας και δημοκρατίας για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ