26-02-2021

Σκουρλέτης: Δεν θα συμβάλουμε στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων

Για το ενδεχόμενο εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας απευθείας από τον λαό, τη θέσπιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, αλλά και την δεύτερη αξιολόγηση στο πλαίσιο της οποίας η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων, μίλησε ο Πάνος Σκουρλέτης.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα “Αγορά” ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ξεκαθάρισε ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων.

Αναλυτικά η συνέντευξη:
– Η εκλογή του ΠτΔ απευθείας από τον λαό, δείχνει πως αντιμετωπίζεται με σκεπτικισμό και μέσα στο κόμμα σας. Δεν σας φοβίζει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα παράλληλο κέντρο εξουσίας;

Νομίζω πως το ποιο σημαντικό είναι ακριβώς αυτό που λέτε, οι αρμοδιότητες-εξουσίες του ΠτΔ. Προσωπικά, δεν με βρίσκει σύμφωνο η ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του. Κατά συνέπεια, οποίες σκέψεις υπάρχουν για αλλαγές στον τρόπο εκλογής του ΠτΔ θα πρέπει να αφήσουν ανεπηρέαστο το επίπεδο των εξουσιών του προεδρικού θεσμού. Πάνω σε όλα αυτά πρέπει να ανοίξει ένας πλατύς διάλογος. Όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ, τo ζήτημα αυτό θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στο συνέδριο του προσεχούς φθινοπώρου.

– Η θέσπιση της απλής αναλογικής, ανοίγει τον δρόμο για κυβερνήσεις συνεργασίας. Με δεδομένο πως το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι δείχνουν να έχουν αποφασιστική γραμμή κατά της κυβέρνησης, με ποιες δυνάμεις θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να συνεργαστεί στο μέλλον;

Η λέξη κλειδί στην ερώτηση σας είναι “στο μέλλον”, γιατί είναι κάτι παραπάνω από φανερό πως σήμερα δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για μια κυβερνητική συνεργασία με τις δυνάμεις που αναφέρατε. Το ερώτημά σας μπορεί να απαντηθεί μέσα από τη δυναμική και τις ωριμάνσεις που θα επέφερε η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ουσιαστικά, η θέσπισή της θα έβαζε δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου το θέμα των ουσιαστικών προγραμματικών συγκλίσεων.

Άρα, οι προγραμματικές συγκλήσεις, ως βάση κυβερνητικών συνεργασιών, σε συνδυασμό με τη γνήσια και αντιπροσωπευτική έκφραση των πραγματικών πολιτικών συσχετισμών, θα οδηγήσουν σε σταθερές κυβερνήσεις. Κάθε πολιτική δύναμη θα βρισκόταν ενώπιων των ευθυνών της χωρίς την “άνεση” των ψεύτικων υποσχέσεων, μιας και πριν από τις εκλογές θα όφειλε να απαντήσει με ποιους μπορεί να συνεργαστεί και σε ποια βάση. Ουσιαστικά, η απλή αναλογική μάς εισάγει σε μια πολιτική περίοδο και θα λειτουργήσει προωθητικά για την δημοκρατία μας.

– Το αμέσως επόμενο διάστημα, θα ανοίξει η συζήτηση για τη δεύτερη αξιολόγηση και φαίνεται πως οι δανειστές – και κυρίως το ΔΝΤ- στα εργασιακά «θέλουν αίμα». Υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε ομαδικές απολύσεις ή κατάργηση των τριετιών;

Είναι γνωστές οι προθέσεις της κυβέρνησης για τα θέματα που με ρωτάτε. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβάλουμε στην περαιτέρω αποδόμηση των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως, θέλουμε να επαναφέρουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και να βελτιώσουμε την θέση των εργαζομένων.

– Οι εξελίξεις στην Τουρκία, δείχνουν πως στη γειτονιά μας τα πάντα είναι ρευστά. Σας προβληματίζει πως μπορεί άμεσα να ξανανοίξει το προσφυγικό, με τις συνθήκες που το ζήσαμε στις αρχές του έτους;

Οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι αρνητικές από οποία πλευρά και αν τις δει κανείς. Όλα δείχνουν πως στη γειτονική Τουρκία οικοδομείται ένα ακόμα πιο αυταρχικό καθεστώς, με πρώτο θύμα τον ίδιο το λαό της και τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η νέα κατάσταση στην Τουρκία δεν θα αφήσει ανεπηρέαστη τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως θα επηρεάσει και την εφαρμογή της τελευταίας συμφωνίας για το προσφυγικό. Πάντως, μέσα από τη ρευστότητα του σκηνικού που χαρακτηρίζει την ευρύτερη περιοχή μας, αναδεικνύεται ο αναντικατάστατος ρόλος της χώρας μας ως παράγοντας σταθερότητας.

– Η ΔΕΗ, σύμφωνα με το αναθεωρημένο μνημόνιο, εντάσσεται στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων. Αυτό σημαίνει ότι θα ιδιωτικοποιηθεί; Επίσης, για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπει την πλήρη πώλησή του εντός του 2017, σε περίπτωση που δεν προχωρήσει το σχέδιο σας για αποκρατικοποίηση του 24% που προωθείται…

Η ερώτησή σας είναι αβάσιμη. Δεν πρόκειται να ενταχθεί στο ΤΑΙΠΕΔ η ΔΕΗ, αλλά στο νέο ταμείο αξιοποίησης και μη πώλησης της δημόσιας περιουσίας. Μου προκαλεί εντύπωση που δεν έχετε κατανοήσει τον χαρακτήρα του νέου ταμείου. Όσον αφορά στην πορεία δημιουργίας του νέου ΑΔΜΗΕ, που διασφαλίζει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και κατοχυρώνει με νόμο τη συμμετοχή του 51% του Δημοσίου σε αυτόν, προχωράει με επιτυχία.

– Σας απασχολεί το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η SOCAR από τη συμφωνία για τον ΔΕΣΦΑ εξαιτίας της τροπολογίας με την οποία μειώνονται τα έσοδα του Διαχειριστή;

Μας απασχολεί να προστατεύσουμε την εγχώρια βιομηχανική παραγωγή και τα νοικοκυριά από παράλογες αυξήσεις της τάξης του 68% στα τέλη χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου. Σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί η τροπολογία που καταθέσαμε στην Βουλή έπειτα από τη προτροπή της ΡΑΕ, που έχει την ευθύνη για τις τιμές με βάση το νόμο. Επίσης, προστατεύουμε την αγορά φυσικού αερίου, μια και αυξήσεις της τάξης που σας ανέφερα θα οδηγούσαν σε μείωση της ζήτησης, όπως έχει δείξει η εμπειρία των τελευταίων ετών.

Κατ´ ουσίαν, ορθολογικοποιούμε τον μηχανισμό διαμόρφωσης των τιμών. Εκείνο, όμως, που θέλω να επισημάνω είναι οι τεράστιες πολιτικές ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων για τον τρόπο που προώθησαν τις ιδιωτικοποιήσεις. Θέλω, επίσης, να επισημάνω πως ο μηχανισμός διαμόρφωσης των τιμών δεν αφορά στους όρους του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, άρα κανείς δεν μπορεί να ισχυρισθεί οτι αλλάζουμε εκ των υστέρων τους όρους του διαγωνισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ