02-02-2021

Μοσκοβισί: Ένα χρόνο πριν συζητούσαμε το Grexit, τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος

Για «καλά νέα» για την Ελλάδα έκανε λόγο ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, κατά την είσοδό του στο Eurogroup, στο Λουξεμβούργο.

«Οι διοικητές του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας αποφάσισαν την εκταμίευση των 7,5 δισ. που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βρει το οξυγόνο που χρειάζεται και την ανάπτυξη», δήλωσε ο Γάλλος επίτροπος, συμπληρώνοντας πως «ένα χρόνο πριν, το Eurogroup συζητούσε το Grexit και τώρα την επιτυχία ενός προγράμματος».

Τέλος, σημείωσε πως η Ελλάδα βρίσκεται στη «σωστή κατεύθυνση» των μεταρρυθμίσεων, ενώ παράλληλα ωφελείται από την «αλληλεγγύη» των εταίρων της.

Από την πλευρά του, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς Γερκ Σέλινγκ, ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει «πρόοδο» και πως μόνο κάποια «τεχνικά θέματα» έχουν απομείνει, στα οποία θα επανέλθει το Eurogroup, τον Σεπτέμβριο.

Παράλληλα, εύσημα στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και στις ελληνικές αρχές απηύθυνε ο Επίτροπος επί των Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος σε λιγότερο από ένα χρόνο μετά από την σύναψή του Μνημονίου πέρσι τον Αύγουστο. «Είμαι ευτυχής, αυτή είναι μία σημαντική στιγμή για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη. Πριν από ένα χρόνο είχαμε έντονες συζητήσεις, κάποιοι μιλούσαν ακόμα και για Grexit αλλά, σήμερα, ένα χρόνο μετά, σημαντικό κομμάτι του εδάφους έχει καλυφθεί, πρόοδος έχει επιτευχθεί, και τελικώς οι διοικητές του ΕSM αποφάσισαν την εκταμίευση 7,5 δισ. ευρώ για την Ελλάδα», είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

«Τα 7,5 αυτά δισ. θα είναι πραγματικό οξυγόνο για την ελληνική οικονομία και πρέπει να θυμόμαστε ότι τα προγράμματα προσαρμογής δεν είναι αυτοσκοπός, υπάρχουν για να δημιουργούμε τις συνθήκες ανάπτυξης της οικονομίας. Αυτό θέλουμε, θέλουμε η Ελλάδα να μείνει στη ζώνη του ευρώ με την οικονομία της μεταρυθμισμένη», τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε ακόμη ότι το ΔΣ του ΕΣΜ αποφάσισε σήμερα την έγκριση της αναθεώρησης του μνημονίου, δήλωσε πως η Ελλάδα και η Ευρωζώνη βρίσκονται στη σωστή τροχιά και πως αναμένει επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη φέτος και ρυθμούς άνω του 3% του χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών συνεχάρη την κυβέρνηση, τις αρχές και τον ελληνικό λαό, ο οποίος όπως είπε μπορεί να μην βλέπει τους άμεσους καρπούς των μεταρρυθμίσεων, αλλά σύντομα και αυτό θα συμβεί. Ανέφερε ότι ήταν πραγματικά πολύ ευχάριστο να συνεργάζεται κανείς με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, επισημαίνοντας πως αυτή δεν είναι απλώς η προσωπική του άποψη, αλλά η άποψη όλων των μελών του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός δήλωσε πως ήταν «μια δύσκολη χρονιά όχι μόνο για την Κομισιόν και τους θεσμούς αλλά και για τον ελληνικό λαό και την Ελλάδα», συμπληρώνοντας πως η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε να καταστήσει έναν «οδικό χάρτη» τον οποίο και ακολούθησε.

Αυτός ο οδικός χάρτης, συνέχισε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, περιλάμβανε την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την απόφαση για το χρέος. «Ένα χρόνο μετά έχουμε καταφέρει πολλά. Θέλω να ευχαριστήσω την Κομισιόν και τον Πιερ Μοσκοβισί προσωπικά, διότι ενώ τα κράτη μέλη κοιτούν το προσωπικό τους συμφέρον, η Κομισιόν οδηγεί την ευρωπαϊκή διαδικασία. Χωρίς την Κομισιόν δεν θα μπορούσαμε να βρούμε λύσεις σε ορισμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό και το φορολογικό».

Ο υπουργός επισήμανε, τέλος, πως αφενός πρέπει η διαδικασία της δεύτερης πια αξιολόγησης και της συζήτησης για το χρέος να γίνουν παράλληλα, αλλά εξήγησε πως και η κυβέρνηση αυτή ως «αριστερή κυβέρνηση» θα πρέπει να αναζητήσει μια διαδικασία αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου που επικρατούσε πριν από το 2008, προχωρώντας την προσαρμογή με σεβασμό στα κοινωνικά δικαιώματα, στους εργαζομένους και το περιβάλλον.

Για «επιτυχία» της Ευρώπης έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Eurogroup αναφερόμενος στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

«Φτάσαμε στο τέλος μιας μακράς εργασίας και δύσκολης τόσο για την Ελλάδα που έπρεπε να λάβει τα μέτρα αλλά και για τις άλλες χώρες που έπρεπε να επιδείξουν αλληλεγγύη», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός. Όπως ανέφερε, τα κεφάλαια των οποίων η εκταμίευση εγκρίθηκε σήμερα το πρωί στο πλαίσιο της συνεδρίασης του ΕΣΜ είναι απαραίτητα για την ισορροπία των δημόσιων οικονομικών στην Ελλάδα και για την επανέναρξης της οικονομικής δραστηριότητας.

«Η Ευρώπη είναι ικανή να ξεπεράσει τις δυσκολίες. Είναι σε θέση να επιδείξει αλληλεγγύη αλλά και ευθύνη για κάθε μία από τις κυβερνήσεις της» δήλωσε χαρακτηριστικά και κατέληξε λέγοντας πως πέρα από τις δυσκολίες πρέπει επίσης να υπογραμμίζονται και οι επιτυχίες της Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ