06-05-2021

Σήκωσε το γάντι η κυβέρνηση: Απαγορεύει συμμετοχή πολιτικών σε όλες τις εταιρίες εκτός Ελλάδας

Στην αντεπίθεση πέρασε η κυβέρνηση μετά το θόρυβο που προκάλεσαν τα δημοσιεύματα και οι αντιδράσεις για τις off shore εταιρίες, τον οποίο το Μαξίμου αποδίδει σε σπέκουλα και παραπληροφόρηση για  λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας…

Αύριο Τετάρτη αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που αυστηροποιεί  περαιτέρω το πλαίσιο, καθώς θα απαγορεύει καθολικά τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων όχι μόνον σε εξωχώριες , αλλά σε όλες τις εταιρίες με έδρα το εξωτερικό, ακόμη και αν βρίσκονται σε χώρα της Ε.Ε.

Αυτό γνωστοποίησε η κυβερνητική εκπρόσωπος η οποία δήλωσε ότι η κυβέρνηση σηκώνει το γάντι μετά τις επικρίσεις και θεσπίζει με σαφήνεια τα όρια απαγόρευσης.

Όπως δήλωσε η κ.Γεροβασίλη:

” Η κυβέρνηση με την διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την απαγόρευση συμμετοχής πολιτικών προσώπων στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που έχουν έδρα σε κράτος μη συνεργάσιμο φορολογικά με την Ελληνική Δημοκρατία, έπραξε το σωστό.

Προσδιόρισε δηλαδή με σαφήνεια τα όρια της απαγόρευσης, ώστε η διάταξη να μπορεί να εφαρμοστεί και η απαγόρευση να έχει νόημα.
Η προηγούμενη διάταξη που με πανηγυρισμούς είχε περάσει το 2010 η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, απαγόρευε μεν τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες, ήταν όμως πρακτικά ανεφάρμοστη καθώς δεν όριζε την έννοια της εξωχώριας εταιρείας.
Την ίδια στιγμή δε επέτρεπε τη συμμετοχή σε εταιρείες με έδρα στην αλλοδαπή.
Ακριβώς αυτή η αντίφαση δημιουργούσε εσκεμμένη σύγχυση και οδηγούσε σε μη εφαρμογή της απαγόρευσης.

Την επισήμανση αυτή είχε από τότε κάνει και η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.
Για τον ίδιο λόγο και η ομάδα κρατών εναντίον της διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (Greco) ζήτησε την αλλαγή της διάταξης ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.
Παρά τις σαφείς διευκρινίσεις που έχουν ήδη δοθεί όσοι κατά καιρούς έχουν βρεθεί σε λίστες και έχουν εμπλακεί αποδεδειγμένα σε διακίνηση μαύρου χρήματος – πολιτικοί και εκδότες- κουνάνε το δάχτυλο στην Αριστερά για δήθεν προσπάθεια συγκαλύψεων και παροχής προνομίων στο πολιτικό προσωπικό.

Επειδή η Αριστερά αλλά και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ δεν αστειεύεται σε ότι αφορά ζητήματα διαφάνειας και ελέγχου του πολιτικού χρήματος, σήμερα σηκώνουμε το γάντι.

Απέναντι στην πρωτοφανή προσπάθεια διαστρέβλωσης και κατασυκοφάντησης δεν πρόκειται να μείνουμε απαθείς.

Αύριο καταθέτουμε στη Βουλή τροπολογία η οποία θα απαγορεύει και θα θεωρεί ασυμβίβαστη τη συμμετοχή πολιτικών προσώπων, δηλαδή μελών της Κυβέρνησης, βουλευτών, αρχηγών των Πολιτικών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, Γενικών Γραμματέων, Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στη διοίκηση ή στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών με έδρα εκτός της χώρας.

Η απαγόρευση δηλαδή δεν θα αφορά γενικώς και αορίστως την συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες οι οποίες ήταν και εξακολουθεί να είναι αδύνατον να οριστούν νομικά.

Η απαγόρευση πλέον θα είναι γενική και καθολική.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει την ονομαστική ψηφοφορία για την συγκεκριμένη διάταξη, αύριο στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Προκαλούμε τώρα τους τιμητές της ηθικής και της διαφάνειας να υπερψηφίσουν την διάταξη και να μην κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια.
Όποιος λοιπόν αρχηγός κόμματος έχει μετοχές ή άλλη σχέση δική του ή συγγενικού του προσώπου με αλλοδαπή εταιρεία, τον προκαλούμε να το δηλώσει πρώτος και να μην παριστάνει στη κυβέρνησή μας τον τιμητή ενάντια στη διαφθορά.

Σε αυτό τον τόπο, δεν μπορεί να γίνει άλλο ανεχτό να φωνάζει ο κλέφτης για να φοβηθεί ο νοικοκύρης”.

Λίγες ώρες αργότερα κυβερνητικές πηγές προέβησαν σε διευκρινήσεις «προς όσους κάνουν ότι δεν κατάλαβαν» λέγοντας χαρακτηριστικά πως “θα γελάσει ο κάθε πικραμένος

Σημειώνεται ότι από νωρίς το πρωί το altsantiri.gr είχε αποκαλύψει την πρόθεση της κυβέρνησης να διώξει τα… σύννεφα που μαζεύτηκαν πάνω από Μαξίμου, μετά τις αντιδράσεις για τη διάταξη.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ