18-05-2021

Σε θερμό κλίμα η συνάντηση Κοτζιά – Μπορίσοφ

Πυκνώνουν στο επόμενο διάστημα οι επαφές Ελλάδας Βουλγαρίας, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς μετά την «εξαιρετικά καλή» συνάντηση που είχε στη Σόφια με τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Μπόικο Μπορίσοφ συνοδευόμενος από τον Βούλγαρο ΥΠΕΞ Ντάνιελ Μίτοφ.

«Υπάρχουν πολλές συναντήσεις με τη βουλγαρική πλευρά που θα πυκνώσουν το επόμενο διάστημα, μιας και Ελλάδα και Βουλγαρία, όπως συμφωνήσαμε με τον κ. Μπορίσοφ, αποτελούν άγκυρα σταθερότητας και ασφάλειας για τη ΝΑ Ευρώπη», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών στο Independent Balkan News Agency, επισημαίνοντας ότι και οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην ανάγκη να οργανωθούν περισσότερες άτυπες συναντήσεις ανάμεσα στις ηγεσίες των δύο κρατών. «Η πρώτη που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η συνάντηση των δύο κυβερνήσεων με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, η δεύτερη είναι να επισκεφθεί ο Βούλγαρος πρωθυπουργός την Ελλάδα και η τρίτη είναι η επανάληψη της Διαβαλκανικής τον προσεχή Οκτώβριο», σημείωσε.

Ειδικότερα, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι κατά τη συνάντηση, με τον κ. Μπορίσοφ, η οποία διήρκησε μία ώρα, συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η «προετοιμασία της αυριανής Διαβαλκανικής Συνόδου Κορυφής, το περιεχόμενό της και ποιοι είναι οι βασικοί τομείς που θέλουμε να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας μέσω αυτής, όπως είναι τα οικονομικά, η εξωτερική πολιτική και ο ρόλος μας στην περιοχή, αλλά και για άλλα ζητήματα, όπως είναι ο πολιτισμός, η έρευνα, η συνεργασία των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων».

Συζητήθηκαν επίσης, όπως προσέθεσε ο κ. Κοτζιάς, οι καθ’ αυτό διμερείς σχέσεις όσον αφορά στην κοινή δράση και τα κοινά έργα που μπορούν να κάνουν οι δύο χώρες, μεγάλα έργα όπως είναι σιδηρόδρομος, αυτοκινητόδρομοι, και ενεργειακά, αλλά και μικρότερα έργα που αφορούν τις διασυνοριακές σχέσεις.

Από τα θέματα συζήτησης δεν μπορούσε να λείπει και ο τουρισμός, «όπως ήταν φυσικό, καθώς είναι γνωστό πόσο λατρεύουν οι Βούλγαροι την Ελλάδα και πόσο συχνά έρχονται», όπως είπε ο κ. Κοτζιάς.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ