10-05-2021

Στο “δρόμο” για τη Βουλή ο νέος αναπτυξιακός νόμος

Την Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην αρμόδια Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο νέος αναπτυξιακός νόμος και αναμένεται να ψηφιστεί στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες εγγυάται σταθερό φορολογικό συντελεστή για 12 χρόνια για όσες εταιρείες θα κάνουν επενδύσεις στη χώρα μας πάνω από 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος του υπουργείο είναι η δημιουργία καινοτόμων επιχειρήσεων που θα αυξήσουν τις θέσεις εργασίας, ενώ έμφαση θα δοθεί στην αγροδιατροφική αλυσίδα και στις νέες τεχνολογίες.
Θα προβλέπει επίσης Fast track διαδικασίες για τη χορήγηση διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών που στοχεύουν σε επενδύσεις στη χώρα μας , με ισχυρές φορολογικές απαλλαγές, δημόσια επιχορήγηση από 10% έως και 45% ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης ενώ εξετάζεται το Δημόσιο να καλύπτει μέρος του μισθολογικού κόστους των νέων θέσεων εργασίας.

Δύο είναι οι κλάδοι που ενισχύονται κατά προτεραιότητα, της αγροδιατροφικής αλυσίδας και της τεχνολογίας-πληροφορικής, ενώ προβλέπεται και η αναδιάρθρωση ζημιογόνων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων με την συμμετοχή funds.

Ο νέος αναπτυξιακός θα προσφέρει πακέτο χρηματοδότησης 3 δισεκατομμυρίων ευρώ μέσα στην επόμενη 5ετία.
Το ύψος της ενίσχυσης είναι 5 εκατ. ευρώ για κάθε επενδυτικό σχέδιο, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση και έως 20 εκατ. ευρώ για το σύνολο των συνδεδεμένων επιχειρήσεων.
Το ελάχιστο ύψος επένδυσης για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις είναι 100.000 ευρώ, για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις 150.000 ευρώ, για τις μεσαίες επιχειρήσεις 250.000 ευρώ και για τις μεγάλες επιχειρήσεις 500.000 ευρώ.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ