23-01-2021

“Υποχρέωση η προστασία του Αγίου Όρους”, λέει ο Παυλόπουλος

Επίσκεψη στο Άγιο Όρος πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Κατά την αντιφώνηση του στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές τόνισε μεταξύ άλλων ότι η  Ελληνική Δημοκρατία έχει υποχρέωση για την προστασία του Ιερού Τόπου του Αγίου Όρους, για τη διατήρηση του αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον.

Στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή μετά την εκλογή του στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε επίσης ότι  όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το Άγιον Όρος περιλαμβάνεται στην πατρίδα μας και εξέφρασε τη χαρά και την προσδοκία ότι η συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας.

Στο κείμενο της αντιφώνησης του προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνεται μεταξύ άλλων:

Θερμώς σας ευχαριστώ για την υποδοχή που μου επιφυλάξατε και για την συγκινητική παρουσία και συμμετοχή Σας σ’ αυτή. Όλοι οι Έλληνες αισθανόμαστε υπερήφανοι γιατί στην Πατρίδα μας περιλαμβάνεται η ευλογημένη Χερσόνησος του ‘Αθω.

Η τεράστια και ανεκτίμητης αξίας πολιτιστική κληρονομιά του μοναδικού αυτού πνευματικού κέντρου σ’ ολόκληρη την Οικουμένη, η οποία αποδεικνύεται και εκ του γεγονότος ότι από το 1988 το Άγιον Όρος συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, συνεχίζεται και επεκτείνεται χάρις στην δική Σας παροχή και προσφορά. Είσθε άξιοι επαίνου και συγχαρητηρίων. Υπενθυμίζω ότι ο Μακαριστός Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας, σε ομιλία του στον ιερό ναό του Πρωτάτου, το 1963, κατά τον εορτασμό της πρώτης Χρυσής Χιλιετηρίδας του Αγιορείτικου Μοναχισμού, είχε τονίσει: «Οι κατοικούντες σήμερον εις το ‘Αγιον Όρος είναι οι συνεχισταί της γνησίας ορθοδόξου θρησκευτικής ζωής».

Η Ελληνική Δημοκρατία, στους κόλπους της οποίας περιλαμβάνεται το ‘Αγιον Όρος, έχει υποχρέωση προστασίας του Ιερού Τόπου για την διατήρηση αναλλοίωτου του χαρακτήρα και της πορείας του στο μέλλον. Η παρουσία μας εδώ, σ’ έναν χώρο τον οποίο αγιάζει η ασίγαστη διακονία λαμπρών Αδελφοτήτων και Οικιστών, μας γεμίζει χαρά και προσδοκία ότι η σημερινή συνάντηση και συναναστροφή θα συμβάλει, ακόμη περισσότερο, στην καλλιέργεια πνεύματος εγγύτητας και αμεσότητας”.

Σημειώνεται ότι το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιστρέφει στην  Αθήνα.

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ